Ploiesti

FOTO Inventatorul Justin Capră a fost înmormântat la Bucureşti, cu onoruri militare

Justin Capră, cel mai mare inventator contemporan român, a murit luni seară la Ploieşti, la aproape 82 de ani, în urma unor complicaţii ale diabetului, boală care îl chinuia de câţiva ani.

Justin Capră este creatorul rucsacului-zburător, o idee “furată” şi breverată de NASA pentru deplasările intercapsulare ale cosmonauţilor, şi al maşinii care consuma 0,5 litri la suta de kilometri, Soleta.

Născut în Prahova, Justin Capră a fost cel mai prolific inventator român contemporan, autor a 114 invenţii, dintre care 72 sunt prototipuri de autoturisme cu consum foarte mic, 7 aparate de zbor şi 15 motoare neconvenţionale.

O viaţă formidabilă

Justin Virgilius Capră a fost, deopotrivă, inventator, inginer, profesor, fizician şi filosof, care fascina prin genialitatea invenţiilor, dar şi prin mesajele pe care le transmitea ascultărilor, de câte ori avea ocazia. S-a născut pe 22 februarie 1933 în satul Măgureni, Prahova. Între 1949-1950 construieşte un dispozitiv cu motor, care pornea la o simplă comandă verbală.

Între 1952-1956 urmează şi absolvă Şcoala Superioară de Aviaţie, cu diplomă de subinginer de aviaţie. În 1958 se căsătoreşte cu Marichen Buhrer, româncă de origine germane, care a murit la 42 de ani de la căsătorie. În 2008, Justin Capră a fost decorat de către preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler. A colaborat cu somităţi ştiinţifice precum Henri Coandă (antigravitaţie), Karlo Johann Wilde (antigravitaţie), Ion Purică (fizică fundamentală) şi Eugen Macovschi (problematica viului).

Foto
Înmormântare Justin Capră

Joi, a fost condus pe ultimul drum, în cimitirul Ghencea III Militar, cu onoruri militare.

Rude, prieteni, colaboratori, dar şi mulţi admiratori au ţinut să-i aducă un ultim omagiu fluturând Drapelul României la mormântul inventatorului care spunea despre el că „este, de meserie, român”.

Pe aceeaşi temă

Justin Capră a murit. Viaţa inventatorului rucsacului zburător pe care l-au „furat” americanii de la NASA. Justin Capră a murit luni seară, la 82 de ani, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti. Inventator profilic şi vizionar, creatorul rucsacului-zburător, o idee preluată de NASA pentru deplasările intercapsulare ale cosmonauţilor, şi al maşinii care consuma 0,5 litri la suta de kilometri, Justin Capră a încercat să dărâme bariere şi mentalităţi.

Justin Capră, mintea care ar fi putut schimba România. Invenţiile lui Justin Capră au ajuns până la oamenii de ştiinţă de la NASA încă din anii ’60, dar nimic nu-l clinteşte din ţara natală pe omul care a văzut maşinile eco cu mult înaintea trendului.

FOTO Creaţiile lui Justin Capră, expuse la Ploieşti. „Timpul invenţiilor mele nu este acum. Dar va veni…“. O expoziţie mai puţin obişnuită, de maşini, ATV-uri şi motorete, a luat marţi startul, la Ploieşti, în prezenţa inventatorului Justin Capră.

Înmormântare Justin Capră0

0(0 voturi)
Vizionez mai târziu

Justin Capră a fost înmormântat joi la București. FOTOGRAFII Roberto Sălceanu

Imagini din aceeasi galerie
 • Justin Capră a fost înmormântat joi la București. FOTOGRAFII Roberto Sălceanu
 • Inventatorul a fost înhumat în Cimitirul Ghencea III Militar 
 • Justin Capră a fost condus pe ultimul drum cu onoruri militare
 • Justin Capră a murit pe 19 ianuarie, la aproape 82 de ani, din cauza unor complicații ale diabetului
Distribuie imaginea
 • 6
  share
 • Tweet
 • Live
  vizitatori citesc articolul în acest moment

  Servicii de arhivare fizica

  Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

  SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

  ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

  Click aici si vezi oferta!

  Ploiesti
  @#

  Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

  Mai mult din Ploiesti

  Consiliul Director al Fundației Județene pentru Tineret Prahova convoacă Adunarea Generală a Organizațiilor de/pentru Tineret a FJT Prahova

  Stirile PH18/03/2021

  Membrii Fundației Județene pentru Tineret Prahova solicită întrunirea Adunării Generale

  Stirile PH17/02/2021

  S-au finalizat reparațiile la Unitatea de Primiri Urgență de la Spitalul Județean Ploiești

  Stirile PH12/02/2021

  S-a dat startul înscrierilor pentru Bursa Generaţia lui John, bursă educaţională în valoare de 10.000 euro

  redactie17/11/2020

  Cum fac avere doi şarlatani din Sinaia cu un simplu anunţ pe internet. Escrocheria pe care procurorii nu o pot opri

  redactie17/11/2020

  Prăpăd la spitalul suport COVID-19 din Câmpina: trei medici pentru 60 de bolnavi, ceilalţi doctori sunt pacienţi

  redactie17/11/2020

  StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.