Ploiesti

Cazul elevei care nu a putut primi actele de studii fiindcă a pierdut un manual. Unde a greşit directorul colegiului şi ce spune regulamentul şcolii

Directorul şcolii a refuzat banii, spunând că nu are unde să-i ”bage”, expunându-i pe eleva Alicei Mihaela Brânză şi pe părinţii săi la o situaţie absurdă.

Refuzând să accepte contravaloarea manualului, directorul colgeiului ploieştean a încălcat Regulamentul de Organizare şi Funcţionare (ROF) al Colegiului Naţional ”I.L. Caragiale”, document postat pe site-ul oficial al şcolii.

Conform ROF, la secţiunea Obligaţiile şi îndatoririle elevilor este prevăzut că elevii au dreptul/obligaţia ”de a plăti contravaloarea eventualelor prejudicii aduse bazei materiale puse la dispoziţia lor de către instituţia de învăţământ preuniversitar, în urma constatării culpei individuale”.

Iar la capitolul Pagube matrimoniale, se precizează: ” În cazul distrugerii sau deteriorării manualelor şcolare primite gratuit, elevii vinovaţi înlocuiesc manualul deteriorat cu un exemplar nou, corespunzător disciplinei, anului de studiu şi tipului de manual deteriorat. În caz contrar, elevii vor achita contravaloarea manualelor respective. Elevii nu pot fi sancţionaţi cu scăderea notei la purtare pentru distrugerea sau deteriorarea manualelor şcolare”.

”Pe viitor astfel de disfuncţionalităţi vor fi evitate”

În lipsa unui manual, pe care Alice nu a reuşit să-l găsească în original în librărie, conducerea liceului i-a sugerat să aducă la şcoală o copie xeroxată. Eleva a reuşit să găească un centru de copiat în Ploieşti care avea în baza de date manualul căutat.

Totuşi, solicitând o copie Xerox după manualul lipsă, fără acordul autorului, conducerea liceului ar putea fi acuzată că a încălcat Legea drepturilor de autor. Conform legii, ”Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creaţie intelectuală în domeniul literar, artistic sau ştiinţific, oricare ar fi modalitatea de creaţie, modul sau forma de exprimare şi independent de valoarea şi destinaţia lor, cum sunt: a) scrierile literare şi publicistice, conferinţele, predicile, pledoariile, prelegerile şi orice alte opere scrise sau orale, precum şi programele pentru calculator; b) operele ştiinţifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele şcolare, proiectele şi documentaţiile ştiintifice;

Articolul 13

Utilizarea unei opere dă naştere la drepturi patrimoniale, distincte şi exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice:

a) reproducerea operei;

Articolul 14

Prin reproducere, în sensul prezentei legi, se înţelege realizarea, integrala sau parţială, a uneia ori a mai multor copii ale unei opere, direct sau indirect, temporar ori permanent, prin orice mijloc şi sub orice formă, inclusiv realizarea oricărei înregistrări sonore sau audiovizuale a unei opere, precum şi stocarea permanentă ori temporara a acesteia cu mijloace electronice”, se arată în LEGEA nr. 8/1996, Actualizată 2019, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Povestea elevei a ajuns inclusiv la urechile ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a contactat conducerea colegiului ploieştean pentru a solicita date cu privire la acest caz. Potrivit edu.ro, ”cu acest prilej, direcţiunea şcolii a oferit asigurări că, la momentul actual, elevei i-au fost eliberate actele de studii şi că pe viitor astfel de disfuncţionalităţi vor fi evitate”.

Alice Mihaela Brânză, absolventă a Colegiului I. L. Caragiale din Ploieşti, cu media 9.86 la Bac, nu a putut intra în posesia diplomei de bacalaureat şi a foii matricole pentru că a pierdut manualul de informatică, iar conducerea liceului i-a spus că nu poate plăti manualul fiindcă nu există articol bugetar unde să fie băgaţi aceşti bani. După ce a mers din nou cu tatăl său la colegiu, conducerea şcolii a acceptat ca fata să aducă înapoi un manual xeroxat. Eleva a susţinut că înainte dirigintele şcolii îi spusese că poate plăti manualul, astfel că nu şi-a făcut probleme.

Întrebată dacă elevei i s-a explicat că poate aduce o copie Xerox a manualului lipsă, şi nu neapărat manualul original, directoarea Carmen Băjenaru a recunoscut că fata nu a fost informată în acest sens.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

{po[4] html}

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ploiesti
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Ploiesti

Consiliul Director al Fundației Județene pentru Tineret Prahova convoacă Adunarea Generală a Organizațiilor de/pentru Tineret a FJT Prahova

Stirile PH18/03/2021

Membrii Fundației Județene pentru Tineret Prahova solicită întrunirea Adunării Generale

Stirile PH17/02/2021

S-au finalizat reparațiile la Unitatea de Primiri Urgență de la Spitalul Județean Ploiești

Stirile PH12/02/2021

S-a dat startul înscrierilor pentru Bursa Generaţia lui John, bursă educaţională în valoare de 10.000 euro

redactie17/11/2020

Cum fac avere doi şarlatani din Sinaia cu un simplu anunţ pe internet. Escrocheria pe care procurorii nu o pot opri

redactie17/11/2020

Prăpăd la spitalul suport COVID-19 din Câmpina: trei medici pentru 60 de bolnavi, ceilalţi doctori sunt pacienţi

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.