Ploiesti

Cine este farmacistul care a donat o avere pentru construirea unuia dintre cele mai mari spitale din Prahova

Singura deosebire este că acum o sută şi mai bine de ani, rezultatele unor astfel de vizite produceau schimbări majore în sistem şi atrăgeau implicarea familiilor înstărite care donau sume considerabile pentru spitalele de stat.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, Ploieştiul avea două spitale unde erau trataţi în special bolnavii săraci. Prima unitate medicală a fost construită printr-o donaţie a culcerului Boldescu, iar cea de-a doua apaţinea Eforiei Spitalelor. Aceast al doilea spital funcţiona însă într-o clădire improprie, pe strada Ştefan cel Mare, unde bolnavii contagioşi erau trataţi în aceleaşi încăperi cu lehuzele şi copiii acestora. Sărăcia şi mizeria erau cuvintele de ordine, iar aceste aspecte de nedorit într-o unitate medicală fie şi de sfârşit de secol XIX a fost remarcată chiar de Lascăr Catargiu, primul ministru de atunci.

Care au fost vorbele primului ministru când a intrat în singurul spital de stat din Ploieşti

Da bine, bre, un oraş ca aista, aşa de însemnat şi cu o populaţie atât de mare, este posibil să aibă aşa hal de spital pentru îngrijirea suferinzilor săi?

Catargiu venise la Ploieşti într-o vizită oficială şi a ajuns inclusiv să inspecteze spitalele din oraş. Ceea ce a văzut în spitalul Eforiei l-a mirat, mai ales că se afla într-unul dintre cele mai bogate oraşe ale ţării, unde industria petrolului înflorea de la o zi la alta, iar bani erau suficienţi.

”Da bine, bre, un oraş ca aista, aşa de însemnat şi cu o populaţie atât de mare, este posibil să aibă aşa hal de spital pentru îngrijirea suferinzilor săi?”. Spusele premierului de atunci, consemnate de Mihail Sevastos în ”Monografia oraşului Ploieşti”, au ajuns la urechile familiilor cu stare din oaraş, care s-au mobilizat, au pus mână de la mână şi au donat sume importante viitorului spital municipal.

Lista oamenilor cu inimă care au donat pentru spital nu a fost deloc mică. Sevastos notează că printre aceştia s-a aflat inclusiv ”farmacistul Schuller care oferă 10.000 de lei cu scopul ca din venit să fie întreţinute 10 paturi la spital”. Sumele de bani au fost însă suficiente pentru ca autorităţile locale să construiască o nouă clădire, iar famracistul Schuller a fost cel care şi-a luat angajamentul să suporte el cheltuielile legate de zidărie, dar şi că cumpere mobilier pentru necesarul tratării a 25 de pacienţi, menţionează Mihail Sevastos.

S-au strâns bani cât pentru construirea unui noi spital

Noul spital a fost inaugurat în 1895 şi a fost construit în sistem pavilionar. Clădirea construită pe strada Rudului din Ploieşti există şi astăzi, şi chiar funcţionează în acelaşi sistem, fiecare clădire (pavilion) cu destinaţia sa. Astfel, pentru prima dată în istoria Ploieştiului, bolnavii suferinzi de afecţiuni contagioase au fost internaţi separat de ceilalţi pacienţi. Spitalul a fost condus de medicul C.Vasiliu până în anul 1919 şi a avut ca ajutor alţi doi medici, o moaşă şi un asistent care se ocupa doar de vaccinări.

În memoria filantropului farmacist, autorităţile au decis ca spitalul să-i poarte numele. Clădirea spitalului Schuller va fi renovată în anii 30, atunci când se construiesc în curte şi locuinţe pentru personal şi, foarte important, în fiecare încăpere ”s-a adus apă”, notează Mihail Sevastos.

În timpul renovării, unitatea medicală a fost dotată pentru chirurgie cu instalaţiile cele mai moderne pentru acei ani, fiin înfiinţat totodată şi un serviciu de radiologie.

Spitalul Schuller funcţionează şi în prezent, are rang de spital municipal, iar una dintre cele mai importante secţii este destinată afecţiunilor oncologice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

{po[4] html}

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ploiesti
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Ploiesti

Consiliul Director al Fundației Județene pentru Tineret Prahova convoacă Adunarea Generală a Organizațiilor de/pentru Tineret a FJT Prahova

Stirile PH18/03/2021

Membrii Fundației Județene pentru Tineret Prahova solicită întrunirea Adunării Generale

Stirile PH17/02/2021

S-au finalizat reparațiile la Unitatea de Primiri Urgență de la Spitalul Județean Ploiești

Stirile PH12/02/2021

S-a dat startul înscrierilor pentru Bursa Generaţia lui John, bursă educaţională în valoare de 10.000 euro

redactie17/11/2020

Cum fac avere doi şarlatani din Sinaia cu un simplu anunţ pe internet. Escrocheria pe care procurorii nu o pot opri

redactie17/11/2020

Prăpăd la spitalul suport COVID-19 din Câmpina: trei medici pentru 60 de bolnavi, ceilalţi doctori sunt pacienţi

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.