Politic

Decizia CNCD cu privire la Legea Big Brother, în urma solicitării AID

CNCD a luat o decizie de ultimă oră cu privire la sesizarea AID privind legea Big Brother. CNCD a transmins că susține un cadru legal unitar pentru deținătorii de abonamente și cartele PrePay, iar AID cere implemetarea acestuia.

„Situația existentă între cele două categorii (i.e. posesorii de abonamente telefonice/date/internet și utilizatorii de cartele PrePay) constituie o formă de discriminare. (…)

Autoritățile statului nu dispun de instrumentele necesare identificării și tragerii la răspundere legală a acelor deținători de cartele PrePay care utilizează serviciile de telefonie/date/internet cu rea credință, în scopul săvârșirii de infracțiuni grave”, potrivit punctului de vedere al CNCD.

Asociația pentru Implementarea Democrației a avut inițiativa solicitării unui punct de vedere din partea Consiliului Național pentru Combatere a Discriminării (CNCD) în data de 7 octombrie 2014, cu referire la proiectul de lege privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice PrePay, considerând că stabilirea unor reglementări legislative clare și nediscriminatorii în acest domeniu este importantă pentru siguranța cetățeanului, pentru derularea în bune condiții a activității instituțiilor de aplicare a legii, precum și pentru reducerea amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale.

În solicitare, AID arăta că, în opinia sa, există o situație discriminatorie în fața legii între utilizatorii de servicii de telecomunicații abonați cărora le sunt stocate datele de identificare și utilizatorii de servicii de telecomunicații cu plata în avans (PrePay) care nu au această obligație. Poziția AID în privința reglementării cartelelor PrePay a avut în vedere și faptul că aproximativ 90% din infracțiuni sunt săvârșite prin utilizarea acestor cartele, acestea putând fi utilizate într-o multitudine de tipuri de infracțiuni incluzând: crima organizată, terorismul, traficul de persoane, traficul de influență, șantajul, traficul de droguri, hărțuirea ș.a.

Față de acestea, prin punctul de vedere remis AID în data de 16 ianuarie 2015, CNCD a confirmat că „presupusul tratament diferențiat în cauză afectează tratamentul egal al utilizatorilor în fața legii în cazurile în care aceștia folosesc serviciile de telecomunicații în scopul săvârșirii de infracțiuni”.

CNCD subliniază: „Autoritățile statului nu dispun de instrumentele necesare identificării și tragerii la răspundere legală a acelor deținători de cartele PrePay care utilizează serviciile de telefonie/date/internet cu rea credință, în scopul săvârșirii de infracțiuni grave. Situația existentă între cele două categorii constituie o formă de discriminare”.

Raportat la obiectul punctului de vedere solicitat, „CNCD constată că cele două categorii de persoane sunt în situație comparabilă. Astfel, indiferent de modalitatea de achiziționare a serviciilor de telefonie mobilă/date/internet, (atât persoanele care sunt posesori ai unui abonament, cât și cele posesoare ale cartelelor PrePay) toți consumatorii au obligația să utilizeze aceste servicii cu bună credință, în scopuri legale, fără a se folosi de aceste instrumente de comunicare în săvârșirea de infracțiuni.”

Totodată, CNCD afirmă că „discriminarea, tratamentul diferențiat aplicat celor două categorii de utilizatori de servicii de telefonie/date/internet din perspectiva posibilității legale de a trage la răspundere acei utilizatori care se folosesc de aceste servicii pentru a săvârși infracțiuni grave, poate fi corectat de Parlament, prin adoptarea unei legi în conformitate cu Deciziile CCR în domeniu”.

AID atrage atenția, încă o dată, asupra faptului că neaplicarea unui cadru legislativ unitar care să confere obligația furnizorului de a colecta și prelucra datele cu caracter personal ale utilizatorilor PrePay slăbește considerabil capacitatea instituțiilor abilitate să aplice legea, îngreunând prevenirea, identificarea și cercetarea infractorilor și implicit reducerea infracționalității ce afectează în mod direct cetățenii. Demersul național de stabilire a unui cadru juridic clar, predictibil și previzibil în domeniul utilizării cartelelor preplătite care ocupă cca. 67% din piața de profil poate să asigure eficiență în domenii precum lupta împotriva criminalității organizate și a actelor de terorism.

Sursa foto: adevarul.ro

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politic
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Politic

Marcel Ciolacu a trimis o solicitare partidelor parlamentare de a adopta de urgenţă un Pact pentru Sănătate

redactie17/11/2020

Circul provocat de USR în Parlament: gesturi obscene, proteste, scandaluri și legi pentru companii

redactie17/11/2020

Violeta Alexandru: Statul a plătit 41,5% din salarii pentru 600.000 de români

redactie17/11/2020

Reacția liberalilor după decizia CCR în cazul lui Florin Iordache: Curtea a făcut, din nou, jocul politic al PSD

redactie17/11/2020

Ce s-a discutat la ultima ședință de la Cotroceni. Iohannis: Vom reconstrui tot sistemul sanitar din temelii

redactie17/11/2020

Nicuşor Dan: Nu mai există întârzieri în anchetele epidemiologice desfăşurate de către DSP București

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.