Ploiesti

Icoanele făcătoare de minuni din Prahova. „Sirianca“ de la Ghighiu ajută femeile să aibă prunci, iar icoana Maicii Domnului de la Pissiota „vede tot“

Biserica „Maica Precista“ din Ploieşti adăposteşte o mică comoară, o icoană despre care se spune că este făcătoare de minuni. Cu toate acestea, minunile înfăptuite de-a lungul anilor în micuţa biserică din Ploieşti au avut un ecou la fel de discret ca şi faima icoanei în care Maica Domnului este reprezentată cu trei mâini.

În fiecare zi, biserica este plină şi, din întrebările multora dintre cei care intră, îţi dai seama că au bătut drum lung pentru a se ruga la Maica Domnului cu trei mâini. „Unde este ICOANA?“, întreabă oamenii şoptit, la intrare, cu vorbă din Oltenia, Moldova sau Ardeal.

Nu vrem să ne lăudăm cu aşa ceva şi nici nu afirmăm că icoana din biserică este făcătoare de minuni. A reieşit acest lucru din ceea ce ne spun enoriaşii, ei sunt cei care vorbesc despre efectul benefic al rugăciunilor şi despre minunile care s-au întâmplat în viaţa lor“, spune despre icoană părintele paroh al bisericii, Ştefan Muşat.

Donată de ţarul Rusiei

Icoana „Maica Domnului cu Pruncul“ a fost donată de ţarul Alexandru al II-lea al Rusiei, în timpul războiului ruso-româno-turc, în 1877, după ce împăratul a petrecut Paştele la Ploieşti, înainte de a merge pe frontul Războiului de Independenţă, şi a fost impresionat de credinţa românilor şi de slujbele preoţilor.

Icoana este realizată dintr-o combinaţie de aur şi argint, iar cea de-a treia mână apare în colţul din dreapta jos al icoanei. „Ferecătura este din anul 1805 şi, se pare, icoana de dedesubt este mult mai veche. Este o valoare a întregului neam românesc“, mai spune părintele Ştefan Muşat.

Legendele referitoare la icoană adâncesc aura de mister. Se spune că artizanul ei a făcut-o cu trei mâini pentru a-i proteja pe cât mai mulţi credincioşi cu puterea ei sau că pictorul a visat că mâna i-a fost retezată în război şi, sub impresia unui sentiment foarte puternic, a pus o mână în plus în tablou, pentru a nu rămâne niciodată fără ea.

Eminescu a venit de două ori să se roage

În faţa ei au îngenuncheat, de-a lungul timpului, nume importante precum Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu, actorul Toma Caragiu, istoricul Nicolae Iorga şi poetul Nichita Stănescu.

Se pare că Eminescu a auzit de faima acestei icoane şi a vrut să o vadă, în 1878. Nu ar fi prima dată când poetul a ajuns la Ploieşti pentru a se ruga în biserica noastră. Poetul a mai venit în oraş şi în 1881, la înmormântarea unui prieten. Kogălniceanu a locuit o vreme chiar vizavi de biserică, iar din ceea ce a rămas consemnat, alte personalităţi care s-au rugat în biserică sunt Iorga, Nichita şi Toma Caragiu“, spune părintele paroh.

Biserica ce adăposteşte icoana cu trei mâini este unul dintre cele mai însemnate monumente religioase, istorice şi de artă din judeţul Prahova, aparţinând patrimoniului local şi naţional. A fost reparată şi restaurată de mai multe ori, actualul edificiu, conform pisaniei de deasupra uşii, fiind construit în vremea domnitorului Ioan Alexandru Şutu, la 10 mai 1820.

„Sirianca“ de la Ghighiu

O altă icoană făcătoare de minuni din Prahova, căreia i s-a dus vestea în toată ţara, se află la câţiva paşi de Ploieşti, la Mănăstirea Ghighiu, Maica Domnului „Sirianca.

„Sirianca“ zugrăvită pe lemn de santal este vizitată în fiecare zi de creştini ortodocşi din toată ţara, care-i cer ajutorul pentru rezolvarea problemelor.

Numele icoanei vine de la originile acesteia, Siria. Aceasta a fost dăruită de către episcopul Vasilios Samaha, care, după ce a dăruit-o mănăstirii Ghighiu, a început să plângă şi să-şi ceară iertare Măicuţei Domnului că a trebuit s-o despartă de biserica în care se afla şi s-o aducă în România, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Se spune că icoana i-a cerut Preafericitului Patriarh Teoctist, în vis, să o ducă la Ghighiu. La icoana făcătoare de minuni ce o înfăţişează pe Maica Domnului „Sirianca“ se roagă mai ales femeile care nu pot deveni mame şi se spune că rugăciunile acestora sunt îndeplinite.

Icoana care vede tot, de la Mănăstirea Pissiota

O altă icoană făcătoare de minuni se află la Mănăstirea Pissiota, în localitatea prahoveană Poienarii Burchii. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul a fost pictată de Eustaţiu Stoienescu, în prima jumătate a secolului trecut.

Cel care o priveşte adânc are senzaţia că ochii Maicii Domnului îl urmăresc, din orice colţ al lăcaşului de cult, de parcă ar vrea să-i citească gândurile şi să-i afle suferinţele. Despre Icoana Maicii Domnului de la Pissiota se spune că vindecă bolile sufletului şi ale trupului şi îndeplineşte dorinţele celor care se roagă la ea. Mulţi dintre cei care i-au cerut ajutorul s-au întors apoi să-i mulţumească.

Icoane făcătoare de minuni, peste tot în Prahova

– Biserica Maica Precista (Icoana Maicii Domnului cu trei mâini), situată pe Strada Armoniei, în spatele Hotelului Prahova

– Mănăstirea Ghighiu (cele două icoane ale Maicii Domnului: din biserica mare, „Siriaca“ şi din paraclis), comuna Bărcăneşti, sat Ghighiu

– Mănăstirea Pissiota (Icoana Maicii Domnului, de la iconostasul din faţa altarului) comuna Poienarii Burchii

Schitul Sf. Maria Cricov – Jercălăi (Icoana Maicii Domnului, adusă de la Sfântul Mormânt), lângă Urlaţi

– Mănăstirea Suzana ( Icoana Maicii Domnului), comuna Măneciu

– Mănăstirea Crasna (Icoana Maicii Domnului), comuna Crasna, lângă Slănic

– Mănăstirea Sf. Treime (Troiţa şi Paraclisul Sf. Nectarie) sat Parepa-Rusani, comuna Colceag

– Mănăstirea Caraiman (loc tămăduitor – copacul candelabru, apariţie a Maicii Domnului), Buşteni, jud. Prahova.

Pe aceeaşi temă

Toate icoanele făcătoare de minuni din Iaşi. Cea mai celebră – maica Domnului de la Hadâmbu, din care izvorăşte mir. Potrivit unei liste publicate de oficialii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pe raza judeţului Iaşi există cel puţin 15 icoane considerate făcătoare de minuni.

Icoana făcătoare de minuni de la Dălhăuţi, pângărită de turci, a plutit de la Constantinopol până la ţărmul Mării Negre. Legenda acestei icoane spune că ar fi una dintre cele şapte icoane pictate de însuşi Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca. Specialiştii sunt însă de părere că icoana a fost pictată câteva secole mai târziu, fiind o copie după o icoană a Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca.

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ploiesti
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Ploiesti

Consiliul Director al Fundației Județene pentru Tineret Prahova convoacă Adunarea Generală a Organizațiilor de/pentru Tineret a FJT Prahova

Stirile PH18/03/2021

Membrii Fundației Județene pentru Tineret Prahova solicită întrunirea Adunării Generale

Stirile PH17/02/2021

S-au finalizat reparațiile la Unitatea de Primiri Urgență de la Spitalul Județean Ploiești

Stirile PH12/02/2021

S-a dat startul înscrierilor pentru Bursa Generaţia lui John, bursă educaţională în valoare de 10.000 euro

redactie17/11/2020

Cum fac avere doi şarlatani din Sinaia cu un simplu anunţ pe internet. Escrocheria pe care procurorii nu o pot opri

redactie17/11/2020

Prăpăd la spitalul suport COVID-19 din Câmpina: trei medici pentru 60 de bolnavi, ceilalţi doctori sunt pacienţi

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.