Politic

Dăncilă, pusă la zid de Orban: „O țară luată ostatică de un premier iresponsabil și habarnist!”

Ludovic Orban o acuză de tergiversare pe Viorica Dăncilă în criza miniștrilor interimari. Președintele PNL îi cere imperativ premierului „să se prezinte de urgenţă în Parlament pentru a clarifica lipsa de susţinere a actualului Guvern”, pentru votul pe remaniere, în urma ieșirii ALDE de la guvernare. Orban o acuză pe Dăncilă că „pune în pericol interesele fundamentale ale românilor” și că „o ţară întreagă este luată ostatică de un premier iresponsabil”, într-un comunicat de presă.

Redăm mai jos comunicatul de presă al președintelui PNL, Ludovic Orban:

„Îi solicit premierului Vasilica Viorica Dăncilă să se prezinte de urgenţă în Parlament pentru a clarifica lipsa de susţinere a actualului Guvern.

Guvernul condus de premierul Vasilica Viorica Dăncilă pune în pericol interesele fundamentale ale românilor în domenii de activitate esențiale pentru viața de zi cu zi. De o săptămână de zile refuză să se conformeze prevederilor constituționale care o obligă să solicite votul Parlamentului asupra remanierii guvernamentale ca urmare a schimbării configurației politice a Guvernului.

O țară întreagă este luată ostatică de un premier iresponsabil, „incompetent” și „habarnist”

Practic, o țară întreagă este luată ostatică de un premier iresponsabil care guvernează împotriva voinței românilor, împotriva poporului, împotriva normelor democratice și constituționale potrivit cărora Guvernul este cel supus controlului Parlamentului.

Responsabilitatea pentru disfuncționalitățile care vor apărea este strict a premierului Dăncilă, care este obligată în mod expres de Constituție să ceară votul în Parlament. Responsabilitatea premierului stă și în faptul că nu s-a asigurat că miniștrii demisionari desemnează secretari de stat pentru a exercita atribuțiile curente ale titularului de portofoliu. Este un blocaj determinat de incompetența și habarnismul Vioricăi Dăncilă.

Nimeni nu poate acționa în locul premierului

Nimeni altcineva, nici măcar Președintele Klaus Iohannis, nu poate acționa în locul premierului. De altfel, Președintele României nu are nicio obligație constituțională de a numi miniștri, interimari sau titulari, în situația dată. Aceasta, întrucât momentul în care ne aflăm nu este acela al unei simple remanieri, ci al schimbării compoziției politice a Guvernului, în care premierul trebuie să se adreseze direct Parlamentului, și nu Președintelui României. Așadar, poziția Președintelui Klaus Iohannis este perfect justificată de litera și spiritul Constituției.

10 zile pentru votul din Parlament. Viorica Dăncilă trebuie să se prezinte cel târziu luni, 9 septembrie

Mai mult decât atât, premierul trebuia să se prezinte de îndată în Parlament, imediat după eliberarea din funcție a miniștrilor interimari. Chiar dacă în Constituție nu este prevăzut explicit un termen pentru solicitarea votului Parlamentului, singurul reper nu poate fi altul decât cel de 10 zile, referitor la momentul în care un premier desemnat cere votul de încredere al Parlamentului. Asimilarea acestui termen, care este o practică folosită de CCR în astfel de situații, o obligă pe Viorica Dăncilă să se prezinte în Parlament cel târziu luni, 9 septembrie, adică la maximum 10 zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial a decretelor pentru eliberarea din funcție a miniștrilor.

Trebuie menționat că termenul de 45 de zile, vehiculat în spațiul public, nu are legătură cu situația juridică din acest moment. Aceasta, pentru că interimatul funcției de ministru nu privește în mod obligatoriu ipoteza vacantării funcției, ci și imposibilitatea exercității atribuțiilor pe o perioadă de maximum 45 de zile, în interiorul căreia titularul poate reveni în exercițiul funcției.

Ca atare, îi solicit premierului Vasilica Viorica Dăncilă să se prezinte de urgență în Parlament pentru a clarifica lipsa de susținere a actualului Guvern, iar în situația în care continuă să tergiverseze acest moment este unica persoană responsabilă pentru consecințele absenței miniștrilor din guvernul său.

Sursa articol

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politic
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Politic

Marcel Ciolacu a trimis o solicitare partidelor parlamentare de a adopta de urgenţă un Pact pentru Sănătate

redactie17/11/2020

Circul provocat de USR în Parlament: gesturi obscene, proteste, scandaluri și legi pentru companii

redactie17/11/2020

Violeta Alexandru: Statul a plătit 41,5% din salarii pentru 600.000 de români

redactie17/11/2020

Reacția liberalilor după decizia CCR în cazul lui Florin Iordache: Curtea a făcut, din nou, jocul politic al PSD

redactie17/11/2020

Ce s-a discutat la ultima ședință de la Cotroceni. Iohannis: Vom reconstrui tot sistemul sanitar din temelii

redactie17/11/2020

Nicuşor Dan: Nu mai există întârzieri în anchetele epidemiologice desfăşurate de către DSP București

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.