Politic

Fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean: Constitutia trebuie respectata si daca e criza si daca nu e

In ceea ce priveste votul de astazi, din plenul Parlamentului, de prelungire a starii de urgentă pe teritoriul Romaniei cu inca 30 de zile, Zegrea a spus ca singura mentiune din Constitutia Romaniei legata de acest vot este ca Parlamentul poate aproba sau nu decretul presedintelui.

„Paralmentul poate sa aprobe sau nu deceretul. Atat spune Constitutia. Daca nu obtine aprobarea Paralmentului in termen de cinci zile de la proclamarea decretului, atunci acesta nu se aplica”, a explicat fostul presedinte al CCR.

El a precizat, totodata, ca doar prin lege pot fi restranse anumite drepturi si libertati si nu prin ordonante de urgenta.

„Restrangerea unor drepturi si libertati este practica CCR si trebuie sa existe o proportie intre restrangerea drepturilor si cauza care a determinat-o. Nu se poate spune ca au fost restranse drepturi prin ordonante de urgenta pana acum. Doar prin lege se pot restrange drepturi, plus ca sunt drepturi care nici macar prin lege nu se pot restrange, cum ar fi dreptul la viata”, a mai spus Augustin Zegrean.

Mai mult decat atat, Zegrean a subliniat ca, si daca ar fi scris si daca n-ar fi scris in decretul prezidential, este acelasi lucru. „Constititutia trebuie respectata si daca e criza si daca nu e”, a conchis acesta.

In proiectul de hotărâre pentru încuviinţarea măsurii adoptate de preşedinte privind prelungirea stării de urgenţă au fost, însă, introduse mai multe articole care prevăd, printre altele, ca „pe durata stării de urgenţă restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi să fie dispusă numai prin acte normative cu putere de lege” şi doar pentru „prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată şi cu respectarea strictă a exigenţelor art. 53 alin. (2) din Constituţia României”.

Pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare 7 zile sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat. În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet, mai prevede proiectul de hotărâre.

În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice în această perioadă şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri, în condiţiile prevăzute de Constituţia României, se mai arată în proiect.

Sursa articol

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politic
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Politic

Marcel Ciolacu a trimis o solicitare partidelor parlamentare de a adopta de urgenţă un Pact pentru Sănătate

redactie17/11/2020

Circul provocat de USR în Parlament: gesturi obscene, proteste, scandaluri și legi pentru companii

redactie17/11/2020

Violeta Alexandru: Statul a plătit 41,5% din salarii pentru 600.000 de români

redactie17/11/2020

Reacția liberalilor după decizia CCR în cazul lui Florin Iordache: Curtea a făcut, din nou, jocul politic al PSD

redactie17/11/2020

Ce s-a discutat la ultima ședință de la Cotroceni. Iohannis: Vom reconstrui tot sistemul sanitar din temelii

redactie17/11/2020

Nicuşor Dan: Nu mai există întârzieri în anchetele epidemiologice desfăşurate de către DSP București

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.