Ploiesti

FOTO Încep lucrările la vechiul sediu al Tribunalului Prahova. Veşti bune şi pentru Palatul de Justiţie din Ploieşti

Demarate pe 5 ianuarie 2015, lucrările la imobilul care a adăpostit Judecătoria Ploieşti şi Tribunalul Prahova au fost lansate oficial vineri, în prezenţa ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, venit special la Ploieşti pentru o primă inspecţie pe şantier, dar şi pentru discuţii cu arhitectul şi constructorul lucrării.

Imobilul din centrul oraşului, în care funcţionau tribunalul şi judecătoria, de pe strada Gheorghe Lazăr, este catalogat cu risc seismic de gradul I.

Clădirea a adăpostit pe vremuri Administraţia Financiară Teritorială Ploieşti este monument istoric, construită între anii 1934-1946, iar consolidarea şi renovarea acesteia a fost cuprinsă pe lista obiectivelor finanţate prin împrumut acordat de Banca Mondială, în cadrul proiectului care vizează reforma sistemului judiciar.

Proiectul de renovare ar fi trebuit să demareze încă din 2012, însă a fost împiedicat de găsirea unui spaţiu corespunzător în care să poată fi desfăşurată activitatea celor două instanţe. După tatonarea mai multor variante, a fost aleasă soluţia fostului sediu PECO din Ploieşti, de pe strada Văleni, unde cele două instanţe şi-au mutat activitatea în septembrie 2013.

Lucrările de reabilitare vor dura 24 de luni, iar valoarea investiţiei este de peste 18,5 milioane de lei, bani proveniţi integral de la Banca Mondială, prin acord de împrumut guvernamental.

Prin renovare, spaţiul va fi astfel recompartimentat încât cele două holuri maiestuoase ale clădirii, dintre care unul cu dom, să semene cât mai mult cu proiectul original.

Cum va arăta clădirea la finalul lucrărilor de consolidare şi renovare. Foto machete constructor

De asemenea, clădirea va adăposti 6 săli de judecată, organizate doar la demisol şi parter, faţă de situaţia actuală în acestea sunt amplasate pe toate nivelele, două camere de consiliu (în prezent nu există nici una), o cameră de audiere a martorilor sub acoperire, spaţii de arhivă. “Avem garanţii că sistemul judecătoresc va avea o infrastructură la standarde, dar şi oraşul va avea parte de un monument istoric reabilitat”, a spus Robert Cazanciuc la Ploieşti despre lucrările la imobil.

La finalul lucrărilor, doar Judecătoria Ploieşti se va muta înapoi în sediul renovat, Tribunalul Prahova urmând să funcţioneze în Palatul de Justiţie din oraş.

Veşti bune şi pentru Palatul de Justiţie din Ploieşti

Robert Cazanciuc a dat la Ploieşti şi o veste aşteptată de aproape două decenii de magistraţii instanţelor prahovene, respectiv căutarea unei soluţii de finanţare pentru Palatul de Justiţie din oraş.

Construcţia Palatului de Justiţie din Ploieşti a început în 1996, iar în patru ani aici ar fi trebuit să funcţioneze Judecătoria Ploieşti, Tribunalul Prahova şi Curtea de Apel Ploieşti. Fondurile, tărăgănate de la început de la bugetul de stat, urmate de falimentul constructorului, SC Coreco Construcţii SRL, în 2007, au întârziat lucrările. Execuţia a fost reluată abia în toamna lui 2010 de lichidatorul firmei Coreco, dar a fost stopată din nou în lipsa fondurilor de la buget, dar şi pentru că studiul de fezabilitate era cu mult depăşit de realităţile celor 14 ani care trecuseră de la începerea lucrării.

Normativele europene în domeniu, normele legate de spaţiu şi circuitul justiţiabililor, arestaţilor, dosarelor şi magistraţilor, creşterea numărului de judecători, informatizarea – aspecte care nu au fost luate în calcul la proiecul din 1996 a impus un nou studiu de fezabilitate, realizat de Tribunalul Prahova. Acesta a arătat că Palatul de Justiţie nu mai poate găzdui decât două dintre instanţe, adică Tribunalul şi Curtea de Apel.

Zilele trecute, Primăria Ploieşti a emis autorizaţia de construcţie, cu ultimele modificări, aduse Palatului de Justiţie de pe strada Gheorghe Doja.

Foto
Lucrări de renovare la sediul Tribunalului Prahova

Potrivit declaraţiilor ministrului Cazanciu de vineri, de la Ploieşti, cel mai târziu până la sfârşitul lunii martie va fi stabilită cea mai bună modalitate de demarare a procedurilor pentru continuarea lucrărilor. “Banii vor veni fie de la Banca Mondială, fie prin parteneriat al Ministerului Justiţiei cu Ministerul Dezvoltării. Finanţarea nu este o problemă”, a spus Robert Cazanciuc.

Palatul de Justiţie va avea o suprafaţă de aproape 20.000 de metri pătraţi şi cinci etaje, al doilea din ţară ca mărime după cel din Capitală, şi va deservi 2.700 de persoane de zi şi 650.000 pe an. Tot aici ar urma să fie instrumentate anual 35.000 de dosare.

Pe aceeaşi temă

FOTO Două decenii pentru construcţia Palatului de Justiţie din Ploieşti, al doilea ca mărime din ţară

Justiţie pe chirie în Prahova. Tribunalul şi Judecătoria trebuie să se mute

Lucrări de renovare la sediul Tribunalului Prahova0

0(0 voturi)
Vizionez mai târziu

Lucrările la Tribunalul Prahova au început de pe 5 ianuarie. FOTOGRAFII Dana Mihai

Imagini din aceeasi galerie
 • Lucrările la Tribunalul Prahova au început de pe 5 ianuarie. FOTOGRAFII Dana Mihai
 • Clădirea este catalogată cu risc seismic I
 • Robert Cazanciuc a dat startul oficial al lucrărilor
 • Ministrul Justiției s-a întâlnit cu oficiali locali și reprezentanți ai instanțelor prahovene
 • Robert Cazanciuc a promis și continuarea lucrărilor la Palatul de Justiție din Ploiești
 • Cum va arăta Tribunalul Prahova la finalul lucrărilor
 • Fotografie veche, din perioada anilor '40-'50, când imobilul a fost dat în folosință
 • În stânga sus se observă cum arăta holul mare de la intrare. Arhitectura prevedea ferestre
 • Holul cu dom de la intrare reprezintă o provocare pentru constructori
 • Lucrările vor fi gata în 24 de luni
 • Judecătoria Ploiești și Tribunalul Prahova s-au mutat din acest imobil încă din 2013
Distribuie imaginea
 • 0
  share
 • Tweet
 • Live
  vizitatori citesc articolul în acest moment

  SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

  ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

  Click aici si vezi oferta!

  Servicii de arhivare fizica

  Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

  Ploiesti
  @#

  Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

  Mai mult din Ploiesti

  Consiliul Director al Fundației Județene pentru Tineret Prahova convoacă Adunarea Generală a Organizațiilor de/pentru Tineret a FJT Prahova

  Stirile PH18/03/2021

  Membrii Fundației Județene pentru Tineret Prahova solicită întrunirea Adunării Generale

  Stirile PH17/02/2021

  S-au finalizat reparațiile la Unitatea de Primiri Urgență de la Spitalul Județean Ploiești

  Stirile PH12/02/2021

  S-a dat startul înscrierilor pentru Bursa Generaţia lui John, bursă educaţională în valoare de 10.000 euro

  redactie17/11/2020

  Cum fac avere doi şarlatani din Sinaia cu un simplu anunţ pe internet. Escrocheria pe care procurorii nu o pot opri

  redactie17/11/2020

  Prăpăd la spitalul suport COVID-19 din Câmpina: trei medici pentru 60 de bolnavi, ceilalţi doctori sunt pacienţi

  redactie17/11/2020

  StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.