Economic

Dan Armeanu, ASF: Fondurile de pensii private reprezintă o sursă importantă de capital, cele mai recente modificări îmbunătățesc paradigma

Fondurile de pensii private reprezintă o sursă importantă de capital deoarece contribuie la finanțarea disponibilă pe piață pentru actorii din economie și îmbunătățesc eficiența intermedierii financiare, iar cele mai recente modificări din legislația privind pensiile private, adoptate prin Ordonanța de Urgență 38/2019, îmbunătățesc paradigma funcționării sistemului de pensii private, afirmă Dan Armeanu, vicepreședinte pentru sectorul Pensii Private, ASF. „Cele mai recente modificări din legislația privind pensiile private, adoptate prin Ordonanța de Urgență nr. 38/2019, îmbunătățesc paradigma funcționării sistemului de pensii private, raportat la prevederile OUG nr. 114/2018, atât din perspectiva participanților, cât și din perspectiva administratorilor de fonduri de pensii administrate privat, stabilind un cadru coerent, care să asigure dezvoltarea sistemului de pensii private pe termen lung. Capitalul social mediu al administratorilor va crește de la aproximativ 9 milioane de euro la 19,4 milioane euro, existând administratori care, în prezent, dispun de un capital social mai mare, astfel încât, conform noului algoritm, majorarea va avea o valoarea scăzută sau în unele cazuri nu va mai fi necesară. În același timp, necesarul de capital este la un nivel sustenabil din perspectiva administratorilor și permite continuarea și dezvoltarea activității acestora în condiții de siguranță„, a spus acesta, potrivit profit.ro.

Despre rolul ASF în privința modificărilor legislative referitoare la sistemul de pensii private, Armeanu a afirmat că „pentru a facilita un schimb de opinii constructiv și obiectiv între Guvern și reprezentanții administratorilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară a asigurat suportul tehnic prin elaborarea de analize de specialitate, care să evalueze diferitele opțiuni. Am reușit agrearea modificărilor cu privire la acele prevederi ale OUG nr.114/2018, care se referă la sistemul de pensii administrat privat. În calitate de Autoritate de specialitate, care are că principal obiectiv asigurarea stabilității pieței, am fost reținuți în exprimarea unor intervenții publice, care ar fi putut afecta dialogul. Modificările sunt rezultatul negocierilor dintre guvern și reprezentanții administratorilor, astfel încât prevederile Ordonanței de Urgență creează un echilibru între nivelul capitalului social al administratorilor de pensii private și valoarea activelor participanților pe care aceștia le administrează, cerința de capital fiind raportată la nivelul contribuțiilor din anul precedent.

Prevederile Ordonanței de Urgență clarifică modalitatea de realizare a investițiilor în infrastructură și permit investirea în fonduri de investiții specializate în infrastructură, sau în acțiuni și obligațiuni emise de societatea de proiect, înființată în temeiul unui parteneriat public-privat, a mai susținut vicepreședintele pentru sectorul Pensii private, ASF. Acesta a explicat: „Fondurile de pensii pot beneficia de garanțiile emise de partenerul privat sau de societatea de proiect. Odată cu maturizarea sistemului de pensii private, luând în considerare creșterea activelor participanților și experiență administratorilor de un deceniu în activitatea de învestire, s-a simțit nevoia de completare a tipurilor de investiții în care administratorii fondurilor de pensii administrate privat pot plasa activele fondului și cu investiții în valori mobiliare tranzacționate pe piețe reglementate și supravegheate emise de fonduri sau societăți care desfășoară activități de dezvoltare imobiliară, acestea devenind în ultima perioada o modalitate preferată pentru învestirea în active imobiliare. În acest mod, fondurile de pensii administrate privat contribuie la finanțarea economiei reale și administratorii au oportunitatea de diversificare prudență a investițiilor, în scopul obținerii unor randamente superioare, în beneficiul viitorilor pensionari. Totodată, fondurile de pensii private reprezintă o sursă importantă de capital deoarece contribuie la finanțarea disponibilă pe piață pentru actorii din economie și îmbunătățesc eficiența intermedierii financiare. Este important de menționat, că unul dintre obiectivele planului de acțiune < < Uniunea Piețelor de Capital > > se referă la promovarea investițiilor în infrastructură, având în vedere faptul că în special investițiile în infrastructură de transport tind să aibă cel mai mare factor de multiplicare.

Armeanu a vorbit și despre ce oportunități de investiții vor avea în viitor Fondurile de pensii private: „După criza din 2008, universul investițional a suferit schimbări, că urmare a reducerii randamentelor titlurilor de stat și a remunerării depozitelor cu dobânzi foarte mici, chiar negative în unele țări. În special, fondurile de pensii private și asigurătorii de viață, care investesc pe termen lung în considerarea duratei obligațiilor, s-au văzut nevoiți să identifice și alte oportunități de investiții, cu randamente potențial mai mari, având în vedere printre alte argumente și faptul că speranța de viață a crescut constant în ultimele decenii. Investițiile în infrastructură sunt, de regulă, realizate pe termen lung și sunt adecvate duratei obligațiilor (managementul activelor și pasivelor) asumate de administratori și reprezintă o alternativă într-un mediu caracterizat de rate de dobânda redusă și de o volatilitate ridicată a instrumentelor de capital.

În prezent, administratorii fondurilor de pensii private, cât și asigurătorii de viață caută variante de investiții alternative, precum cele menționate anterior, care să compenseze reducerea randamentelor, să reducă volatilitatea și să diversifice investițiile. Profilul de risc al acestora este cel aferent investițiilor în acțiuni și obligațiuni corporative, raportul risc-randament fiind mai degrabă similar cu cel al investiției în obligațiuni. Sistemul de pensii private, atât prin componentă obligatorie, cât și prin cea facultativă și în curând și prin componentă ocupațională are menirea de a asigura un venit adecvat și sustenabil la pensie, contribuind la creșterea calității vieții viitorilor pensionari. În acest scop, este necesară consolidarea pe termen lung a sistemului pentru că tot mai mulți români să se poată bucură de beneficiile unei pensii private.”, a conchis acesta.

Sursa Articol

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Economic
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Economic

Se anunță noi ajutoare de stat: Acum și pentru firmele de cultură

Stirile PH17/11/2020

Fonduri nerambursabile ElectricUp: Site-ul și perioada de înscrieri

Stirile PH17/11/2020

Investiții străine în România: De la biocombustibil produs de germani la mobilă făcută de chinezi

Stirile PH17/11/2020

Virgil Popescu: Avem deja surplus de gaze în România

Stirile PH17/11/2020

Comisia Europeană: Autoritățile române vor trebui să ia în considerare acțiuni fiscale structurale

Stirile PH17/11/2020

Solicitanții din Măsurile 1 și 2 riscă să piardă ajutoarele, dacă nu semnează la timp contractul de finanțare primit prin aplicație

Stirile PH17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.