Ploiesti

Drama mamei unei tinere omorâte în Germania de proxenetul român: „Şi pe mine m-a luat poliţia în râs, aşa cum s-a întâmplat cu părinţii fetei din Caracal“

Povestea Ioanei Condea, tânăra care a murit în ianuarie 2019, după ani de suferinţă pe un pat de spital din Koln, este cunoscută. Ioana a fost torturată de proxenetul român pentru că refuza să se prostitueze. Loviturile primite au transformat-o în legumă, iar timp de patru ani a zăcut în comă, dependentă de aparate, într-o clinică privată din Germania.

Fata a murit departe de ţară, de copilul pe care îl lăsase acasă şi de părinţii care nu au avut puterea şi ştiinţa să lupte cu indolenţa autorităţilor române, cu procedurile greoaie care favorizează infractorul, nicidecum victima.

Mama Ioanei a cerut ajutorul poliţiştilor români de două ori

Ceea ce se cunoaşte mai puţin este că şi în acest caz poliţiştii au tratat cazul cu superficialitate. Graţiela Condea, mama Ioanei, a fost de două ori la Poliţie pentru a cere ajutorul. Ştia că fiica ei este sechestrată de un proxenet român în Germania, avea adresă, nume, fotografii, mărturia unei alte fete care reuşise să evadeze din infernul din Koln, dar toate acestea nu au fost suficiente pentru ca autorităţile din România să facă ceva pentru salvarea Ianei.

Fata, de fel din comuna prahoveană Poiana Câmpina, a plecat în Germania la vârsta de 19 ani, la invitaţia unei foste colege de liceu care îi promisese un loc de muncă, într-un azil de bătrâni. A plecat din România în data de 13 martie 2014, iar părinţii ei au fost cei care au condus-o la autocar. Toţi trei visau la un viitor mai bun pentru copilul tinerei care abia se născuse.

Din ziua în care a plecat, Ioana a dispărut pur şi simplu. Nu trimitea bani în ţară, iar la telefon nu răspundea. Au fost câteva apeluri, foarte scurte, în care Ioana vorbea aproape monosilabic şi nu răspundea la întrebările fireşti ale mamei, dacă îi este bine, dacă vrea să vină acasă etc. Graţiela Condea spune că în puţinele dăţi când a vorbit cu fiica ei la telefon, auzea în permanenţă o voce de bărbat care ”îi sufla” ce să vorbească, iar totul se rezuma la: ”sunt bine, mi-e dor de copil”.

Femeia şi-a dat seama că ceva nu este în regulă, iar suspiciunile ei s-au adeverit odată cu întoarcerea în ţară a unei alte tinere, prietenă cu Ioana. Această fată i-a povestit Graţielei Condea că Ioana nu are grijă de bătrâni în Germania, ci este forţată să se prostitueze. Ambele femei au mers la Poliţia Câmpina şi au cerut ajutor.

Ioana Condea, fotografiată cu puţin timp înainte de a pleca în Germania FOTO arhivă personală

”Ea a plecat pe 13 martie 2014, iar eu am aflat în Săptămâna Mare a Paştelui că nu este bine şi m-am dus la Poliţie. Domnul Banu Robert se numeşte poliţistul din Câmpina la care am fost. M-am dus de două ori la Poliţia din Câmpina. Prima dată m-am dus împreună cu fata din Germania care a reuşit să scape de acolo şi a venit la mine să-mi arătate poze. Le-am dat adresa din Germania, le-am dat număr de telefon de acolo, le-am dat numele proxenetului. El era căutat în România, pentru că avea puşcărie de făcut. Sigur îl ştia poliţia pe acest Robert Tănase care mi-a omorât fata. Poliţistul nu trebuia decât să sune acolo în Germania. M-a luat în râs, exact cum i-au luat şi pe părinţii din Caracal. <<De unde ştii, doamnă, că nu face de bunavoie!>>, aşa mi-au zis. Ştiam că nu s-a dus de bunavoie, pentru că dacă era liberă, poate trimitea şi ea un ban acasă la copil, că pentru el plecase, poate asvea şi ea dreptul să vorbească la telefon, nu păzită aşa cum s-a întâmplat. M-am dus şi a două oară la Poliţia din Câmpina şi tot aşa au râs. Chiar mi-aş dori din suflet să dau cu ochii cu acel poliţist Banu. Şi a doua oară când m-am dus i-am spus. Ce aşteptaţi? Să-mi omoare copilul? Şi exact asta s-a întâmplat”, povesteşte Graţiela Condea.

Ioana Condea, după bătiaia luată de la proxenet. Era paralizată şi abia îţi putea mişca mâinile şi capul. Nu mai putea vorbi şi era hrănită artificial FOTO Arhiva personală

Concret, mama Ioanei a sesizat Poliţia din Câmpina că fiica ei este sechestrată în Germania în aprilie 2014. Poliţiştii aveau adresa unde se află fata, numele bărbatului care o forţa să se prostitueze, numărul de telefon şi mărturia unei victime care reuşise să evadeze. Robert Tănase, proxenetul, nu era un necunoscut. Avea antecedente penale. Fusese anchetat de către DIICOT Ploişeti într-un dosar care viza o grupare de proxeneţi care acţiona pe raza localităţii Floreşti, comună care se afla în aria de competenţă a Poliţiei Câmpina.

Proxenetul a fost liber să facă ce a vrut

Robert Tănase (foto jos) era dat în urmărire internaţională de la începutul anului 2014 pentru că se sustrăgea unei condamnări definitive la închisoare. Deşi era foarte activ pe Facebook (posta frecvent fotografii cu el în spaţii care puteau fi identificate, fotografii chiar şi cu maşina lui cu numerele de înmatriculare la vedere), poliţiştii nu l-au prins.

Din aprilie 2014 şi până în august acelaşi an, Robert Tănase a fost liber să facă bani pe spatele fetelor pe care le forţa să se prostitueze în moteluri aflate în zone rău famate fie în Koln, fie în Leipzig. Fetele lui Tănase, inclusiv Ioana, erau fotografiate în ipostaze indecente, iar imaginile erau postate pe site-uri dedicate unde existau şi date de contact. Aceste informaţii au fost prezentate inclusiv poliţiştilor prahoveni, iar mărturia tinerei care fugise din Germania ar fi trebuit să fie o dovadă certă că la mijloc nu este doar o bănuială a unei mame îngrijoate.

La începutul lunii august, mama Ioanei Condea este contactată de autorităţile din Koln. A fost anunţată atunci că fiica ei se află în stare gravă la un spital din Germania. Fusese găsită într-o cameră de motel din Koln, inconştientă, cu multiple urme de suferinţă pe corp şi o rană gravă la cap.

Faptul că medicii au descoperit răni cictatrizate pe corpul Ioanei, dovedeşte că fata fusese torturată o lungă perioadă de timp. Rănile vindecate deja la momentul la care a fost găsită inconştientă în motel nu erau doar de la vânătăi sau zgărieturi banale, ci de la arsuri produse de o substanţă chimică (acetonă, s-a dovedit ulterior). Ioana fuse arsă cu acetonă chiar şi în zona genitală. Săptămâni la rând poliţiştii din Germania au încercat să afle cine este autorul faptei. Abia în data de 5 decembrie 2014, la patru luni după ce a ucis-o pe Ioana, proexenetul român a fost prins de poliţiştii germani cu sprijinul poliţiştilor români.

Robert Tănase nu se ascundea de poliţie, deşi era dat în urmărire internaţională. Se fotografia în locuri uşor de identificat, iar fotografiile erau postate ulterior pe contul de Facebook FOTO facebook

Cooperarea între cele două poliţii şi succesul prinderii principalului suspect de tentativă de omor, cum a fost încadrată fapta atunci, a venit mult prea târziu pentru tânăra româncă. Ioana Condea, aşa cum am precizat, a murit după patru ani de suferinţă. Robert Tănase a fost condamnat iniţial la şapte ani de închisoare, dar acum urmează să fie rejudecat pentru că încadrarea faptei comise de el în august 2014 s-a schimbat din tentativă de omor în omor, odată cu decesul victimei.

”L-aş întreba pe poliţistul care a râs de mine dacă are şi el copii”

La exact şase ani de când a primit cumplita veste că fiica ei a fost găsită aproape moartă în Germania, Graţiela Condea retrăieşte în aceste zile coşmarul văzând că la Caracal, alţi părinţi trec şi ei prin ceea ce a trecut ea.

”Ceea ce s-a întâmplat la Caracal a păţit fata mea! Poliţia Română n-a făcut nimic nici atunci când cu Ioana, nici acum, la Caracal şi nici n-o să facă vreodată, ascultaţi-mă ce vă spun eu! Pentru că văd câtă suferinţă au şi oamenii aceia, părinţii Alexandrei, părinţii Luizei şi sunt luaţi în râs, aşa cum m-au luat şi pe mine. Şi tot nu se mişcă şi tot nu face nimeni nimic! L-aş întreba pe poliţistul care a râs de mine, dacă are şi el copii, în special fată, şi, dacă i s-ar întâmpla şi lui ceea ce mi s-a întâmplat mie, ce-ar face dacă l-ar lua cineva în râs cam cum m-a luat el pe mine?”, se întreabă Graţiela Condea.

Ioana Condea, femeia transformată într-o legumă de un proxenet român, a murit în Germania. Tânăra a supravieţuit patru ani îngrijită de măicuţe

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

{po[4] html}

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ploiesti
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Ploiesti

Consiliul Director al Fundației Județene pentru Tineret Prahova convoacă Adunarea Generală a Organizațiilor de/pentru Tineret a FJT Prahova

Stirile PH18/03/2021

Membrii Fundației Județene pentru Tineret Prahova solicită întrunirea Adunării Generale

Stirile PH17/02/2021

S-au finalizat reparațiile la Unitatea de Primiri Urgență de la Spitalul Județean Ploiești

Stirile PH12/02/2021

S-a dat startul înscrierilor pentru Bursa Generaţia lui John, bursă educaţională în valoare de 10.000 euro

redactie17/11/2020

Cum fac avere doi şarlatani din Sinaia cu un simplu anunţ pe internet. Escrocheria pe care procurorii nu o pot opri

redactie17/11/2020

Prăpăd la spitalul suport COVID-19 din Câmpina: trei medici pentru 60 de bolnavi, ceilalţi doctori sunt pacienţi

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.