Prahova

Orban, declarație fără perdea despre autoritățile locale: „Primarii n-au cojones”

 

Şeful Guvernului le-a transmis primarilor că le lipseşte curajul, folosind un limbaj trivial cu un termen specific lumii latino-americane: „cojones”. 

„În sistemul de management al deșeurilor vă spun că eu încă nu reușesc să înțeleg cu adevărat ce se întâmplă. Noi avem obiectiv impus de UE să procesăm 50% din deșeuri, nu totale, din deșeurile reciclabile (…) Aici, în mod clar, trebuie văzute responsabilitățile.

Dacă tu, de exemplu, ai pasat autorităţilor locale obligaţia de a face colectare selectivă, trebuie să şi stabileşti ce se întâmplă dacă nu se face colectare selectivă… Pentru că aici multe autorităţi locale iau decizia să facă colectare selectivă, impun amenzi pentru cetăţenii care nu participă la colectare selectivă, în timp ce alte autorităţi, mai ales că sunt alegeri anul ăsta, n-au cojones.

Iar din punct de vedere al reglementării, nu există practic nişte penalităţi pe de o parte pentru autorități locale, pe de altă parte pentru cetățenii care nu participă la procesul de colectare sau stimulente care să-i determine să realizeze procesul de colectare”, a precizat, luni, Orban, într-o conferință la Forumul Capitalului Românesc.

Declarația premierului referitoare la măsurile autorităților locale pentru colectarea selectivă a deșeurilor poate fi urmărită în VIDEO-ul de mai jos , de la min 08.21:

Abia în martie acest an a fost avizat în Parlament proiectul care stabilește, de exemplu, că autoritățile locale sunt obligate să finanțeze dotarea școlilor cu pubele colorate și inscripționate corespunzător, în vederea colectării selective a deșeurilor din aceste instituții de învățământ. Proiectul nu a primit însă avizul final, iar pe ansamblu, la nivelul întregii colectări, există în continuare foarte multe semne de întrebare, piața reciclării deșeurilor de ambalaje fiind în acest moment blocată în așteptarea unor acțiuni concrete din partea autorităților.

Din data de 1 iulie 2019, autoritățile publice locale au obligația de a pune la dispoziția cetățenilor sisteme de colectare selectivă a deșeurilor municipale. Cu toate acestea, în foarte puține localități din România sistemul a fost implementat cu succes

România riscă amenzi UE de 1 milion euro pe zi pentru deșeuri

Normele UE obligă România să ajungă la un grad de reciclare a deșeurilor municipale de minimum 50% până în 2020, țintă imposibil de atins însă în condițiile în care, în prezent, procentul real de reciclare este extrem de scăzut.

Ultimele date oficiale relevă că România are o rată de reciclare a deșeurilor municipale de doar 14% (7% din reciclarea materialelor și 7% din compostare), cu doar un procent în plus față de anul 2010.

România are a doua cea mai slabă rată de reciclare din Europa, după Bulgaria, în condițiile în care produce aproape 6 milioane de tone de deșeuri anual.

Din totalul de 5,8 milioane de tone de deșeuri pe an, doar Bucureștiul este responsabil pentru producerea a 709.720 de tone pe an, cu o medie de 375 kg pe cap de locuitor.

La colectarea deșeurilor de echipamente electronice și electrocasnice, România este pe ultimul loc în UE.

România a fost condamnată în 2018 de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru neîndeplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri. Un număr de 68 de gropi de gunoi neconforme erau încă deschise, deși România avea obligația de a le închide și a le reabilita până la 16 iulie 2009.

În cazul în care România nu remediază aceste probleme, Comisia Europeană poate retrimite cazul la CJUE, iar România riscă să plătească astfel penalități în valoare de 300.000 euro pe zi. În cazul nerespectării obligațiilor asumate, Curtea de Justiție a Uniunii Europene poate impune României plata unei sume forfetare ce depășește 1 milion euro plus penalități pentru fiecare zi de întârziere.

Sursa articol

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prahova
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Prahova

Incendiu la un service auto din Breaza. Mai multe butelii cu oxigen se află în încăperea cuprinsă de flăcări

Stirile PH19/03/2021

Consiliul Director al Fundației Județene pentru Tineret Prahova convoacă Adunarea Generală a Organizațiilor de/pentru Tineret a FJT Prahova

Stirile PH18/03/2021

Membrii Fundației Județene pentru Tineret Prahova solicită întrunirea Adunării Generale

Stirile PH17/02/2021

S-au finalizat reparațiile la Unitatea de Primiri Urgență de la Spitalul Județean Ploiești

Stirile PH12/02/2021

Setul integral de restricții, adoptat oficial: Creșele, școlile și grădinițele se închid, revine munca de acasă, circulația pe timp de noapte e interzisă, programul mall-urilor și magazinelor e permis doar până la ora 21.00

Stirile PH06/11/2020

Ploieşti: Asistaţi social, revoltaţi că au fost cooptaţi în programul curăţenie generală început în oraş

Stirile PH04/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.