Ploiesti

Cea mai vizitată peşteră din Bucegi, închisă pentru reabilitare. Peştera Ialomiţei va fi deschisă turiştilor în iunie

Cea mai vizitată peşteră din Bucegi a fost închisă pentru turişti în luna iulie 2014 şi, potrivit administratorilor de la schitul aflat la intrarea în peşteră, cel mai târziu în luna iunie a acestui an va fi gata să primească din nou vizitatori.

Peştera, foarte spectaculoasă, este modernizată cu bani europeni, de la bugetul de stat şi bani de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa.

Lucrările sunt aproape gata, până acum fiind montate 60 de pasarele, scări noi, pavaje pentru intrare, iluminatul, platforma pentru drumul de acces, fiind demarate şi achiziţiile pentru dotările pentru peşteră.

Prin acest proiect se urmăreşte creşterea gradului de atractivitate turistică a zonei şi punerea în valoare a frumuseţii naturale a obiectivului prin folosirea unor soluţii moderne de iluminare interioară şi exterioară, reconfigurarea traseului interior prin diminuarea semnificativă a riscului producerii de accidente, precum şi conservarea şi protejarea mediului prin prevenirea deteriorării obiectivului din cauza practicării unui turism neorganizat.

Proiectul presupune refacerea instalaţiilor electrice, amenajarea unui punct nou de informare turistică şi taxare, care îl va înlocui pe cel vechi, refacerea căilor de acces în peşteră şi înlocuirea podeţelor şi scărilor interioare, astfel încât lungimea traseului vizitabil va fi de 435 m, modernizarea aleii de acces pietonal, care asigură legătura între drumul existent şi Peştera Ialomiţei, pe o lungime de 188,10 m şi cu lungimea de 2,50-3,00 m, modernizarea platformei exterioare, dar şi realizarea unei platforme pentru amplasarea unei scene metalice demontabile.

Peştera va fi dotată şi cu echipamente de sonorizare şi de proiecţie pentru desfăşurarea unor evenimente precum slujbe religioase sau spectacole, sistem de supraveghere video, filme documentare pentru informarea vizitatorilor, dar şi bănci de odihnă, pubele ecologice şi altele.

Istoria schitului „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“

Cunoscută şi sub numele de Peştera Schitul Ialomiţei, Peştera Schitului sau Peştera Ialomicioarei, aceasta se află în zona numită Cheile Peşterii, pe versantul drept al Ialomiţei, la altitudinea de 1.560 de metri.

Peştera este încadrată la intrare de un schit de călugări care datează de la mijlocul secolului al XVI-lea, ctitoria voievodului Mihnea cel Rău. Mănăstirea de lângă peşteră are hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ şi nu a avut o soartă prea liniştită de-a lungul timpului, fiind devastată şi arsă de mai multe ori. Pe locul fostei biserici construită iniţial din lemn, în anul 1991 s-a construit actuala biserică alături de un complex de chilii.

Înainte de închidere, turiştii putea vizita 400 de metri în interiorul peşterii, până la punctul final numit „Altarul“. Împânzită de galerii, caverna era puţin electrificată, cu podele din lemn. În mai multe locuri din peşteră se vede râul Ialomiţa care îşi face, încă, drum prin munte.

Vă mai recomandăm

Cele mai frumoase trasee montane din Prahova. La pas pe cărările Bucegilor, spre Cabana Mălăieşti, Diham sau Peştera Ialomiţei. Peisaje spectaculoase, care îţi taie respiraţia, aer tare cu miros de brazi şi o linişte cum numai Bucegii o pot crea. Sunt doar câteva dintre motivele pentru care montaniarzii se avântă, iarna sau vara, pe cele mai frumoase trasee montane din Prahova, spre Cabana Mălăieşti, Diham sau Peştera Ialomiţei.

Peştera Ialomiţei va fi reabilitată şi va deveni un punct de atracţie în Munţii Bucegi. Autorităţile din Dâmboviţa vor cu orice chip să atragă cât mai mulţi turişti în zona muntoasă a Bucegilor. Pentru asta au început reabilitarea şi modernizare a Peşterei Ialomiţa. Până acum, au fost montate aproximativ 60 de pasarele, scări noi, pavaje pentru intrare, s-a finisat platforma pentru drumul de acces şi s-au început procedurile legale de achiziţii pentru dotările pentru peşteră.

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ploiesti
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Ploiesti

Consiliul Director al Fundației Județene pentru Tineret Prahova convoacă Adunarea Generală a Organizațiilor de/pentru Tineret a FJT Prahova

Stirile PH18/03/2021

Membrii Fundației Județene pentru Tineret Prahova solicită întrunirea Adunării Generale

Stirile PH17/02/2021

S-au finalizat reparațiile la Unitatea de Primiri Urgență de la Spitalul Județean Ploiești

Stirile PH12/02/2021

S-a dat startul înscrierilor pentru Bursa Generaţia lui John, bursă educaţională în valoare de 10.000 euro

redactie17/11/2020

Cum fac avere doi şarlatani din Sinaia cu un simplu anunţ pe internet. Escrocheria pe care procurorii nu o pot opri

redactie17/11/2020

Prăpăd la spitalul suport COVID-19 din Câmpina: trei medici pentru 60 de bolnavi, ceilalţi doctori sunt pacienţi

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.