Politic

Bucureștiul nu mai are contract de dezinsecție și deratizare

alerta

Primaria Capitalei vrea sa atribuie in regim de urgenta contractul pentru prestarea serviciilor de dezinsectie, deratizare si dezinfectie, pe o perioada de cel putin un an si jumatate, pana la finalizarea licitatiei privind delegarea serviciului.

Decizia urmeaza sa fie luata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti in urmatoarea sedinta. Primaria Capitalei nu a specificat care ar fi valoarea estimativa a contractului ce urmeaza a fi dat in regim de urgenta, insa pana acum municipalitatea a platit anual pentru prestarea acestor servicii circa 30 milioane lei, potrivit hotnews.ro.

Pe 11 decembrie 2015, contractul incheiat de municipalitate cu firma 3D Romania in urma cu 20 de ani a expirat, astfel ca in acest moment nu mai presteaza nimeni aceste servicii, existant riscul izbucnirii unei epidemii.

Delegarea serviciului nu a fost posibila in ultimii ani deoarece legislatia s-a modificat, iar Consiliul General al Municipiului Bucuresti si Primaria Capitalei au avut nevoie de 4 ani ca sa aprobe strategia de salubrizare – partea de deratizare, dezinsectie si dezinfectie, aceasta fiind adoptata abia in februarie 2015. Fara acest document, licitatia pentru delegarea serviciului nu se putea face. Astfel s-a ajuns in situatia de a se demara o procedura de achizitie in regim de urgenta.

Atribuirea contractului in regim de urgenta presupune eliminarea unei licitatii si realizarea unei negocieri cu operatorii economici.

„Avand in vedere ca in data de 11.12.2015 a fost finalizat Contractul Incheiat cu SC 3D Romania SA, iar aprobarea si parcurgerea procedurii de delegare a gestiunii pana la finalizarea acesteia cu incheierea Contractului de delegare a gestiunii, poate necesita o perioada mai mare de un an si jumatate neefectuarea serviciului pe o perioada lunga, ameninta grav starea de sanatate a populatiei riscand astfel izbucnirea unor epidemii asa cum sa precizat anterior. Vorbind de epidemie, putem mentiona ca Municipiul Bucuresti este considerat teritoriul de risc privind infestarea cu virusul West Nile transmis de tantari. Nu trebuie omis nici faptul ca in data de 3 februarie 2016 Mass-media a semnalatexistenta unui caz de infestare cu virusul Zika in Romania, virus transmis de tantar. De asemenea, trebuie avut in vedere ca prin activitatile de deratizare, dezinsectie, dezinfectie sunt combatuti vectori (sobolani, tantari) care migreaza de la un obiectiv la altul, inmultindu-se foarte rapid, neexistand nici un control asupra evolutiei acestora. Tratamentele pentru combaterea acestor vectori trebuie sa se aplice in mod continuu, intreruperea acestora ar conduce la compromiterea rezultatelor realizate pana in prezent”, se arata in proiectul de hotarare privind atribuirea in regim de urgenta a acestui contract.

In paralel, Primaria Capitalei vrea sa delege unui operator privat, ales prin licitatie, serviciul de deratizare, dezinfectie si dezinsectie, pe o perioada de 8 ani. Valoarea estimata a contractului este de 360 milioane lei, circa 45 milioane lei pe an, inclusiv TVA. Consiliul General al Municipiului Bucuresti inca nu si-a daty acordul pentru acest lucru. Pana acum, serviciul de deratizare, dezinsectie si dezinfectie a fost delegat firmei 3D Romania. Contractul a fost incheiat in urma cu 20 de ani, el fiind prelungit/modificat prin 7 acte aditionale, pana in iunie 2015, in aceasta perioada compania incasand peste 400 milioane lei.

In ce conditii vrea sa concesioneze Primaria Capitalei acest serviciu pe 8 ani

Potrivit studiului de oportunitate aflat in dezbatere pe site-ul municipalitatii, operatorul care va presta acest serviciu trebuie sa aiba 326 agenti DDD (deratizare, dezinsectie, dezinfectie) structurati in echipe de 4 persoane si mai multe dotari printre care:

– 40 aparate portabile generatoare de ceata

– 120 nebulizoare;

– 60 autovehicule pentru deplasarea echipelor

– 19 utilaje de mare capacitate generatoare de ceata rece

– 20 utilaje de mare capacitate generatoare de ceata calda

– 19 autoutilitare cu atas cu 5 locuri;

– 20 autoutilitare cu atas Termofogger, etc.

Pentru achizitionarea utilzajelor este nevoie de o investitie de circa 9,6 milioane lei. Pentru serviciile care vizeaza domeniul privat, fie se va incheia un contract cu acest operator si personele fizice/juridice, fie municipalitatea va stabili o taxa.

Reamintim ca arbitrul pietei de utilitati publice a emis in martie 2015 un Ordin prin care firmele si persoanele fizice sunt obligate sa incheie contracte pentru deratizare, dezinsectie si dezinfectie doar cu firma care face aceste servicii pe domeniul public. Si in Legea serviciului de salubrizare se spune ca operatorii au „exclusivitatea prestarii serviciului de salubrizare pe raza unitatilor administrativ-teritoriale, acordata fie in baza hotararii de dare in administrare, fie in baza hotararii de atribuire si a contractului de delegare a gestiunii”. Noile prevederi legislative inseamna scoaterea din piata si falimentul pentru sute de firme din toata tara.

Pana acum, cetatenii si firmele, pentru domeniul privat, puteau sa incheie contract cu ce firme doreau pentru aceste servicii. Acest Ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) va duce la monopolizarea pietei si disparitia firmelor mici care nu pot castiga licitatia sa presteze aceste servicii pentru intreg orasul, pe domeniul public, dar care incheiau contracte cu firme si persoane fizice pentru domeniul privat, este de parere Asociatia Romana de Combaterea Vectorilor in Igiena Publica. Aceasta a cerut in instanta suspendarea Ordinului.

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politic
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Politic

Marcel Ciolacu a trimis o solicitare partidelor parlamentare de a adopta de urgenţă un Pact pentru Sănătate

redactie17/11/2020

Circul provocat de USR în Parlament: gesturi obscene, proteste, scandaluri și legi pentru companii

redactie17/11/2020

Violeta Alexandru: Statul a plătit 41,5% din salarii pentru 600.000 de români

redactie17/11/2020

Reacția liberalilor după decizia CCR în cazul lui Florin Iordache: Curtea a făcut, din nou, jocul politic al PSD

redactie17/11/2020

Ce s-a discutat la ultima ședință de la Cotroceni. Iohannis: Vom reconstrui tot sistemul sanitar din temelii

redactie17/11/2020

Nicuşor Dan: Nu mai există întârzieri în anchetele epidemiologice desfăşurate de către DSP București

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.