Politic

Ministrul Energiei, despre protestele minerilor: Așa nu se mai poate!

Victor Vlad Grigorescu

Ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, s-a arătat îngrijorat de situația Văii Jiului, generată de protestele din ultimele zile, care au dus la blocarea minerilor în mine, subteran, perimetrul minier su zona termocentralelor, dar a spus că înțelege îngrijorarea oamenilor.

Redăm integral mesajul ministrului Energiei postat pe pagina de Facebook:

Ne confruntăm, în acest moment, cu o situație dificilă în Valea Jiului generată de protestele apărute în ultimele 24 de ore, care au dus la blocarea în mină a mai multor mineri, fie în subteran, fie în perimetrul minier, fie în zona termocentralelor. O parte dintre ei au decis să recurgă la o formă extremă de protest și au intrat în greva foamei.

Le înțeleg supărarea și revolta. Așa nu se mai poate! Înțeleg că din toate promisiunile politice din ultimii 15 ani, aproape niciuna nu a fost onorată.

Știu că niciuna dintre promisiunile politice care li se fac astăzi nu reprezintă o soluție. Am discutat cu prefectul și cu autoritățile abilitate pentru ca cei care protestează să nu-și pună viața în pericol și să li se ofere toată asistența de care au nevoie. Nu putem exclude situații neprevăzute, deoarece blocarea în subteran prezintă riscuri deosebite, chiar și pentru minerii experimentați.

Am preluat un Complex Energetic fără niciun ban în cont, cu un titluri executorii în valoare de zeci de milioane de lei și cu circa 30 de cereri de intrare în insolvență. În decembrie, nu aveam din ce plăti salarii și eram pe cale să condamnăm la frig toată Valea Jiului și la sărăcie pe toți cei care muncesc în mină sau în termocentrale.

Cu eforturi deosebite atât din partea ministerului, din partea societății și, mai ales, ale oamenilor care muncesc la Hunedoara, aproape am trecut iarna, am plătit fiecare leu pe care îl datoram angajaților și am stabilizat situația financiară, în ciuda tuturor obstacolelor intervenite la nivel local sau central. Vă reamintesc că în pragul gerului, furnizorii refuzau să trimită masa caldă în mină, iar la miez de noapte, o parte din transportatori erau pregătiți să lase oamenii ieșiți din tură în frig și în beznă.

În această iarnă nu am adus nicio tonă de cărbune de import. Am demonstrat că se poate pe picioarele noastre, după ce în anii din urmă am importat câteva sute de tone de cărbune. Toate resursele financiare, toți banii pe care îi aveam au mers către minele românești. Împreună am trecut peste toate aceste dificultăți ce păreau în prag de iarnă de nerezolvat.

Am strâns mâna fiecărui lider sindical cu convingerea că numai împreună – minister, administrator judiciar și oamenii care muncesc zi de zi în Complexul Energetic – putem îndrepta compania pe drumul cel bun.

Protestele de astăzi îmi zdruncină încrederea că acest lucru este cu adevărat posibil. Rămânem hotărâți să facem tot ce ține de noi pentru a îndrepta lucrurile. Cei care au decis să pornească acest protest, o fac împotriva propriului interes, iar cei care îi îndeamnă să continue cu gândul la iluzorii avantaje politice sunt iresponsabili.

Ne-am angajat să plătim drepturile salariale, să menținem un nivel al producției, să creștem veniturile companiei, dar, mai ales, să stârpim nemunca și ilegalitățile. De cealaltă parte, am avut promisiunea păcii sociale și a orientării tuturor eforturilor către un singur scop: scoaterea companiei din starea în care se găsește. Astăzi, din nefericire, contractul colectiv de muncă de la CEH, care reprezintă baza acestui pact pentru supraviețuire, nu mai valorează mare lucru.

La începutul anului, instanța a hotărât numirea unui administrator judiciar care să gestioneze situația companiei în interesul creditorilor. Aștept de la acesta să-și asume rolul conferit de lege și să ofere încrederea necesară celor care protestează, prin profesionalism, cu hotărâre, printr-o atitudine transparentă și prin acțiuni benefice. Nu voi da curs niciunei cereri transmise, la finalul zilei de ieri, de a influența justiția și cursul procesului de insolvență aflat pe rolul instanțelor, fie de la Hunedoara, fie de la Alba Iulia.

Responsabilitatea situației de la CEH se întinde în timp și numai împreună putem oferi Văii Jiului o șansă – minister, angajații care doresc să muncească onest, administratorul judiciar și autoritățile locale. Nu există astăzi o soluție politică pentru situația critică de la CEH. Singura soluție care poate salva Complexul de la dispariție este munca și seriozitatea. Oricine vă spune că se poate altfel vă minte. Orice alt drum este un drum spre falimentul Complexului, care trage după el întreaga Vale a Jiului.

Nu am niciun interes politic, nu îmi doresc să fac parte din niciun joc ascuns. Cei care vorbesc despre închiderea mineritului în România o fac cu rea-voință. Cărbunele românesc își are deja locul său în securitatea noastră energetică”, a scris Victor Vlad Grigorescu, marți, pe Facegbook.

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politic
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Politic

Marcel Ciolacu a trimis o solicitare partidelor parlamentare de a adopta de urgenţă un Pact pentru Sănătate

redactie17/11/2020

Circul provocat de USR în Parlament: gesturi obscene, proteste, scandaluri și legi pentru companii

redactie17/11/2020

Violeta Alexandru: Statul a plătit 41,5% din salarii pentru 600.000 de români

redactie17/11/2020

Reacția liberalilor după decizia CCR în cazul lui Florin Iordache: Curtea a făcut, din nou, jocul politic al PSD

redactie17/11/2020

Ce s-a discutat la ultima ședință de la Cotroceni. Iohannis: Vom reconstrui tot sistemul sanitar din temelii

redactie17/11/2020

Nicuşor Dan: Nu mai există întârzieri în anchetele epidemiologice desfăşurate de către DSP București

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.