Politic

Autorităţile, obligate să organizeze manifestări cu ocazia centenarului Marii Uniri?

parlamentari

Autorităţile, obligate să organizeze manifestări cu ocazia centenarului Marii Uniri?

Autorităţile ar putea fi obligate să organizeze manifestări cu ocazia împlinirii în 2018 a 100 de ani de la Marea Unire, potrivit unui proiect de lege depus la Camera Deputaţilor.

„În localităţile şi pe teritoriul aflat în administrarea consiliilor judeţene şi locale în care se află amplasate monumente comemorative ale Primului Război Mondial sau ale Marii Uniri de la 1918, consiliile judeţene, consiliile locale, respectiv preşedinţii consiliilor judeţene şi primarii municipiilor, oraşelor şi comunelor au obligaţia organizării de manifestări, ceremonii şi activităţi care să cinstească memoria eroilor şi victimele Primului Război Mondial”,prevede proiectul de lege a Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, iniţiat de liberalul Florin Alexe şi semnat de 68 de deputaţi PNL, între care şi Alina Gorghiu, potrivit agerpres.ro.

Cuantumul sprijinului financiar pentru cofinanţarea manifestărilor, condiţiile şi criteriile pentru acordarea acestora se stabilesc, conform iniţiativei, prin HG, iar la solicitarea organizatorilor MAI şi MApN furnizează sprijin moral, uman sau logistic autorităţilor.

Proiectul mai prevede instituirea a două decoraţii naţionale, respectiv Crucea Comemorativă „100 de ani de la Primul Război Mondial” şi Medalia Aniversară „100 de ani de la Primul Război Mondial”.

De asemenea, se instituie titlul de onoare „Loc al Centenarului 1918-2018” pentru localităţile în care au fost consemnate „evenimente şi realizări fundamentale pentru procesul făuririi ori dezvoltării statului român modern”. Acest titlu se acordă de şeful statului, la propunerea motivată a comisiilor parlamentare, Guvernului, Academiei Române sau a Departamentului de specialitate al Administraţiei Prezidenţiale.

În proiect se arată că această titulatură se anunţă prin panouri amplasate la intrarea în localitate şi prin plachetă amplasată pe clădirea Consiliului Local, dimensiunile şi grafica urmând să fie stabilite prin ordin al ministrului Afacerilor Interne.

Iniţiativa propune includerea locurilor de bătălie de la Târgu Jiu, Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz în categoria valori de patrimoniu cultural de interes naţional.

În expunerea de motive se argumentează că anii 2014-2018 marchează împlinirea a o sută de ani de la Primul Război Mondial, iar majoritatea ţărilor care au participat sunt angrenate în această perioadă în programe naţionale şi evenimente internaţionale comune de rememorare a acelor evenimente şi de comemorare a victimelor.

„Este datoria clasei politice, a autorităţilor şi a instituţiilor publice de la nivel central şi local ca acest moment aniversar să fie pregătit aşa cum se cuvine. El trebuie să fie marcat prin acţiuni, proiecte şi manifestări specifice, care să se bazeze pe consens şi angajament politic şi social în jurul unor obiective şi proiecte de modernizare a ţării, să genereze coeziune socială şi îmbunătăţire a calităţii vieţii fundamentate pe dialog interetnic, intercultural şi interconfesional, în plan naţional şi european”,se arată în expunerea de motive.

Proiectul a fost depus la începutul lunii februarie la Camera Deputaţilor.

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politic
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Politic

Marcel Ciolacu a trimis o solicitare partidelor parlamentare de a adopta de urgenţă un Pact pentru Sănătate

redactie17/11/2020

Circul provocat de USR în Parlament: gesturi obscene, proteste, scandaluri și legi pentru companii

redactie17/11/2020

Violeta Alexandru: Statul a plătit 41,5% din salarii pentru 600.000 de români

redactie17/11/2020

Reacția liberalilor după decizia CCR în cazul lui Florin Iordache: Curtea a făcut, din nou, jocul politic al PSD

redactie17/11/2020

Ce s-a discutat la ultima ședință de la Cotroceni. Iohannis: Vom reconstrui tot sistemul sanitar din temelii

redactie17/11/2020

Nicuşor Dan: Nu mai există întârzieri în anchetele epidemiologice desfăşurate de către DSP București

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.