Politic

Fundamentalismul islamic un pericol continuu pentru lumea modernă

Secolul XXI este caracterizat de extinderea pericolului reprezentat de atentatele teroriste care se fundamentează pe convingerile religioase. Într-o epocă modernă, rolul și influența pe care factorul religios îl are asupra Orientului Mijlociu, în mod special, dar și asupra altor state din Asia sau Africa, devine un pericol pentru Occident și pentru valorile fundamentale ale societății libere, moderne.

În 2001, atentatele teroriste de la World Trade Center au avut drept principală motivație o replică dată Statelor Unite la intervențiile din zona Golfului. Chiar Bin Laden spunea într-o declarație înregistrată că „noi suntem liberi…și vrem să recâștigăm libertatea națiunii noastre. Fiindcă voi ne subminați securitatea noastră, și noi v-o subminăm pe a voastră”. Dacă e să ne luăm după misiunea al Qaeda, este „de datoria fiecărui musulman” să „ucidă americanii pretutindeni”.

Războiul început împotriva teroriștilor nu a fost unul care să ducă la dispariția acestora, ci în ultimii ani s-au înmulțit atacurile teroriste la adresa Occidentului, iar mai multe grupări teroriste au ieșit la suprafață. Atentatele de la Londra sau de la Madrid au fost doar semnale date de către teroriștii islamici aliaților Statelor Unite.

În ultima perioadă a devenit tot mai evident faptul că una dintre marile probleme cu care se confruntă omenirea în acest secol este cea cu privire la terorismul venit din zona islamului. Fundamentalismul islamic exacerbat, combinat cu interesele unor grupări cu privire la puterea în zonă, au făcut ca statele occidentale să privească într-un mod circumspect tot ce ține de zona islamică, văzând-o mai degrabă ca o amenințare.

Acțiunile grupării Statul Islamic au scandalizat omenirea la finalul lui 2014 și a făcut necesară o intervenție a coaliției statelor occidentale împotriva pericolului reprezentat de acești teroriști. Mânați în lupta lor de îndeplinirea misiunii islamice și de apărarea credinței lor, teroriștii din Statul Islamic reprezintă un pericol nu doar pentru țările occidentale ci și pentru proprii semeni. Conștientizarea pericolului reprezentat de acest tip de terorism a făcut ca la nivel european, dar și mondial, să se caute soluții pentru combaterea și dacă este posibil eliminarea amenințărilor teroriste.

În decurs de două zile au avut loc două atentate în colțuri diferite ale Europei. Primul a avut loc marți 6 ianuarie la Istanbul în zona în care vin foarte mulți turiști străini. Deși serviciile de informații au dejucat acest atentat cu bombă al unei femei sinucigașe, doi oameni ai legii au avut de suferit. Însă, din modul în care au decurs evenimentele acesta a fost doar un avertisment pentru un atentat mai mare.

Miercuri 7 ianuarie a avut loc un atac terorist la o publicație franceză de satiră care a publicat fotografii cu profetul Mahomed. Cel puțin 10 persoane au murit, iar Parisul a fost cuprins de spaimă.

Cele două atentate sunt semnalul că sistemele de securitate de la nivel european au deficiențe importante. În acest moment nu doar capitala Franței este în alertă, ci și celelalte capitale din Europa.

Posibilele argumente care au stat la baza acestor atentate nu țin doar de imaginile cu profetul Mahomed. Ele pot fi privite și ca o reacție a islamiștilor la coaliția formată pentru destructurarea grupării Statul Islamic și a celorlalte formațiuni de acest tip. Atacul asupra Parisului își poate avea explicația tocmai în faptul că trupele militare franceze se află în zone de conflict, unde se luptă cu grupările teroriste.

Deși războaiele religioase ar trebui să fie subiecte legate de Evul Mediu, pentru o serie de popoare acest subiect este unul de actualitate. Laicizarea statelor pare a avea o barieră între Europa și Orient, iar din acest motiv apar și problemele legate de viziuni diferite asupra statului și organizării societății.

Un lucru este cert, acela că statele occidentale trebuie să își consolideze sistemele de apărare, deoarece atacurile teroriste nu vor înceta, iar amenințarea va persista.

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politic
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Politic

Marcel Ciolacu a trimis o solicitare partidelor parlamentare de a adopta de urgenţă un Pact pentru Sănătate

redactie17/11/2020

Circul provocat de USR în Parlament: gesturi obscene, proteste, scandaluri și legi pentru companii

redactie17/11/2020

Violeta Alexandru: Statul a plătit 41,5% din salarii pentru 600.000 de români

redactie17/11/2020

Reacția liberalilor după decizia CCR în cazul lui Florin Iordache: Curtea a făcut, din nou, jocul politic al PSD

redactie17/11/2020

Ce s-a discutat la ultima ședință de la Cotroceni. Iohannis: Vom reconstrui tot sistemul sanitar din temelii

redactie17/11/2020

Nicuşor Dan: Nu mai există întârzieri în anchetele epidemiologice desfăşurate de către DSP București

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.