Ploiesti

Cum scăpăm de insectele din casă şi din curte fără produse chimice. Trucuri simple să alungaţi ţânţarii, puricii şi albinele

Cel mai important pas pe care trebuie să-l faceţi atunci când porniţi la lupta împotiva insectelor este curăţenia generală, fie că vorbim despre casă sau curte.

Curăţenia în casă nu trebuie să se rezume doar la folosirea aspiratorului şi a mopului. Absolut tot ceea ce înseamnă ţesătură, de la perdele până la covoare, perne de decor, pături etc trebuie spălat. Covorul şi ţesăturile groase (pături pluşate) sunt principalele locuri unde puricii preferă să depună ouăle.

Este aproape imposibil să le eliminaţi doar printr-o simplă scuturare. Important de ştiut este că ouăle de purice eclozează chiar şi după un an de la depunere, iar o femelă purice este foarte productivă. Ea poate produce câteva zeci de ouă într-o singură zi, iar într-un ciclu de viaţă, câteva mii.

După spălarea ţesăturilor din casă, aspiraţi cu nădejde şi insistaţi în spaţiile mici şi întunecoase: crăpături din perete, la intersecţia dintre perete şi plintă, spaţiile dintre lamelele parchetului sau ale gresiei. Puteţi repeta asiprarea de două, trei ori pe zi, dar important este ca de fiecare dată să aruncaţi sacul aspiratorului.

Odată ce aţi finalizat curăţenia este momentul să aduceţi în casă duşmanii puricilor: plantele aromatice. În funcţie de preferinţe puteţi folosi pelin, mentă, busuioc, cimbru, levănţică etc. Puteţi folosi planta uscată pe care o pisaţi mărunt şi o presăraţi pe la colţuri, în fisurile din pardoseală, la rosturi sau în pliculeţe din hârtie aşezate în zonele ascunse din casă (sub pat sau la colţurile încăperii).

Coaja de lămâie şi lemnul de coriandru vor alunga puricii din casă

Aceleaşi plante aromatice pot fi aduse în casă şi în ghiveci, dar nu au aceeaşi eficienţă la purici care preferă zonele joase din casă. Scăpaţi însă de ”zburătoare”, ţânţarii şi muştele nu vor mai intra în camere dacă aveţi la geam un ghiveci cu cimbrişor sau levănţică.

O altă modalitate să scăpaţi de purici fără să folosiţi substanţe toxice este folosirea sării. Este un procedeu complicat, dar eficient. Sarea trebuie să fie măcinată pudră. Dacă aveţi în casă râjniţă electrică, măcinaţi încă o dată sarea pe care o cumpăraţi din comerţ. Apoi presăraţi peste tot în casă, inclusiv pe covoare şi mobilă.

Inconvenientul este că va trebui să plecaţi din casă măcar pentru o noapte pentru că praful de sare trebuie să acţioneze cel puţin 24 de ore pentru un rezultat bun. Sarea are avantajul că va distruge prin deshidratare inclusiv larvele de purici, rezistente chiar şi la substanţele chimice.

Un sfat este să nu aplicaţi sarea în zile cu umiditate crescută pentru că va fi foarte greu de curăţat ulterior şi există riscul să păteze suprafeţele lucioase şi închise la culoare.

Ca măsuri suplimentare, puteţi aşeza prin casă, la nivelul pardoselii, bucăţi din lemn de coriandru, beţe de scorţişoară sau de vanilie, dar şi coajă rasă de lămâie. Atenţie, lemnul de coriandru trebuie ”împrospătat” frecvent, la două, trei zile. Nu trebuie decât să frecaţi uşor bucata din lemn pe un şmirghel.

Pelinul, planta care alungă puricii din curte

Dacă locuiţi la casă şi aveţi o curte cât de mică, degeaba vă luaţi măsuri doar la interior, dacă nu interveniţi şi afară. Este aproape imposibil să nu se fi contaminat cu purici şi terasa. Prin urmare, continuaţi curăţenia şi la exterior. Spălaţi terasa cu jet puternic de apă şi, după ce se evaporă apa, presăraţi sare.

Pentru acest procedeu trebuie să urmăriţi prognoza meteo pentru că aveţi nevoie de cel puţin trei zile fără precipitaţii. Nu lăsaţi sarea mai mult de 24 de ore pentru că poate ataca suprafeţele de marmură, granit sau gresie. Şi la exterior plantele aromatice vor elimina puricii, dar şi alte insecte. Puteţi planta în grădină sau în ghivece pelin, cimbru, mentă, lavandă.

Din păcate, aceste plante nu vor alunga albinele şi muştele, ba din contră. Există însă soluţii şi pentru aceste insecte, fără să apelaţi la insecticid. Într-un bol ceramic puneţi un pumn de cafea măcinată şi apoi îi daţi foc. Cafeaua nu arde cu flacără, dar va scoate un fum aromatic, uşor înecăcios, care va alunga imediat albinele sau viespile. Cafeaua trebuie să fie uscată foarte bine, aşa că puteţi ţine la soare vasul pentru câteva minute şi apoi veţi observa că se va aprinde mult mai repede.

Contra ţânţarilor, probabil una dintre cele mai eficiente metode netoxice este să aveţi în curte plantată o floare din familia Caprifoliaceae, iar cea mai cunoscută este Mâna Maicii Domnului. O plantă căţărătoare, cu flori extrem de parfumate, foarte uşor de îngrijit şi rezistentă la diferenţe mari de temperatură.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

{po[4] html}

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ploiesti
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Ploiesti

Consiliul Director al Fundației Județene pentru Tineret Prahova convoacă Adunarea Generală a Organizațiilor de/pentru Tineret a FJT Prahova

Stirile PH18/03/2021

Membrii Fundației Județene pentru Tineret Prahova solicită întrunirea Adunării Generale

Stirile PH17/02/2021

S-au finalizat reparațiile la Unitatea de Primiri Urgență de la Spitalul Județean Ploiești

Stirile PH12/02/2021

S-a dat startul înscrierilor pentru Bursa Generaţia lui John, bursă educaţională în valoare de 10.000 euro

redactie17/11/2020

Cum fac avere doi şarlatani din Sinaia cu un simplu anunţ pe internet. Escrocheria pe care procurorii nu o pot opri

redactie17/11/2020

Prăpăd la spitalul suport COVID-19 din Câmpina: trei medici pentru 60 de bolnavi, ceilalţi doctori sunt pacienţi

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.