Politic

Analiză – Drumul european al Republicii Moldova la mâna intereselor politice

Guvernul PLDM – PDM anunțat de către cei doi lideri ai partidelor, Vlad Filat și Marian Lupu, a reprezentat o ușurare pentru întreaga Europă. Aceștia au anunțat că vor pune bazele unui Guvern minoritar, care a fost făcut printr-o acțiune riscantă.

Ceea ce am putut vedea cu toții este că s-a mers până în ultimul moment cu negocierile, însă interesele obscure ale unor lideri politici, care sperau să obțină anumite locuri în noul Guvern, nu au făcut decât să pună piedici unui guvern majoritar pro-european. În acest nou context, în care Guvernul va fi format numai din PLDM și PDM, pot contribui cu voturi și comuniștii, ceea ce ar atrage atenția Uniunii Europene, dar ar alimenta criticile celor din PL, care au fugit la propriu de guvernare prin diverse manevre.

Interesele naționale nu prea erau naționale când venea vorba de guvernare în privința negocierilor avute de cele trei partide, PLDM – PDM – PL. Drumul european era motivația invocată de către toate cele trei partide pro-europene, dar această motivație era pusă în planul doi de interesele obscure de partid.

Chiar dacă nu a fost un mod prea ortodox de a forma noul Guvern, nu se mai putea amâna foarte mult acest moment. PL spunea că vrea să facă parte din Guvern, dar de la nivelul de nouă procente cerea diverse lucruri mărețe. În momentul în care s-au văzut puși în fața unui guvern minoritar pe care PLDM și PDM l-au anunțat, PL a trebuit să reacționeze și să acuze cele două partide, numai să nu fie el considerat vinovatul principal pentru care Republica Moldova ar fi avut probleme în parcursul european.

PL este un partid care seara spunea că totul e ok, în fața europenilor spunea că s-au înțeles, iar imediat după ce aceștia întorceau capul, liberalii făcea noi cerințe care puneau în impas crearea Guvernului. De ce acest lucru? Se pare că acestora le este frică să își asume responsabilităţi concrete. Aceștia spuneau că vor la guvernare, că sunt gata să își asume, dar în același timp doreau funcții. Lucrul acesta era într-un fel confirmat chiar de către liderul PL, Mihai Ghimpu, care a spus, încercând să își apere partidul, că „PL nu insistă asupra funcţiilor, dar, în criza pe care o avem, cum să soluţionezi problemele, dacă nu ai funcţii?”. Așadar, nu vrem, dar e necesar să avem.

Faptul că liberalii nu se dădeau așa ușor convinși, a deschis posibilitatea ca guvernul să fie susținut de PCRM, lucru infirmat de PLDM și PDM. Însă, este posibil ca PCRM să susțină până la urmă acest guvern minoritar. O explicație ar fi aceea că Marian Lupu a fost membru al partidului comunist și poate să aibă încă o influență destul de mare pentru a atrage oameni să voteze cum vrea.

PL a făcut un joc prin care să nu se avânte la guvernare, conștient fiind de problemele existente în Republica Moldova și de provocările pe care statul va trebui să le treacă în perioada următoare. Ei speră ca prin această excludere din axul guvernamental să câștige capital și să se folosească de o eventuală susținere a guvernului minoritar de către comuniști.

Politicienii moldoveni sunt conștienți că toată Europa este cu ochii pe ei, însă chiar și în aceste condiții apelează la tactici specifice est-europenilor. Interesele unor grupuri sunt mai mari decât cele ale statului. Nu contează pentru politicieni că au deasupra capului lama ghilotinei. Ei sunt interesați doar de cum să câștige mai multă influență.

Într-un joc politic fără logică, PL este cel care ar putea să pună în pericol întreaga Republică Moldova în vederea aderării sale la Uniunea Europeană și la consolidarea acordului de parteneriat încheiat. Dacă politicienii moldoveni vor da deoparte orice fel de interese obscure, atunci Moldova își va continua drumul european fără probleme.

Sursă foto irlanda.ie

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politic
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Politic

Marcel Ciolacu a trimis o solicitare partidelor parlamentare de a adopta de urgenţă un Pact pentru Sănătate

redactie17/11/2020

Circul provocat de USR în Parlament: gesturi obscene, proteste, scandaluri și legi pentru companii

redactie17/11/2020

Violeta Alexandru: Statul a plătit 41,5% din salarii pentru 600.000 de români

redactie17/11/2020

Reacția liberalilor după decizia CCR în cazul lui Florin Iordache: Curtea a făcut, din nou, jocul politic al PSD

redactie17/11/2020

Ce s-a discutat la ultima ședință de la Cotroceni. Iohannis: Vom reconstrui tot sistemul sanitar din temelii

redactie17/11/2020

Nicuşor Dan: Nu mai există întârzieri în anchetele epidemiologice desfăşurate de către DSP București

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.