Prahova

Cum poate fi diagnosticat din timp cancerul de col uterin (P)

Simptomele cancerului de col uterin

În stadiile incipiente, cancerul de col uterin nu se manifestă. Simptomele apar doar atunci când boala începe să se extindă și includ:

  • Sângerări vaginale anormale (între menstruații, după contactul sexual, după menopauză)
  • Secreții vaginale apoase, cu sânge – pot fi abundente și pot avea un miros neplăcut.
  • Durere pelvină
  • Durere în timpul actului sexual.

Cauzele cancerului de col uterin

Aproape în toate cazurile, cancerul de col uterin este provocat de virusul HPV (human papilloma virus). Virusul HPV este, de fapt, un grup de virusuri, cu tulpini diferite. Există peste 100 de astfel de virusuri. 

Se cunosc în jur de 15 tipuri de HPV care pot cauza cancer de col uterin. Două dintre acestea – HPV 16 și HPV 18 – prezintă risc crescut oncogen, fiind cele care cauzează cel mai frecvent această boală. 

Virusul HPV provoacă modificări lente în activitatea și structura celulară de la nivelul colului uterin. Inițial, apar așa-numitele leziuni precanceroase, care pot fi identificate prin testele de screening. Ulterior, reproducerea celulară la acest nivel se intensifică și se dezvoltă tumorile canceroase. Virusul HPV modifică celulele de la acest nivel în decursul mai multor ani, așadar cancerul de col uterin nu apare imediat după contactarea infecției.

Virusul HPV se transmite prin contact sexual direct, prin atingerea zonelor genitale sau prin utilizarea unor jucării sexuale. În majoritatea cazurilor, infecția cu HPV este silențioasă. Rareori, poate provoca apariția negilor genitali.

Metode de diagnostic

Cancerul de col uterin diagnosticat din timp are șanse de vindecare de peste 90%. Leziunile precanceroase pot fi depistate cu ajutorul unor teste de screening: testul Babeș-Papanicolau și testul HPV. Dacă aceste teste au rezultate anormale, se efectuează investigații suplimentare.

1. Testul Babeș-Papanicolau

Testul Babeș-Papanicolau presupune analiza celulelor recoltate de la nivelul colului uterin. Proba este examinată la laborator. Astfel, pot fi identificate celulele anormale. Testul trebuie efectuat regulat de către femeile active sexual:

  • În fiecare an, dacă au schimbat partenerii sexuali.
  • La un interval 6-9 luni, dacă testul a ridicat suspiciuni sau dacă există istoric de infecție cu HPV.
  • La 2-3 ani, dacă există doar un partener sexual sau dacă ultimele 3 teste au avut rezultate negative. 

2. Testul HPV

Testul HPV ajută la depistarea virusului HPV, prin analiza celulelor recoltate de la nivelul colului uterin. Se efectuează atunci când testul Babeș-Papanicolau are un rezultat anormal.

3. Colposcopia

Dacă în urma testelor de screening, medicul suspectează prezența cancerului de col uterin, pacienta va trebui să efectueze o colposcopie. Aceasta este o investigație care presupune utilizarea unui instrument special, numit colposcop – un microscop care este plasat în fața vaginului, pentru examinarea cervixului. În timpul examinării, pacienta stă întinsă pe masa ginecologică, iar medicul utilizează un speculum pentru a deschide vaginul. 

În timpul procedurii, medicul poate recolta țesut de la nivelul cervixului, pentru efectuarea biopsiei. De asemenea, tratamentul prin care celulele anormale sunt îndepărtate poate fi efectuat în timpul colposcopiei.

4. Analize de sânge

Dacă colposcopia și biopsia au demonstrat că pacienta suferă de cancer de col uterin, atunci sunt necesare teste suplimentare, pentru a identifica gradului de răspândire a celulelor canceroase. Anumite analize speciale de sânge ajută la evaluarea stării oaselor și unor organe.

5. Examen CT/RMN/PET-CT

Investigațiile care utilizează razele X sau câmpul magnetic sunt utilizate pentru a afla dacă boala s-a extins spre alte organe sau țesuturi.

Tratamentul cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin se poate trata prin metode chirurgicale, care presupun îndepărtarea țesutului afectat. Uneori, este necesară eliminarea integrală a colului uterin (trahelectomie) sau chiar a uterului (histerectomie).

De asemnea, cancerul de col uterin poate fi tratat prin radioterapie (aplicarea externă sau internă de radiații) și chimioterapie (administrarea unor medicamente). Aceste proceduri au rolul de a ucide celulele canceroase.

Așadar, cancerul de col uterin poate fi diagnosticat timpuriu datorită metodelor de screening, ceea ce crește șansele de vindecare. 

Sursa articol

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prahova
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Prahova

Incendiu la un service auto din Breaza. Mai multe butelii cu oxigen se află în încăperea cuprinsă de flăcări

Stirile PH19/03/2021

Consiliul Director al Fundației Județene pentru Tineret Prahova convoacă Adunarea Generală a Organizațiilor de/pentru Tineret a FJT Prahova

Stirile PH18/03/2021

Membrii Fundației Județene pentru Tineret Prahova solicită întrunirea Adunării Generale

Stirile PH17/02/2021

S-au finalizat reparațiile la Unitatea de Primiri Urgență de la Spitalul Județean Ploiești

Stirile PH12/02/2021

Setul integral de restricții, adoptat oficial: Creșele, școlile și grădinițele se închid, revine munca de acasă, circulația pe timp de noapte e interzisă, programul mall-urilor și magazinelor e permis doar până la ora 21.00

Stirile PH06/11/2020

Ploieşti: Asistaţi social, revoltaţi că au fost cooptaţi în programul curăţenie generală început în oraş

Stirile PH04/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.