Demarate pe 5 ianuarie 2015, lucrările la imobilul care a adăpostit Judecătoria Ploieşti şi Tribunalul Prahova au fost lansate oficial vineri, în prezenţa ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, venit special la Ploieşti pentru o primă inspecţie pe şantier, dar şi pentru discuţii cu arhitectul şi constructorul lucrării.
Imobilul din centrul oraşului, în care funcţionau tribunalul şi judecătoria, de pe strada Gheorghe Lazăr, este catalogat cu risc seismic de gradul I.
Clădirea a adăpostit pe vremuri Administraţia Financiară Teritorială Ploieşti este monument istoric, construită între anii 1934-1946, iar consolidarea şi renovarea acesteia a fost cuprinsă pe lista obiectivelor finanţate prin împrumut acordat de Banca Mondială, în cadrul proiectului care vizează reforma sistemului judiciar.
Proiectul de renovare ar fi trebuit să demareze încă din 2012, însă a fost împiedicat de găsirea unui spaţiu corespunzător în care să poată fi desfăşurată activitatea celor două instanţe. După tatonarea mai multor variante, a fost aleasă soluţia fostului sediu PECO din Ploieşti, de pe strada Văleni, unde cele două instanţe şi-au mutat activitatea în septembrie 2013.
Lucrările de reabilitare vor dura 24 de luni, iar valoarea investiţiei este de peste 18,5 milioane de lei, bani proveniţi integral de la Banca Mondială, prin acord de împrumut guvernamental.
Prin renovare, spaţiul va fi astfel recompartimentat încât cele două holuri maiestuoase ale clădirii, dintre care unul cu dom, să semene cât mai mult cu proiectul original.
Cum va arăta clădirea la finalul lucrărilor de consolidare şi renovare. Foto machete constructor
De asemenea, clădirea va adăposti 6 săli de judecată, organizate doar la demisol şi parter, faţă de situaţia actuală în acestea sunt amplasate pe toate nivelele, două camere de consiliu (în prezent nu există nici una), o cameră de audiere a martorilor sub acoperire, spaţii de arhivă. “Avem garanţii că sistemul judecătoresc va avea o infrastructură la standarde, dar şi oraşul va avea parte de un monument istoric reabilitat”, a spus Robert Cazanciuc la Ploieşti despre lucrările la imobil.
La finalul lucrărilor, doar Judecătoria Ploieşti se va muta înapoi în sediul renovat, Tribunalul Prahova urmând să funcţioneze în Palatul de Justiţie din oraş.
Veşti bune şi pentru Palatul de Justiţie din Ploieşti
Robert Cazanciuc a dat la Ploieşti şi o veste aşteptată de aproape două decenii de magistraţii instanţelor prahovene, respectiv căutarea unei soluţii de finanţare pentru Palatul de Justiţie din oraş.
Construcţia Palatului de Justiţie din Ploieşti a început în 1996, iar în patru ani aici ar fi trebuit să funcţioneze Judecătoria Ploieşti, Tribunalul Prahova şi Curtea de Apel Ploieşti. Fondurile, tărăgănate de la început de la bugetul de stat, urmate de falimentul constructorului, SC Coreco Construcţii SRL, în 2007, au întârziat lucrările. Execuţia a fost reluată abia în toamna lui 2010 de lichidatorul firmei Coreco, dar a fost stopată din nou în lipsa fondurilor de la buget, dar şi pentru că studiul de fezabilitate era cu mult depăşit de realităţile celor 14 ani care trecuseră de la începerea lucrării.
Normativele europene în domeniu, normele legate de spaţiu şi circuitul justiţiabililor, arestaţilor, dosarelor şi magistraţilor, creşterea numărului de judecători, informatizarea – aspecte care nu au fost luate în calcul la proiecul din 1996 a impus un nou studiu de fezabilitate, realizat de Tribunalul Prahova. Acesta a arătat că Palatul de Justiţie nu mai poate găzdui decât două dintre instanţe, adică Tribunalul şi Curtea de Apel.
Zilele trecute, Primăria Ploieşti a emis autorizaţia de construcţie, cu ultimele modificări, aduse Palatului de Justiţie de pe strada Gheorghe Doja.
Potrivit declaraţiilor ministrului Cazanciu de vineri, de la Ploieşti, cel mai târziu până la sfârşitul lunii martie va fi stabilită cea mai bună modalitate de demarare a procedurilor pentru continuarea lucrărilor. “Banii vor veni fie de la Banca Mondială, fie prin parteneriat al Ministerului Justiţiei cu Ministerul Dezvoltării. Finanţarea nu este o problemă”, a spus Robert Cazanciuc.
Palatul de Justiţie va avea o suprafaţă de aproape 20.000 de metri pătraţi şi cinci etaje, al doilea din ţară ca mărime după cel din Capitală, şi va deservi 2.700 de persoane de zi şi 650.000 pe an. Tot aici ar urma să fie instrumentate anual 35.000 de dosare.
Pe aceeaşi temă
FOTO Două decenii pentru construcţia Palatului de Justiţie din Ploieşti, al doilea ca mărime din ţară
Justiţie pe chirie în Prahova. Tribunalul şi Judecătoria trebuie să se mute
-
0share
- Tweet
-
Livevizitatori citesc articolul în acest moment
SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT
ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!
Servicii de arhivare fizica
Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!
Facebook
LinkedIn
RSS