Ploiesti

Peleşul, în fotografii vechi inedite. Cum ar fi putut să arate reşedinţa regală din Sinaia

Pe 7 octombrie 2015 s-au împlinit 132 de ani de la inaugurarea Castelului Peleş, „copilul“ iubit al regelui Carol I. Un vast proiect arhitectonic care a început în 1875, prin punerea oficială a pietrei de temelie, a fost inaugurat în 1883, dar amenajarea sa a încetat, cu adevărat, abia la moartea suveranului, în 1914. Adică la 39 de ani de la demararea oficială a lucrărilor.

Interesant este că, înainte de a căpăta forma arhitectonică pe care o ştim şi în prezent, Castelul Peleş a avut şi alte trei proiecte de realizare.

Potrivit muzeografilor de la Peleş, elaborarea planurilor iniţiale ale castelului Peleş i-au fost încredinţate arhitectului Wilhelm von Doderer (1825-1900), profesor la Technische Hochschule din Viena. Doderer a înaintat suveranului trei propuneri de proiecte arhitectonice, inspirate din arhitectura castelelor renascentiste franceze de pe valea Loirei şi din stilul edificiilor vieneze de pe Ringstrasse.

Al doilea proiect propus de arhiectul Doderer lui Carol I pentru Castelul Peleş. FOTO peles.ro

Proiectele, ale căror schiţe s-au păstrat, sunt respinse pe rând de către Carol I, ultimul în 1876, iar conducerea lucrărilor este încredinţată arhitectului german, Johannes Schultz. Clădirea cu aspect de chalet elveţian, compusă din două etaje propusă de Schultz, era decorată la exterior în stil german.

În anul 1894, la conducerea lucrărilor este numit arhitectul ceh, Karel Liman (1860 – 1928). Acesta a fost, timp de 35 de ani, în serviciul Casei Regale a României (1894-1929), şi din 1904, Şef al Biroului regal de arhitectură. Lui Liman i s-au încredinţat din ordinul Regelui Carol I cele mai importante lucrări de arhitectură, reconfigurarea, amplificarea şi redecorarea castelului Peleş, dar şi proiectul şi construcţia castelului Pelişor.

În 1883, anul inaugurării oficiale, Castelul Peleş a fost dotat cu hidranţi instalaţi de firma Thiergärtner din Mainz care sunt încă funcţionali, în 1884 avea deja reţea electrică – a fost primul castel electrificat din Europa – , iar la 1897 avea şi centrală electrică. Printre tehnologiile moderne de la Peleş se mai numără liftul, plafonul de sticlă mobil al Holului de Onoare şi aspiratorul central de praf, şi el funcţional în prezent.

Peleşul, 132 de ani de existenţă

Fotografii de epocă, adunate de colecţionari împătimiţi din România, majoritatea sub forma unor cărţi poştale, aşa cum era moda vremii, surprind instantanee inedite din timpul construcţiei castelului, dar şi din timpul în care Familia Regală locuiau la castel – Carol I şi Elisabeta stăteau la Peleş din mai şi până în noiembrie. Alte instantanee, realizate de fotografi acreditaţi de Casa Regală, surprind evenimente sau cadre oficiale cu cei doi suverani sau vizitatorii de la Peleş.

Familia Regală în curtea Peleşului, 1909. FOTO Facebook / Muzeul Peleş

După 1914, la moartea suveranului, Castelul Peleş, care putea fi vizitat încă din timpul regelui Carol I, şi-a exersat în continuare funcţia de reprezentare şi de muzeu, fără a mai fi însă locuit timp 6 luni pe an, aşa cum obişnuia suveranul fondator.

Până în 1947, devine spaţiu pentru vizitele oficiale sau găzduieşte ceremonii cu caracter militar. Cel mai important eveniment organizat la Sinaia şi găzduit de castelul Peleş până la abdicarea Regelui Mihai, în decembrie 1947, a fost legat de sărbătorirea semicentenarului castelului în anul 1933 de către Regele Carol al II-lea.

După abdicarea regelui Mihai, în 1948, Castelul Peleş este confiscat de autorităţile comuniste, fiind declarat muzeu în 1953. Ulterior, în perioada 1975-1990, castelul va fi închis publicului pentru ample lucrări de renovare. Din perioada de dinainte de 1975 datează mai multe cărţi poştale puse în circulaţie în România, adunate de colecţionari şi postate pe internet.

Foto
Castelul Peleş, în fotografii de epocă

În timpul comunismului, chiar dacă nu a fost folosit ca reşedinţă, Castelul Peleş a fost spaţiu de protocol. La Sinaia, Ceauşescu a organizat vizite pentru politicieni şi şefi de stat, printre cei mai importanţi ai vremii, Gerald Ford, preşedintele Statelor Unite, Iosip Tito, preşedintele Iugoslaviei, „omologul bulgar” Todor Jivkov, liderul est-german Erich Honecker sau colonelul libian Muammar Gaddafi.

Peleşul a redevenit muzeu după 1989, unul dintre cele mai frumoase şi mai importante monumente din Europa, unicat prin valoarea sa istorică şi artistică.

Mai puteţi citi

Peleşul, visul nebunesc al lui Carol I. Construcţia palatului a durat 39 de ani şi a costat 198 milioane de dolari, plătiţi prin sacrificiul financiar al monarhului

Poveşti ascunse în comunism: cum a reuşit o ciupercă din lemnăria Castelului Peleş să-l facă pe Ceauşescu să renunţe la impresionanta construcţie

Castelul Peleş, în fotografii de epocă0

2(2 voturi)
Vizionez mai târziu

Lucrări de construcție în 1881, la șase ani de la punerea pietrei de temelie a castelului. FOTO Stelian Ciocârlie /  Din istoria Castelului Peleș

Imagini din aceeasi galerie
 • Lucrări de construcție în 1881, la șase ani de la punerea pietrei de temelie a castelului. FOTO Stelian Ciocârlie /  Din istoria Castelului Peleș
 • Lucrări de construcție în 1882. FOTO Stelian Ciocârlie / Din istoria Castelului Peleș 
 • Primul proiect al Castelului Peleș, realizat de Doderer. FOTO Stelian Ciocârlie / Din istoria Castelului Peleș
 • Al doilea proiect, și acesta respins de Carol I. FOTO peles.ro
 • Un al treilea proiect pentru Castelul Peleș, din 1874. FOTO Stelian Ciocârlie / Din istoria Castelului Peleș
 • Proiectul propus de Johannes Schultz, în 1876. FOTO Stelian Ciocârlie / Din istoria Castelului Peleș
 • Familia Regală la Peleș, în 1909. FOTO Facebook / Castelul Peleș
 • Regele Carol I pe terasa castelului, 1910. FOTO peles.ro
 • Regina Elisabeta la Peleș. FOTO romaniainterbelica.memoria.ro / Fotografia este realizată de fotograful Charles Chusseau-Flaviens, colecția George Eastman House (Kodak)
 • Carol I și regina Elisabeta la Peleș. FOTO romaniainterbelica.memoria.ro / Fotograf Charles Chusseau Flaviens
 • Regina Elisabeta pe pajiștea castelului Peleș. FOTO romaniainterbelica.memoria.ro / Fotograf Charles Chusseau Flaviens
 • Castelul Peleș, carte poștală 1910. FOTO multihobby.ro
 • Peleș, carte poștală 1922. FOTO multihobby.ro
 • Peleș, carte poștală 1929. FOTO multihobby.ro
 • Peleș, carte poștală 1933. FOTO multihobby.ro
 • Peleș, carte poștală 1957. FOTO multihobby.ro
 • Peleș, carte poștală 1959. FOTO multihobby.ro
 • Peleș, carte potală 1962. FOTO multihobby.ro
 • Peleș, carte poștală 1965. FOTO multihobby.ro
Distribuie imaginea
 • 28
  share
 • Tweet
 • 1
  Live
  1 vizitatori citesc articolul în acest moment

  SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

  ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

  Click aici si vezi oferta!

  Servicii de arhivare fizica

  Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

  Adauga Comentariu

  Lasa un Raspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Ploiesti
  @#

  Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

  Mai mult din Ploiesti

  Consiliul Director al Fundației Județene pentru Tineret Prahova convoacă Adunarea Generală a Organizațiilor de/pentru Tineret a FJT Prahova

  Stirile PH18/03/2021

  Membrii Fundației Județene pentru Tineret Prahova solicită întrunirea Adunării Generale

  Stirile PH17/02/2021

  S-au finalizat reparațiile la Unitatea de Primiri Urgență de la Spitalul Județean Ploiești

  Stirile PH12/02/2021

  S-a dat startul înscrierilor pentru Bursa Generaţia lui John, bursă educaţională în valoare de 10.000 euro

  redactie17/11/2020

  Cum fac avere doi şarlatani din Sinaia cu un simplu anunţ pe internet. Escrocheria pe care procurorii nu o pot opri

  redactie17/11/2020

  Prăpăd la spitalul suport COVID-19 din Câmpina: trei medici pentru 60 de bolnavi, ceilalţi doctori sunt pacienţi

  redactie17/11/2020

  StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.