Un Brexit fără acord este tot mai previzibil, iar discuția despre bani dă fiori atât Uniunii Europene cât și Marii Britanii. Dacă se va ajunge la un Brexit fără acord, banii vor fi cea mai mare problemă și nimeni nu pare să găsească soluții salvatoare.
Marea Britanie are termen până pe 31 octombrie să stabilească un acord cu Uniunea Europeană, altfel va fi o ieșire bruscă și abruptă din UE, ceea ce va lăsa multe semne asupra economiei de la Londra.
Marea Britanie este în acest moment a cincea economie a lumii, însă în urma unui Brexit fără acord, economia sa ar suporta o contracție de 5 procente în doar un an de zile, aproape la fel de mult ca în timpul crizei financiare din urmă cu câțiva ani, a estimat Banca Angliei.
Pe termen lung, cifrele nu sunt deloc în favoarea britanicilor. Ministrul britanic de finanțe estimează că economia țării ar scădea cu 8% până în 2035 dacă se va ajunge la un Brexit fără acord.
Un subiect fierbinte în negocierile dintre cele două tabere este acela dacă Marea Britanie va mai rămâne în uniunea vamală. Această decizie va afecta în primul rând companiile din Marea Britanie. Un Brexit fără acord și fără uniune vamală va duce la pierderi de 27 de miliarde de lire din cauza noilor tarife vamale. În cazul în care vor rămâne în uniunea vamală, pierderile vor fi de doar 17,5 miliarde de lire sterline.
Marea Britanie, în urma Brexitului, va avea costuri mai ridicate pentru comerțul cu UE dacă va ieși chiar și din uniunea vamală. Totodată, o altă mare pierdere din acest punct de vedere va fi diminuarea imigrației, adică Marea Britanie va pierde foarte multă forță de muncă ieftină și va trebui să investească în muncitorii locali, mult mai scumpi.
Ce înseamnă pierderile pentru Marea Britanie
Marea Britanie se confruntă deja cu o perioadă tulbure și înregistrează pierderi, chiar dacă momentan reușește să le țină sub control. Însă toate aceste pierderi reprezintă costurile necesare pentru a se pregăti de Brexit. Adică britanicii plătesc acum pentru ieșirea din UE. Unele companii au făcut mai multe angajări pentru a nu risca să rămână fără oameni după Brexit. Guvernul britanic are și el costuri suplimentare, de circa 2 miliarde de lire anual, pentru a pregăti toată procedura, iar acest lucru creștere datoria publică a țării. Aceste cheltuieli nu sunt deloc de neglijat și vor duce la încetinirea economiei.
Marea Britanie suferă și înainte de Brexit și va suferi și după Brexit. Sunt cheltuieli pe care le plătește din buzunarele cetățenilor săi.
Brexitul va aduce pierderi pentru Marea Britanie, indiferent că va fi cu acord sau fără acord. Un Brexit fără acord ar ridica cheltuielile până la 60 de miliarde de lire pe an, iar unul cu acord ar însemna circa 30 de miliarde de lire. Toți acești bani vor reprezenta împrumuturi de care vor avea nevoie pentru a-și redresa economia. În primii ani va exista o scădere bruscă, apoi după 3-4 ani vor reuși să reducă pierderile.
Uniunea Europeană va impune mai multe bariere pentru Marea Britanie, iar acest lucru va duce la o încetinire a exporturilor britanice. Există riscul să crească datoria țării cu 12% până în 2024. Nici politicienii de la Londra nu iau în considerare aceste pericole, mai ales avertismentele privind inflația, iar aceștia se gândesc la reduceri de taxe și la creșterea cheltuielilor statului, ceea ce ar putea determina ca împrumuturile guvernamentale ale țării să crească cu zeci de miliarde de lire.
Un Brexit fără acord este o discuție despre bani, însă banii sunt ai cetățenilor pentru că firmele vor reuși să-și apere interesele și să supraviețuiască ambițiilor politice. Câți bani ar pierde Marea Britanie nu știe nimeni exact, totul se reduce la estimări. Nu știm nici ce rol va juca Banca Centrală Europeană odată cu numirea lui Lagarde la conducere. Dacă Mario Draghi era un lider pașnic, care a căutat mereu să salveze pe toată lumea, Lagarde are renumele de a tăia în carne vie fără să-i pese de consecințe, așa cum a făcut în urmă cu câțiva ani când era la FMI și a băgat în faliment câteva state din Europa și le-a îndatorat pe toate celelalte.
Servicii de arhivare fizica
Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!
SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT
ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!
Facebook
LinkedIn
RSS