Economic

Ministrul Fondurilor europene: Vom finanţa înfiinţarea Institutului Naţional de Genomică, pentru servicii medicale de înaltă performanţă

Ministrul Fondurilor europene, Marcel Boloş, a declarat vineri că ministerul va începe demersurile necesare pentru finanţarea Institutului Naţional de Genomică, pentru servicii medicale de înaltă performanţă, în viitoarea perioadă de programare, potrivit news.ro.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a vizitat Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu-Rusescu, alături de profesorul doctor Suciu Nicolae, managerul Institutului şi de asistentul universitar doctor Dragoş Creţoiu, coordonatorul Unităţii de Asistenţă Materno-Fetală de Excelenţă, din cadrul Institutului.

”S-a discutat despre importanţa înfiinţării în România a unui Institut Naţional de Genomică, al cărui principal scop va fi promovarea medicinei genomice, susţinând reformarea cercetării medicale şi a serviciilor de sănătate din România”, a informat vineri Ministerul Fondurilor Europene.

Ministrul Marcel Boloş a declarat că ministerul va începe deja demersurile necesare pentru finanţarea acestui proiect în viitoarea perioadă de programare.

”Existenţa unui astfel de institut în România va permite ţării noastre să se alăture altor state şi să progreseze în privinţa geneticii umane şi cercetării personalizate din domeniul sănătăţii. Un astfel de proiect va avea un impact pozitiv deosebit asupra bolnavilor oncologic şi   tratamentelor personalizate, asupra bolnavilor cu afecţiuni rare sau pentru detectarea anumitor riscuri în sarcină”, a declarat oficialul MFE.

Genomica, ştiinţa care se ocupă cu interpretarea clinică a datelor obţinute prin secvenţierea întregului genom, oferă un diagnostic precis a bolilor cauzate de mutaţii genetice şi un tratament personalizat pentru acestea, activitate ce se află la frontiera medicinei personalizate. Secundar, potenţialul de cercetare în acest domeniu, reflectat în rapoartele Naţiunilor Unite şi în rezoluţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii va contribui semnificativ la dezvoltarea ştiinţifică, economică şi socială în România.

Scopul institutului este reducerea indicatorilor de morbiditate

”Institutul Naţional de Genomică de la  Bucureşti va reprezenta prima infrastructură medicală şi de cercetare paneuropeană din sud-estul Europei, în domeniul genomicii”, informează ministerul.

Scopul Institutului Naţional de Genomică, pe plan naţional, este reducerea indicatorilor de morbiditate, prin elaborarea şi execuţia de protocoale şi analize genomice de prevenţie/ screening, diagnostic şi tratament, precum şi servicii medicale de înaltă performanţă, în domeniile oncologie, cardiologie, endocrinologie, ginecologie, hematologie, medicină internă, gastroenterologie, pediatrie, ORL, oftalmologie, medicină materno-fetală, geriatrie şi boli neurodegenerative.

Alt scop al proiectului este secvenţierea ADN-ului celulelor tumorale (din tumori sau care circulă în sângele pacienţilor), cu scopul de a administra tratamente personalizate, precum şi crearea unei baze de date genomice şi clinice pentru România, cu multiple implicaţii în ştiinţă.

De asemenea, institutul are drept obiectiv accelerarea substanţială a proiectelor de cercetare genomice din domeniile genomică, proteomică şi metabolomică prin analizarea şi interpretarea eficientă a datelor, precum şi valorificarea rezultatelor cercetării din domeniu prin introducerea acestora în circuitul economic sub formă de produse, procese şi servicii noi sau îmbunătăţite.

El va oferi totodată suport metodologic în îmbunătăţirea cadrului de reglementare a domeniului genomică în România şi în prevenirea riscurilor specifice de securitate naţională.

Pe plan european, investiţia va avea ca scop participarea la Declaraţia de Cooperare pentru accesul la cel puţin 1 milion de genomuri secvenţiate în Uniunea Europeană până în 2022.

”Scopul este colaborarea pentru accesul sigur şi autorizat la băncile naţionale şi regionale de date genetice şi alte date relevante pentru sănătate, prin integrarea infrastructurii şi expertizei europene în genomică, augmentarea valorii investiţiilor statelor-membre în acest domeniu şi producerea de studii clinice de impact”, precizează Ministerul Fondurilor Europene.

El asigură participarea, prin Ministerul Sănătăţii, la Parteneriatul European pentru Medicină Personalizată, având ca scop finanţarea, implementarea şi cooperarea în domeniul medicinei personalizate. Acest parteneriat va avea acces la fonduri nerambursabile specifice.

Pe plan internaţional, asigură participarea la Programul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord – Ştiinţă pentru Pace şi Prosperitate în domeniul genomicii, dar şi implementarea Rezoluţiei WHA57.13 a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prin asigurarea contribuţiei necesare de către guvernele membre şi a comunităţii ştiinţifice la progresul genomicii.

Institutul va asigura finalizarea studiilor clinice în domeniul telocitelor de către echipa Institutului şi trecerea la medicina aplicativă, având ca scop dezvoltarea de noi terapii în regenerarea tisulară şi transplantul autolog de telocite, având potenţialul de a revoluţiona domeniul medicinei regenerative, punând România în faţa ţărilor concurente.

Sursa Articol

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Economic
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Economic

Se anunță noi ajutoare de stat: Acum și pentru firmele de cultură

Stirile PH17/11/2020

Fonduri nerambursabile ElectricUp: Site-ul și perioada de înscrieri

Stirile PH17/11/2020

Investiții străine în România: De la biocombustibil produs de germani la mobilă făcută de chinezi

Stirile PH17/11/2020

Virgil Popescu: Avem deja surplus de gaze în România

Stirile PH17/11/2020

Comisia Europeană: Autoritățile române vor trebui să ia în considerare acțiuni fiscale structurale

Stirile PH17/11/2020

Solicitanții din Măsurile 1 și 2 riscă să piardă ajutoarele, dacă nu semnează la timp contractul de finanțare primit prin aplicație

Stirile PH17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.