Economic

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze: Liberalizarea pieţei gazelor, o necesitate. Facturile nu au scăzut după OUG 114

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) a anunţat, vineri, că respinge declaraţiile alarmiste şi nefondate referitoare la efectele revenirii la o piaţă liberă şi funcţională a gazelor, în condiţiile în care OUG 114 a fost prezentată ca o masură menită să reducă preţul gazelor pentru consumatorii casnici, dar, în realitate, factura la gaze nu a scăzut.

Federaţia atrage atenţia că OUG 114, anunţată în decembrie 2018, a crescut preţul pentru consumatorii industriali, ceea ce s-a reflectat în preţul bunurilor de larg consum.

Eliminarea prevederilor OUG 114 şi revenirea la o piaţă liberă şi funcţională ar duce la reintroducerea în piaţă a unui volum de gaze de 4,3 miliarde m3 (reprezentând obligaţiile pentru piaţa reglementată), ceea ce va permite decuplarea faţa de preţurile de import”, se arată în comunicat, citat de news.ro.

În plus, creşterea capacităţilor de interconectare cu Bulgaria, Ungaria şi Ucraina, planificată pentru anul viitor, va încuraja concurenţa pe piaţa gazelor prin diversificarea surselor, cum ar fi LNG (Gaz Natural Lichefiat), potrivit federaţiei. Totodată, federaţia atrage atenţia că principalul argument adus în defavoarea liberalizării pieţei gazelor este protecţia consumatorului vulnerabil, dar consumatorii vulnerabili trebuie protejaţi prin mecanisme care pot coexista cu o piaţă liberă, aşa cum se întamplă şi în alte ţări din Europa Centrală şi nu numai.

Din păcate, deşi există planuri de acţiuni elaborate de specialişti, cum sunt cei de la Emerton, în România nu a fost implementat un mecanism funcţional de protecţie a acestora. De aceea, este nevoie de o acţiune urgentă în acest sens”, se arată în comunicat.

Astfel, liberalizarea pieţei de gaze este o necesitate, potrivit federaţiei, care a subliniat că, în 2001, în cadrul negocierilor pentru aderarea la UE, România şi-a asumat liberalizarea pieţei gazelor până în 2007.

Aceasta a avut loc pentru o perioadă scurtă de timp, din 2017 până în decembrie 2018, când, prin introducerea OUG 114, România a regresat în ceea ce priveşte piaţa gazelor. În aceşti ani, împotriva României au fost deschise două proceduri de infringement pe piaţa gazelor”, se arată în comunicat.

FPPG atrage atenţia că impactul zecilor de ani de tergiversări în liberalizare se traduce în paradoxuri cum ar fi acela ca doar 30% din gospodăriile din România sunt conectate la reţeaua de gaze.

”O piaţă reglementată nu atrage investiţii – în ultimii ani am asistat la ieşirea unor companii mari de pe piaţă şi încetinirea sau chiar blocarea unor proiecte de investiţii majore. În acelaşi timp, producţia locală de gaze a scăzut şi a fost înlocuită cu importuri, în condiţiile în care România are potenţial de a-şi acoperi necesarul de gaze exclusiv din producţia internă”, se arată în comunicat.

FPPG subliniaz că, în prezent, rata importurilor a crescut la circa 28% şi, în aceste condiţii, este necesară liberalizarea imediată a pieţei, prin eliminarea prevederilor OUG 114 referitoare la preţul gazelor, pentru a nu afecta aprovizionarea cu gaze a României.

Sursa Articol

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Economic
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Economic

Se anunță noi ajutoare de stat: Acum și pentru firmele de cultură

Stirile PH17/11/2020

Fonduri nerambursabile ElectricUp: Site-ul și perioada de înscrieri

Stirile PH17/11/2020

Investiții străine în România: De la biocombustibil produs de germani la mobilă făcută de chinezi

Stirile PH17/11/2020

Virgil Popescu: Avem deja surplus de gaze în România

Stirile PH17/11/2020

Comisia Europeană: Autoritățile române vor trebui să ia în considerare acțiuni fiscale structurale

Stirile PH17/11/2020

Solicitanții din Măsurile 1 și 2 riscă să piardă ajutoarele, dacă nu semnează la timp contractul de finanțare primit prin aplicație

Stirile PH17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.