Drepturile aferente angajării de asistenţi personali pentru persoanele cu dizabilităţi nu pot face obiectul restrângerilor bugetare ale autorităţilor locale sau centrale, iar bugetul central constituie o măsură de siguranţă în asigurarea protecţiei sociale a acestei categorii sociale – se arată într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului şi Ministerului Finanţelor Publice de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).
Conform sursei citate, la nivel naţional sunt înregistrate sute de cazuri în care însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi sunt trimişi în şomaj şi notificaţi în vederea desfacerii contractului de muncă sau li se refuză dreptul de a fi angajaţi ca asistenţi personali din cauza lipsei fondurilor, scrie agerpres.ro.
CEDCD menţionează că, începând cu acest an bugetar, cheltuielile sunt lăsate integral în sarcina primăriilor, a consiliilor locale şi a consiliilor judeţene, care, chiar şi în anii anteriori, cu buget asigurat central, adesea nu efectuau plăţile, invocând lipsa banilor.
„Considerăm că aplicarea soluţiei ‘fiecare se gospodăreşte cum poate’, emisă de către domnul ministru al Finanţelor Publice, reprezintă un atentat la supravieţuirea persoanelor cu dizabilităţi din România şi nu este acceptabilă. Considerăm faptul că principiul descentralizării nu poate fi aplicat cu încălcarea unor drepturi fundamentale şi pentru a masca deficitele bugetare rezultate din gestionarea ‘necorespunzătoare’ a banilor publici, fapt care se traduce prin deresponsabilizarea integrală a autorităţilor centrale faţă de comunitatea persoanelor cu dizabilităţi din România. În concluzie, solicităm Guvernului României şi Ministerului Finanţelor Publice să aibă în vedere argumentele de mai sus în programarea rectificării bugetare prevăzute pentru data de 31 iulie. În caz contrar, ne rezervăm dreptul să facem apel la toate mijloacele legale şi civice pentru a contracara războiul declanşat împotriva a aproximativ 1 milion de cetăţeni români vulnerabili şi familiile acestora„, se arată în scrisoarea deschisă.
CEDCD afirmă că, aşa cum menţiona în februarie, „măsurile Bugetului ZERO pentru dizabilitate se reflectă astăzi la nivel naţional ca un risc iminent” în ceea ce priveşte supravieţuirea copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi.
„În prezent, conform informaţiilor publice existente, există două direcţii de acţiune avute în vedere pentru rectificarea bugetară din luna iulie 2019: reechilibrarea bugetelor locale cu o sumă insuficientă acoperirii obligaţiilor de plată faţă de persoanele cu dizabilităţi şi familiile acestora (…), ‘ajustări’ ale indemnizaţiei pentru persoanele cu handicap„, se arată în scrisoarea deschisă.
CEDCD precizează că drepturile băneşti aferente angajării ca asistent personal al copilului/adultului cu dizabilităţi plătite prin intermediul primăriilor şi drepturile conexe (concediu plătit, tichete de transport etc) nu pot face obiectul economiilor/restrângerilor bugetare ale autorităţilor locale sau centrale, deoarece restrângerea, limitarea sau încălcarea acestora reprezintă „o încălcare a unei forme minimale de protecţie garantate de legislaţia în vigoare în raport cu persoanele cu dizabilităţi„, în absenţa serviciilor necesare şi disponibile în comunitate.
„Aceste măsuri, care menţin şi agravează derapajele din februarie 2019, pun în pericol viaţa şi dezvoltarea a cel puţin 315.296 persoane cu dizabilităţi grave, din care 39.054 sunt copii. De asemenea, reforma dezinstituţionalizării şi incluziunea în comunitate a 50.000 beneficiari, minori şi adulţi cazaţi în centrele rezidenţiale este compromisă prin anularea mecanismului de constrângere a alocării bugetare de la centru. Aproximativ 673.476 de persoane beneficiază de indemnizaţii de însoţitori pentru că au în grijă persoane cu dizabilităţi de văz sau cu dizabilităţi grave şi accentuate; în jur de 300.000 de părinţi au fost obligaţi să renunţe la carierele lor profesionale pentru a-şi îngriji membrii familiei cu dizabilităţi şi a-i duce în braţe la terapii în mediul privat, din cauza lipsei acestora în sistemul public. În cele două rapoarte speciale (2011, 2013), când legea prevedea plata de la local, Avocatul Poporului a arătat că viaţa acestor oamenii era în pericol”, susţine CEDCD.
Servicii de arhivare fizica
Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!
SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT
ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!
Facebook
LinkedIn
RSS