Prahova

Tudor Chirilă anunță o vizită surpriză la Guvern

”Mâine elevii merg la guvern să ceară respectarea legii. Adică adoptarea ordonanței de urgență care să reglementeze cuantumul minim al burselor acordate pentru elevi. Am înțeles de la ei că de foarte multe ori administrațiile locale acordă sume absurd de mici, iar dorința lor este ca acest cuantum să fie reglementat pentru că așa spune și legea. Pe de altă parte eu am sugerat să fie mai corect urmărite criteriile de eligibilitate și declarațiile de venituri ale celor care solicită bursă. Le-am spus elevilor că sunt destul de circumspect vis a vis de solicitarea lor. Nu de alta, dar politicienii nu par să răspundă petițiilor. Oricum, dacă îi puteți ajuta cu o semnătură pe copiii voștri, zic să o faceți”, a îndemnat Tudor Chirilă.

Ce vor elevii

Noi, Consiliul Național al Elevilor, cerem Guvernului României stabilirea unui plafon minim pentru bursele pentru elevi, fie ele sociale, de studiu, de merit sau de performanță. Vă solicităm să includeți finanțarea necesară în bugetul de stat pentru anul 2020.

De asemenea, solicităm Ministerului Educației și Cercetării centralizarea și monitorizarea modului în care sunt acordate bursele în fiecare localitate. În cazul în care autoritățile publice locale refuză sau nu pot acorda aceste burse, Guvernul României să asigure fondurile necesare.

Găsiți în note poziția integrală a Consiliului Național al Elevilor privind măsura propusă.

De ce este important?

În decembrie 2019, încă există burse de 8 (opt) lei. Este cazul copiilor din Pilu, județul Arad. Această realitate contravine Legii Educației Naționale care spune că educația este o prioritate națională. Cu toate acestea, elevii înfruntă zilnic probleme cauzate de lipsa echității din sistem.

Reducerea decalajelor este posibilă doar prin impunerea de către Guvernul României, prin hotărâre de guvern, a unui cuantum minim pentru fiecare tip de bursă.

Potrivit unui studiu al Institutului Național de Statistică pentru anul 2018, din totalul cheltuielilor de consum ale unei gospodării, lunar, în medie, se investesc doar 9 lei (0,4% din totalul cheltuielilor de consum aferente pentru o gospodărie), pentru educație. În aceste condiții, bursa socială, de studiu, respectiv cea de merit sau performanță reprezintă un stimulent pentru elevii care au potențial în a se dezvolta pe plan profesional, chiar dacă situația financiară nu le permite acest lucru.

Astfel, considerăm necesare următoarele sume:

– bursa socială: lunar, 30% din salariul minim net pe economie;

– bursa de studiu: lunar, 32,5% din salariul minim net pe economie;

– bursa de merit: lunar, 35% din salariul minim net pe economie;

– bursa de performanță: lunar, 37,5% din salariul minim net pe economie.

Sursa articol

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prahova
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Prahova

Incendiu la un service auto din Breaza. Mai multe butelii cu oxigen se află în încăperea cuprinsă de flăcări

Stirile PH19/03/2021

Consiliul Director al Fundației Județene pentru Tineret Prahova convoacă Adunarea Generală a Organizațiilor de/pentru Tineret a FJT Prahova

Stirile PH18/03/2021

Membrii Fundației Județene pentru Tineret Prahova solicită întrunirea Adunării Generale

Stirile PH17/02/2021

S-au finalizat reparațiile la Unitatea de Primiri Urgență de la Spitalul Județean Ploiești

Stirile PH12/02/2021

Setul integral de restricții, adoptat oficial: Creșele, școlile și grădinițele se închid, revine munca de acasă, circulația pe timp de noapte e interzisă, programul mall-urilor și magazinelor e permis doar până la ora 21.00

Stirile PH06/11/2020

Ploieşti: Asistaţi social, revoltaţi că au fost cooptaţi în programul curăţenie generală început în oraş

Stirile PH04/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.