International

De ce ezită România în faţa pretenţiilor Marii Britanii – „Cedăm de fiecare dată când e vorba despre interese naţionale” – Gândul



De ce ezită România în faţa pretenţiilor Marii Britanii - „Cedăm de fiecare dată când e vorba despre interese naţionale” - Gândul | Cele mai noi stiri din Prahova

De ce ezită România în faţa pretenţiilor Marii Britanii – „Cedăm de fiecare dată când e vorba despre interese naţionale” – Gândul

  • Ştire
  • Foto (1)
  • Comentarii (8)

Joi şi vineri, la Consiliul European, Marea Britanie strânge oficial cu uşa restul statelor UE, în faza finală a negocierilor pentru a-i accepta pretenţiile de membru cu statut special al Uniunii, invocând drept revers al medaliei sperietoarea Brexit-ului – ieşirea din UE, scrie Andrei Luca Popescu într-o analiză pentru gândul.info.

Tweet
  • Externe

De ce ezită România în faţa pretenţiilor Marii Britanii – „Cedăm de fiecare dată când e vorba despre interese naţionale” – Gândul

În faţa lor, lideri precum Donald Tusk sau Angela Merkel fac tot posibilul pentru a-i netezi calea premierului britanic David Cameron, pentru ca acesta să se poată întoarce acasă trâmbiţând o victorie şi evitând astfel un referendum privind Brexit-ul, în care balanţa eurosceptici-proeuropeni este la limită. În această ecuaţie, România şi-a statuat deja poziţia, prin vocea preşedintelui Klaus Iohannis: vrem ca Marea Britanie să rămână în UE şi deci să i se facă pe plac, mai puţin la capitolul restricţiilor privind subsidiile pentru imigranţi, unde dorim să negociem anumite prevederi.

Spre deosebire de România, grupul ţărilor est-europene de la Vişegrad se opune tranşant acestei pretenţii britanice şi nu dă semne că negociază. Analiştii consultaţi de gândul consideră că asistăm mai degrabă la un şantaj britanic, nu la o negociere, iar că Marea Britanie joacă mai degrabă la bluff, un referendum pentru Brexit fiind extrem de riscant chiar pentru Regat. România, ca şi UE, ar fi trebuit să aibă o poziţie mult mai fermă, mai ales că nu este prima oară când britanicii pun beţe în roate UE, spun specialiştii. „România cedează de fiecare dată când e vorba despre interese naţionale, dar când e vorba de principii europene, precum criza refugiaţilor, a fost împotrivă”, arată politologul Cristian Pîrvulescu defazarea poziţiei oficiale româneşti, care s-a izolat în problema refugiaţilor, când a fost vorba de solidaritate europeană, iar acum pare că cedează prea uşor.

La summitul Consiliului European de joi şi vineri, patru sunt marile solicitări ale Marii Britanii, cărora preşedintele Consiliului European Donald Tusk, devenit brokerul de negociere al britanicilor cu UE, le-a răspuns deja la începutul lunii februarie cu un plan de propuneri de compromis foarte apropiate de solicitările premierului David Cameron: restricţii la ajutoarele sociale pentru imigranţi, drept de veto pentru naţiuni în faţa deciziilor UE, opţiunea statelor non-euro de a nu ţine cont de politicile zonei Euro şi de a nu lua parte la bail-out-urile Eurozonei şi prevederi referitoare la competitivitatea pe piaţa europeană, care să reducă birocraţia regularizării.

Una dintre marile probleme ale acestor negocieri este dacă aceste privilegii sau forma lor de compromis, la care se va ajunge în urma negocierilor, se vor aplica doar Marii Britanii sau vor fi transpuse în tratatele de funcţionare a UE, devenind valabile pentru toate statele membre.

În acest moment, liderii UE sunt prinşi într-un cerc vicios: dacă sunt prea inflexibili şi nu fac concesii Marii Britanii, riscă să rămână fără unul dintre motoarele economice, financiare şi militare ale UE, iar dacă sunt prea permisivi, riscă să deschidă o cutie a Pandorei pentru restul statelor UE, care vor dori să obţină sau să aplice aceleaşi concesii obţinute de Marea Britanie, lucru care ar zădărnici poate şi mai mult principiile pe care funcţionează UE.

Tocmai de aceea, majoritatea liderilor UE, inclusiv Angela Merkel sau Francois Hollande, sunt dispuşi la compromisuri majore pentru Marea Britanie, doar pentru a nu se ajunge la situaţia unui Brexit, ceea ce ar putea declanşa reacţii în lanţ care să ducă la destrămarea Uniunii Europene. Un Brexit ar însemna o scădere cu 17% a puterii economice a UE şi pierderea a 13% din populaţie, arată o analiză Der Spiegel.

Prim-ministrul britanic David Cameron speră să obţină cât mai multe concesii pentru Marea Britanie, din partea celorlalte state UE, pentru a se putea întoarce la Londra şi a clama o victorie care să încline balanţa către pro-europeni, într-un eventual referendum privind ieşirea sau rămânerea Marii Britanii în UE, a cărui dată nu a fost încă stabilită oficial – unele surse o dau ca fiind în luna iunie 2016, însă în orice caz el ar trebui să aibă loc până la sfârşitul lui 2017, după cum au promis conservatorii lui David Cameron în 2013.

Pe 2 februarie, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a prezentat un plan de propuneri care să fie supuse la vot în Consiliul din această săptămână, venite în întâmpinarea pretenţiilor britanice pentru un statut special în UE (de fapt noi derogări adăugate la cele de care se bucură deja şi în prezent). Cameron şi Tusk au pornit fiecare în turneele lor europene de negociere a acestor poziţii în statele UE, venind şi la Bucureşti.

Luni, după vizita lui Donald Tusk la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a exprimat poziţia oficială a României faţă de pretenţiile Marii Britanii, spunând că propunerile lui Tusk sunt „convergente cu viziunea şi interesele României”, care îşi doreşte ca Marea Britanie să rămână în UE. Totuşi, România nu poate accepta în totalitate pretenţia britanicilor privind restricţia ajutoarelor sociale pentru imigranţi şi doreşte să negocieze un compromis.

Citeşte continuarea pe gândul.info.

Citeşte şi: Liderii europeni încearcă timp de două zile, la Bruxelles, să împiedice un „Brexit”

Citeşte şi: Patru state membre UE resping planul lui Cameron cu privire la limitarea ajutoarelor migranţilor

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Iohannis, DESFIINŢAT de Tudor Chirilă după GAFA URIAŞĂ făcută ieri: ”Trebuie să fii PROST…”. Reacţia cântăreţului

GANDUL.INFO

BREAKING NEWS! Decizie fără precedent a băncilor, în această dimineaţă. Se întâmplă pentru prima oară în istoria sistemului bancar din România

ZF.RO

Alimentul care crează dependenţă pe care majoritatea românilor îl mănâncă în fiecare zi – VIDEO

BUSINESSMAGAZIN.RO

O nouă problemă aparent BANALĂ a pus internetul pe jar! FOTO | Ştii care e răspunsul corect?

PROSPORT.RO


  • Tweet
CITEȘTE ȘI…

comentează și tuMomentan sunt 8 comentarii

Taguri:
marea britanie ,
uniunea europeana ,
consiliu ,
negocieri ,
Brexit
  • rss
  • newsletter
  • twitter
  • mail
  • Ym
  • Printeaza
COMENTARII

comenteazǎ şi tu sau vezi ştirile zilei
  • Didosastăzi, 16:52

    Nu stiu de ce am impresia ca In UE s-a instalat haosul , mai ceva ca-n Romania ! Nimeni nu mai stie ce se intampla , cine si ce hotaraste . Hotararile UE nu se mai iau cu unanimitate de voturi ale tarilor membre, ci aia " mari " , isi impun vointa celor mici, gen Romania !

  • Dinuastăzi, 14:10

    mie pozitia engleza nu mi se pare asa aiurea. E normal sa vrea sa interzica turismul pt ajutoare sociale. Ce s-a intamplat pana acum a fost un abuz. ajutoarele sociale sa fie conditionate de munca acolo, si sa fie dupa minim 5-10 ani acolo. atfel oamenii aceeia iau ajutoare si de la noi, si de la englezi…

  • babiastăzi, 13:40

    in presa internationala spune ca Marea Britanie negociaza cu PRINCIPALELE tari ale UE.deci periferia nu putem face absolut nimic.Cum a spus Sergiu Nicolaescu "legea invingatorului"

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU

Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr

ULTIMA ORǍ

vezi mai multe

ŞTIRILE ZILEI
  • Ajutor umanitar în valoare de peste 16 milioane de lei pentru Republica Moldova, aprobat de Guvern
    Imaginea articolului Ajutor umanitar în valoare de peste 16 milioane de lei pentru Republica Moldova, aprobat de Guvern
    Socialastăzi, 16:36

    România va trimite în Republica Moldova un ajutor umanitar constând în alimente de bază şi păcură pentru încălzire, în valoare de peste 16 milioane de lei, a decis Executivul în şedinţa de joi. citeşte tot

  • Ungaria avertizează că ar putea fi nevoită să construiască în curând gard la frontiera cu România
    Imaginea articolului Ungaria avertizează că ar putea fi nevoită să construiască în curând gard la frontiera cu România
    Externeastăzi, 16:34

    Ungaria este pregătită să construiască gard metalic de-a lungul frontierei cu România, reiterează Guvernul de la Budapesta, explicând că situaţia actuală în materie de imigraţie nu permite evitarea acestei măsuri. citeşte tot

Versiunea: mobil | completa

ULTIMA ORĂ

Ofiţerul care a provocat un CUTREMUR în Poliţia Română. Ancheta a fost dispusă la cel mai înalt nivel. „Nu sunt DOBITOC”

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

International
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din International

Poliţia din Noua Zeelandă a introdus hijabul în uniforma sa

redactie17/11/2020

Coronavirus. Washington a aprobat distribuirea testului rapid pentru uz individual

redactie17/11/2020

Bitcoin se apropie de 18.000 de dolari

redactie17/11/2020

Marea Britanie interzice vânzarea maşinilor pe benzină şi motorină începând din 2030. Anunţul făcut de Boris Johnson

redactie17/11/2020

COVID-19 în lume, 18 noiembrie. După Slovacia o nouă ţară din UE anunţă o testare masivă a populaţiei

redactie17/11/2020

Trump l-a concediat pe şeful Agenţiei pentru securitate cibernetică, după ce l-a contrazis în legătură cu fraudarea votului

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.