Politic

Cum prepari cartofii prăjiți ca să fie sănătoși. Secretul pe care puțini îl știu

Peste 300 de kilocalorii sunt într-o 100 de grame de cartofi prăjiți, ceea ce înseamnă mult. Dar dacă îi lăsăți puțin la temperatura camerei amidonul din ei se stabilizează, dacă se stabilizează devine un fel de pre-biotic ceea ce nu e deloc un lucru rău.

Ce se întâmplă de fapt? Lăsăm cartofii scoși de la prăjit la temperatura camerei. Amidonul din ei – acel zahăr de depozit – recristalizează. O parte din calorii se pierd astfel.

“Iată sub ce formă extrem de simplă avem un produs prebiotic într-o banală salată orientală. Din combinația de carbohidrați și grăsime ne îngrășăm cel mai mult. Când vorbim de cartofi prăjiți, avem două aspecte: dacă sunt reci, ajută culturile de bacterii benefice, dar dacă sunt prăjiți, sunt concentrați în grăsime, mai hrănitori. Și vom vedea că un copil alege instinctiv un cartof prăjit cu grăsime, pentru că știm instinctiv că noi creștem din grăsime. Așa că nu va supărați pe copii, că nu vor să mănânce legume. Nu am fost făcuți precum puii văcuței să fim atrași de culoare verde. Puii de om sunt atrași de culoarea albă, pentru că albul înseamnă grăsime! Cartoful prăjit, el știe mititelul, că în loc să primească 90 de kilocalorie, primește 300 de kilocalorii și e o chestiune de eficiență a naturii!”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, la ProTv

“Nu toată lumea știe ce înseamnă cartoful prăjit belgian. Da, hei zic, de ce stau reci acolo? Se prăjesc la o temperatură joasă, trebuie să îi lași să se răcească, se mută în a două cuvă câteva secunde și se face crusta crunch la exterior. Și devin foarte moi în interior”, a explicat Razvan Teodorescu, producător de cartofi prăjiți.

Adevaratul cunoscator ii prefera taiati mai gros, ca sa capete crusta si sa ramana moi inauntru. Tinerii prefera cartofii prajiti mai subtiri.

Organismul uman sănătos extrage tot ce e bun din alimente, iar restul reciclează. O parte este aruncată. Excesul de calorii se depune însă mereu sub formă de grăsime. E o tragedie dacă, zilnic, aportul caloric este în exces. Distrugeți inclusiv bacteriile bune din intestin, numite microbiotă. Adică loviți în sistemul imunitar uman.

Cartofi prajiți la cuptor

Pentru a te bucura de gustul cartofilor prăjiți fără să îți pui sănătatea și siluetă în pericol, îi poți înlocui cu o alternativă la fel de gustoasă, dar mult mai sănătoasă: cartofii păi la cupto

Cartofii păi la cuptor au același gust și aceeași textură că și cartofii prăjiți, dacă știi cum să îi pregătești, potrivit doc.ro. Nu este deloc o procedura complicată, însă trebuie să știi câteva trucuri care le oferă textură de cartofi prăjiți crocanți, chiar dacă sunt copți de fapt.  

Sterge-i bine – dupa ce ii speli, trebuie neaparat sa folosesti un servetel de hartie pentru a indeparta umezeala de la suprafata cartofilor. Oricat de bine ar fi acestia scursi, trebuie sa ii si stergi intrucat apa va impiedica crusta sa se formeze.

Lasa cartofii minim o ora in apa rece, la inmuiat, mai ales daca ii simti fainosi. Aceasta etapa elimina o parte din amidon. Cu cat mai putin amidon ramane in cartofi, cu atat vor fi mai crocanti.

Foloseste ulei – daca pregatesti cartofii la cuptor nu inseamna ca trebuie sa renunti complet la ulei. Un strat subtire de ulei sanatos va ajuta cartofii sa capete o crusta crocanta. La o jumatate de kilogram de cartofi poti folosi 1,2 linguri de ulei de masline sau ulei de canola. Maseaza bine cartofii cu ulei pentru ca acesta sa fie distribuit in mod egal. Daca nu vei folosi ulei, textura cartofilor va fi de cartof copt, nicidecum de cartof prajit, asa cum iti doresti tu.

Intinde-i intr-o tava – acopera o tava cu hartie de copt. Asaza apoi fasiile de cartof una langa alta, fara sa le lipesti. Astfel, cartofii vor fi gatiti in mod uniform. Cartofii care nu au suficient loc se vor fierbe, mai degraba, nu vor capata crusta.

Seteaza temperatura optima – ideal ar fi sa preincalzesti cuptorul la temperatura de 230 de grade Celsius. Numai dupa ce cuptorul a atins aceasta temperatura poti introduce tava – asta iti garanteaza o crusta aurie perfecta.

Intoarce-i pe partea cealalta – cartofii se fac rapid la temperatura de 230 de grade Celsius asa ca in 25 de minute vor fi deja gata. Ai grija insa ca dupa primele 10-15 minute sa deschizi cuptorul, sa scoti tava si sa intorci cartofii pe partea cealalta. Astfel, te asiguri ca acestia vor capata o crusta perfecta.

Sursa articol

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politic
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Politic

Marcel Ciolacu a trimis o solicitare partidelor parlamentare de a adopta de urgenţă un Pact pentru Sănătate

redactie17/11/2020

Circul provocat de USR în Parlament: gesturi obscene, proteste, scandaluri și legi pentru companii

redactie17/11/2020

Violeta Alexandru: Statul a plătit 41,5% din salarii pentru 600.000 de români

redactie17/11/2020

Reacția liberalilor după decizia CCR în cazul lui Florin Iordache: Curtea a făcut, din nou, jocul politic al PSD

redactie17/11/2020

Ce s-a discutat la ultima ședință de la Cotroceni. Iohannis: Vom reconstrui tot sistemul sanitar din temelii

redactie17/11/2020

Nicuşor Dan: Nu mai există întârzieri în anchetele epidemiologice desfăşurate de către DSP București

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.