
Legea pensiilor, în versiunea moștenită de la PSD reprezintă cartoful fierbinte al guvernării liberale. Situația bugetară actuală din România este una extrem de delicată, iar PNL are de dat un test al bunei guvernări. Așa cum am arătat în altă parte, situația din prezent seamănă izbitor cu cea din anul 2009 care s-a terminat cu tăierea drastică a salariilor bugetarilor cu 25%.
Înaintea alegerilor prezidenţiale, atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi Ludovic Orban anunţau că nu vor tăia nimic din creşterile de pensii şi de salarii, deși promisiunea nu era realistă, ci mai degrabă una populistă. Dacă bugetul de anul acesta se închide cu un deficit de 4,4%, după doar patru luni de aplicare a măririi pensiilor, ne putem doar imagina cum va arăta în 2020, după mărirea absolut nerealistă a pensiilor cu 40%.
Mărirea pensiilor aruncă în aer deficitul bugetar
Potrivit calculelor specialiştilor în economie, deficitul la pensii va fi în 2020 de 25 miliarde de lei, în 2021 de 51 miliarde de lei, iar în 2022 de 82 miliarde de lei, în condiţiile unui buget total anual de 240-250 miliarde lei. În termeni de procente din PIB, aplicarea legii pensiilor înseamnă cheltuieli bugetare suplimentare, faţă de anul acesta, cu 0,7% din PIB, anul viitor, cu 2,7% din PIB în anul 2021 şi cu 3,7% din PIB în anul 2022. Practic va fi imposibil ca țara să nu depășească deficitul de 3% din PIB, convenit în tratatul de la Maastricht în condițiile unor creșteri nerealiste ale pensiilor.
Mult mai grav este faptul că deficitele vor trebuie acoperite din împrumuturi. Dar în acest caz, creditorii ar putea aprecia că România nu este capabilă să returneze banii împrumutați, ridicând astfel dobânzile. Situația din Grecia ar trebui să servească drept semnal de alarmă pentru guvernanți, țara plătind și în prezent o datorie de 340 miliarde de euro.
Un alt indicator care ar trebui să atragă atenția decidenților politici este cursul valutar, în special paritatea Leu-Euro. Grecia nu avea un curs de schimb. Fiind în zona euro îi lipsea acest indicator sensibil al stării economiei.
În concluzie, este cel puțin surprinzător cum actualii guvernanţi nu realizează că promisiunile electorale şi constrângerile bugetare se exclud reciproc. Moștenirea lăsată de guvernarea PSD este una care nu poate fi eludată. Guvernul ar trebui să lucreze cu aceste realități, oricât de incomode ar fi și nu în pofida lor, cu riscurile electorale aferente. Legea pensiilor în varianta moștenită de la PSD nu va face decât să arunce în aer deficitul bugetar și să trimită România pe marginea prăpastiei economice.
Servicii de arhivare fizica
Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!
SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT
ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!
Facebook
LinkedIn
RSS