
Luni, Președintele Klaus Iohannis vizitează arhivele păstrate de CNSAS la Popești-Leordeni.
În acest context, fostul premier al Guvernului României, Adrian Năstase, a transmis, într-o postare pe blogul personal că reamintește faptul că spatiile respective au fost puse la dispozitia CNSAS, in 2003, de către guvernul pe care l-a condus.
Năstase precizează că, poate în felul acesta „membrii PSD care au incă unele complexe legate de acuzele că ar apartine unui partid “comunist”, vor intelege, incă o dată, această formă de manipulare”.
Sursa foto: nastase.wordpress.com
Redăm postarea:
„Astăzi, Presedintele Klaus Iohannis va face o vizită la depozitele de arhivă ale CNSAS din Popesti Leordeni. Consider că este o initiativă bună. M-am gândit, in aceste conditii, să reamintesc – oare câti stiu? – că spatiile respective au fost puse la dispozitia CNSAS, in 2003, de către guvernul pe care l-am condus. Poate că, in felul acesta, membrii PSD care au incă unele complexe legate de acuzele că ar apartine unui partid “comunist”, vor intelege, incă o dată, această formă de manipulare. Iată, sintetic, si conditiile in care s-a realizat acea operatiune:
1. Contextul intern
-acuzele nefondate de «neocomunism , «criptocomunism», «securism » ale opoziţiei (PD şi PNL) şi ale «societăţii civile » (Academia Civică, GDS, Societatea Academică Română, Agenţia pentru Monitorizarea Presei, s.a.) la adresa administraţiei PSD şi a guvernului Nastase.
– evoluţia istoriei administrativ- locative a CNSAS în perioada ianuarie 2001 – iunie 2003: ianuarie /februarie 2001 – închirierea sediului din Str. Dragoslavele nr 2-4; iunie 2003- atribuirea unui spaţiu de depozitare arhivistică pentru CNSAS, prin aprobarea Protocolului dintre CNSAS şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat (CNSAS-ANRS).
– efectele politice şi parlamentare ale rezultatelor anchetei Comisiei Predescu asupra CNSAS – februarie 2003.
2. Contextul extern
– Ofensiva mediatică a unor membri ai Colegiului CNSAS (Andrei Pleşu, Mircea Dinescu) în media conservatoare germană apropiată CDU (Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung ) împotriva guvernului PSD, pe tema clivajului comunism/anticomunism. -Externalizarea şi “germanizarea” temei CNSAS în timpul deschiderii noului sediu al Ambasadei României la Berlin, prin atacurile lui Andrei Pleşu şi ale lui Mircea Dinescu împotriva PSD (problema transferului de arhivă de la SRI, sediul arhivei CNSAS, “securiştii” din administraţia centrală).
– Preluarea intervenţiilor critice ale celor doi membri ai Colegiului CNSAS în presa germană a fost legată si de contradicţiile dintre SPD (şeful guvernului G. Schroeder, preşedintele partidului, Franz Muentefering, factor de sprijin al PSD la Internaţionala Socialistă) şi pastorul Joachim Gauck, preşedintele BStU (Comisia Federală pentru Actele STASI- structura omoloagă CNSAS), dar şi succesoarea sa, Marianne Birthler, apropiaţi ai cercurilor politice de dreapta, CDU şi CSU. -La aceasta se adăuga şi „pasivul” relaţiei dintre preşedintele Partidului „Verzilor”, vicecancelarul Joshka Fischer şi conducerea CDU, care data din perioada timpurie a erei Kohl din politica vest-germană(1982-1990). Rezonanta comentariilor lui Pleşu si ale lui Dinescu în mediul public german s-a bazat şi pe legăturile lui A. Pleşu, preşedintele Colegiului „Noua Europă” cu fundaţiile conservatoare Konrad Adenauer, Friederich Naumann sau Volskwagen.
II.Concepţia a guvernului PSD în problema sediului arhivei C.N.S.AS.
a.Abordarea Guvernului:
materializarea ideii necesităţii unei arhive ca spaţiu administrativ al CNSAS si rezolvarea printr- o abordare pragmatică.
reacţie instituţională în antiteză cu implicarea limitată a Consiliului General al Capitalei şi a primarilor generali din perioada 2000- 2003: Viorel Lis şi Traian Băsescu (deşi potrivit Legii 187/199 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, ca poliţie politică, art. 11, alin. 2, aceştia trebuiau să asigure repartizarea unui sediu corespunzător pentru CNSAS, ca locaţie instituţională şi arhivă).
b.întâlnirile pe care le-am avut cu membrii Colegiului CNSAS
Initial, s-au evaluat două spaţii-clădirea UCECOM şi o hală din vecinătatea Universităţii Artifex, în Grozăveşti, locaţii care nu corespundeau necesităţilor de depozitare arhivistică ale CNSAS; a mai existat soluţia transferului unei cazărmi de la MApN, din zona Răzoare, dar aceasta era din generaţia clădirilor fortului Jilava.
Întâlnirea pe care am avut-o cu membrii Colegiului a constituit baza administrativă a rezolvării spaţiului de arhivă al CNSAS (octombrie 2002-Palatul Victoria).
In iulie 2003, am aprobat Protocolul de punere la dispoziţia CNSAS a unui spaţiu de depozitare pentru arhivă din incinta Unităţii Teritoriale 350 Popeşti Leordeni a Agenţiei Naţionale pentru Rezervele Statului ANRS ( vezi Anexa).
In baza aprobării guvernamentale s-a încheiat , ulterior, Convenţia intre CNSAS şi ANRS (7 septembrie 2003) de punere la dispoziţia Consiliului a spaţiului de depozitare de la Popeşti- Leordeni.
Soluţia tehnico-administrativă adoptată de guvernul pe care l-am condus a fost similară modelului ceh prin care s-au transferat arhivele Securităţiii cehoslovace (StB) la Pardubice.
ANEXA
PROTOCOL
privind punerea la dispoziţia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a unui spaţiu pentru depozitarea fondului arhivistic şl documentar constituit în baza Legii nr.l 87/7 decembrie 1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirării securităţii ca poliţie politică
în baza prevederilor art.3 alin. 11 din Hotărârea Guvernului nr.253/1998 privind organizarea şi funcţionarea Administraţiei Naţionale a Rczeivelor de Stat, ale arL47 alin. (4) din Legea nr.500/2002 privind finanţele publice şi ale art21 din Legea nr.l87/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea securităţii ca poliţie politică
între;
Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat reprezentată prin
Preşedinte Adrian Gurâu si Consiliul National pentnru Studierea Arhivelor Securităţii, reprezentată prin Presedinte Gheorghe Onisoru, s-a incheiat prezentul protocol.
Art.l – Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat pune la dispozitia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, fără plată de chirie, un spaţiu de depozitare în suprafaţă de 2.160 m.p. situat în incinta Unitătii Teritoriale 350 Popeşti-Leordeni.Art.2 – Consiliul naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii va achita lunar din bugetul propriu, cheltuielile cu utilităţile aferente spaţiului de depozitare pus la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, in baza decontului întocmit dc Unitatea Teritorială 350-
Art-3 — Amenajarea spaţiului de depozitare in vederea asigurării conditiilor specifice de păstrare a fondului arhivistic şi documentar se va realiza de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii dîn bugetul propriu.
Art.4 – – Stabilirea măsurilor de PSI în spaţiul de depozitare, precum si dotarea acestuia cu mijloace specifice de stingere a incendiilor în conformitate-cu legislaţia în vigoare, sunt în sarcina Consiliului Naţional pentru Studierea arhivelor Securităţii.
Art.5 — Paza fondului arhivistic şi documentar se asigură prin grija Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în. conformitate cu prevederile legale.
Art-6 — Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Unitatea Teritorială 350 vor stabili pe bază de convenţie regulile privind accesul, circulaţia, normele de protecţia muncii şi PSI în interiorul incintei unităţii, modul de decontare lunară-a cheltuielilor cu utilităţile, precum şi clauze.
Art.7 — Părţile au convenit să încheie prezentul protocol pe o perioadă de 3 ani de la data semnării, putând fi prelungit în condiţiile prevederilor legale în vigoare.”, scrie Năstase pe blogul personal.
Sursă foto articol: caleaeuropeana.ro
SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT
ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!
Servicii de arhivare fizica
Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!
Facebook
LinkedIn
RSS