Ploiesti

Cele mai frumoase trasee montane din Prahova. La pas pe cărările Bucegilor, spre Cabana Mălăieşti, Diham sau Peştera Ialomiţei

Unul dintre cele mai spectaculoase trasee din Prahova, potrivit şi pentru turiştii mai puţin antrenaţi cu drumeţiile, este Sinaia – Cabana Vârful cu Dor – Cabana Peştera Ialomiţei.

Este un traseu potrivit pentru o excursie de o zi, având în vedere că durata este de aproximativ 5-6 ore, dar poate fi parcurs şi într-un weekend, dacă aveţi de gând să înnoptaţi la unele dintre cabanele de pe drum sau la cort.

Traseul pleacă din capătul Străzii Furnica din Sinaia, trece deasupra Hotelului Alpin „Cota 1400“, în Poiana „La Sfârşitul Lumii“, urmează poteca ce urcă de-a lungul coamei ce desparte Vârful Zgârburei de Valea cu Brazi, punctul „La Lac“, Piatra Turcului, firul superior al Văii Zgârbura Vârful cu Dor (2006 metri), Culmea Strunga, Vârful Izvorul Dorului, Curmătura Lăptici. De aici, traseul coboară în lungul unei viroage largi podite cu lespezi de gresie, şi ajunge deasupra padinilor întinse de deasupra Ialomiţei, unde lasă în stânga drumul spre cabana Padina, marcat cu cruce roşie.

Traseul continuă în coborâş uşor prin pajişti, traversează firul Vârfului Lăptici şi se îndreaptă spre poiana schitului Cocora. Aici întâlneşte, venind din stânga, drumul dinspre Bolboci-Padina, ocoleşte pe margine luminişul „Poienii Crucii“ şi după un ultim urcuş scurt ajunge la Cabana Peştera, aflată la 1610 metri.

În apropiere, la 1560 de metri, este una dintre cele mai frumoase şi cunoscute peşteri din România: Peştera Ialomicioara sau peştera Ialomiţei. Peştera este încadrată la intrare de un schit de călugări care datează de la mijlocul secolului al XVI-lea, ctitoria voievodului Mihnea cel Rău.

Foto
Traseul montan Sinaia – Vârful cu Dor – Cabana Peştera
Foto
Traseul Buşteni – Mălăieşti

Experienţa este una incredibilă pe cei 400 de metri accesibili turiştilor până în punctul final numit „Altarul“. Împânzită de galerii, caverna este puţin electrificată, iar podelele sunt din lemn, iar în mai multe locuri din peşteră vezi râul Ialomiţa care îşi face, încă, drum prin munte. Un tur complet durează în jur de 40 de minute şi este recomandată o încălţăminte adecvată şi, eventual, o lanternă. Intrarea în peştera administrată de călugări costă 10 lei.

Mănăstirea de lângă peşteră are hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ şi nu a avut o soartă prea liniştită de-a lungul timpului, fiind devastată şi arsă de mai multe ori. Pe locul fostei biserici construită iniţial din lemn, în anul 1991 s-a construit actuala biserică alături de un complex de chilii.

Zona se desprinde şi spre alte trasee interesante, cum ar fi Padina – lacul Bolboci, marea din inima Bucegilor – şi Cabana Peştera – Babele.

Cele mai frumoase trasee monate. Drumul spre cabana Diham

O altă destinaţie extreme de spectaculoasă şi acesibilă în acelaşi timp turiştilor cu o formă fizică moderată este traseul spre Cabana Diham.

Puteţi ajunge la cabană din Buşteni, pe poteca marcată cu triunghi albastru pe la Căminul Alpin (alt. 925 m), cabana Gura Dihamului (alt. 987 m) pînă la cabana Diham, durata 3 – 4 ore sau potecile marcate cu bandă roşie şi triunghi roşu, descrise pentru cabanele Mălăeşti şi Poiana Izvoarelor, pînă la Pichetul Roşu. De la Pichetul Roşu (alt. 1445 m) se coboară pe poteca marcată cu punct roşu pînă la cabana Diham. Durata este tot de 3 – 4 ore.

La Diham se ajunge şi pe trasee din Predeal şi Azuga.

Cabana Diham este situată la 1.320 de metri, la marginea unei poieni largi de sub Măgura Cenuşie, unde vă puteţi odihni într-o linişte deplină sau de unde puteţi pleca în explorări ale împrejurimilor sau în excursii mai dificile pe abruptul nordic al Bucegilor. Iarna, cabana se transformă în bază pentru practicarea schiului fond.

Cele mai frumoase trasee montane. Spre Cabana Mălăieşti

De o frumuseţe nepământeană, drumul care leagă Buşteniul de cabana Mălăieşti este un traseu pe care trebuie să-l faci măcar o dată în viaţă. Şi, dacă traseele foarte circulate din jurul staţiunilor de pe Valea Prahovei par prea uşoare, dacă vreţi să vă încercaţi puterile cu Bucegii şi aveţi o formă fizică foarte bună trebuie încercat şi cel spre cabana Mălăieşti.

Traseul pleacă din gara Buşteni, de unde, pe jos sau cu „trocăriciul“, un mini-tractor pentru turişti, trebuie să vă îndreptaţi spre Valea Cerbului. Sunteţi la 925 m şi trebuie să parcurgeţi un traseu cu diferenţă de nivel de 850 m între Buşteni – Plaiul Munticelul – Poiana Coştilei (1360 m) – Pichetul Roşu (1445 m) – La Prepeleac (1750 m) – Mălăieşti (1720 m). Marcajul este cu triunghi roşu şi trebuie să vă aşteptaţi la un drum de 5-6 ore. Iarna traseul este foarte periculos şi dificil pe porţiunea Pichetul Roşu – Mălăieşti.

Traseul este o adevărată magistrală cu o lungime de circa 12 km, care înconjoară la o altitudine medie de 1400 – 1700 m o parte importantă a masivului Bucegi (partea de nord-est). Din el se desprind şi trasee de acces spre importante obiective turistice, alpine şi de schi din zonele Coştila, Omul, Morarul şi Bucşoiul.

La tot pasul pe traseu, verdele ireal al peisajelor alpine, foşnetul pădurilor, susurul apelor care izvorăsc de peste tot, albul zăpezii de pe creste, „marea de pădure“ răsplătesc efortul drumeţilor. Zona este plină şi de potecile ciobanilor, frecventate doar de localnici şi alpinişti expermentaţi. Pe drum nu este exclus să vedeţi urşi sau capre negre, dar şi câini imenşi de la stânele din zonă.

La final de drum, la cabana Mălăieşti, situată pe versantul nordic al Munţilor Bucegi, în Valea Mălăieşti, într-un cadru alpin spectaculos, cu sângele primenit de aerul rece, dar cu picioarele grele, turiştii vor fi răsplătiţi cu cele mai bune ciorbe la cazan, ceai de mentă şi, cu siguranţă, cea mai delicioasă bere rece, cărată, pe acelaşi traseu pe care turiştii şi-au testat limitele, de caii puternici de munte ai cabanierilor.

De la cabana Mălăieşti un traseu se îndreaptă spre Omul, străbătând căldările glaciare ale văii. Tot de la cabana Mălăieşti un traseu se îndreaptă spre Padina Crucii pe care o traversează pentru a ajunge în căldarea superioară a văii Ţigăneşti, de unde poteca urcă muntele Ţigăneşti spre vârful Scara.

Un traseu accesibil în toate anotimpurile, care străbate zona de la izvoarele râului Glăjerie este Pichetul Roşu – cabana Diham, care se întâlneşte cu traseul cabana Poiana Izvoarelor – cabana Diham.

De la Diham se poate coborî şi spre Râşnov, astfel că întoarcerea spre casă poate însemna un alt traseu, la fel de spectaculos.

Vă mai recomandăm

Fugă pe două roţi, departe de canicula oraşelor. O zi de aventură pe un traseu sălbatic: Câmpina – Săcele – Braşov

Întoarcere în Paradis. Pietriceaua, acasă la „aristocraţii munţilor“

Cele mai frumoase cabane din Prahova. Locurile în care te conectezi la energia Bucegilor. Cabana Mălăieşti, Cabana Diham şi Cabana Piatra Arsă se numără printre cele mai vechi şi mai frumoase cabane din Prahova. Chiar dacă nu au confort de cinci stele, sunt frecventate de mii de turişti care vor să se conecteze, într-o linişte deplină şi o frumuseţe nepământeană a peisajelor, cu forţa misterioasă a Bucegilor

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ploiesti
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Ploiesti

Consiliul Director al Fundației Județene pentru Tineret Prahova convoacă Adunarea Generală a Organizațiilor de/pentru Tineret a FJT Prahova

Stirile PH18/03/2021

Membrii Fundației Județene pentru Tineret Prahova solicită întrunirea Adunării Generale

Stirile PH17/02/2021

S-au finalizat reparațiile la Unitatea de Primiri Urgență de la Spitalul Județean Ploiești

Stirile PH12/02/2021

S-a dat startul înscrierilor pentru Bursa Generaţia lui John, bursă educaţională în valoare de 10.000 euro

redactie17/11/2020

Cum fac avere doi şarlatani din Sinaia cu un simplu anunţ pe internet. Escrocheria pe care procurorii nu o pot opri

redactie17/11/2020

Prăpăd la spitalul suport COVID-19 din Câmpina: trei medici pentru 60 de bolnavi, ceilalţi doctori sunt pacienţi

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.