Politic

Ponta și Barna fac jocurile PSD. Cum ar putea rămâne Dăncilă la Palatul Victoria

Deși guvernul condus de Viorica Dăncilă a căzut testul moțiunii de cenzură, fiind demis în urma demersului Opoziției, fragmentarea spectrului politic și jocurile de culise ale diverselor personaje politice pot duce la o situație complet neașteptată în care să ne trezim cu un lung interimat al Vioricăi Dăncilă.

Ponta visează la o alianță cu PSD

Ex-pesedistul Victor Ponta pare că face zilele acestea un joc la două capete. Ponta își dorește să vină cu partidul său, Pro România la putere și pentru asta a trebuit să facă pe plac Opoziției votând moțiune de cenzură și realizând astfel primul pas: demiterea guvernului Dăncilă. 

Nu a trebuit să așteptăm mult pentru a vedea care sunt adevăratele intenții ale fostului șef PSD. Imediat după trecerea moțiunii, Ponta spunea că își păstrează oferta pentru pesediști, dorind o alianță Pro România – PSD pentru alegerile prezidențiale, dar și o „guvernare social-democrată”.  O guvernare social-democrată ar include și o alianță cu PSD, de vreme ce partidul lui Ponta nu ar putea forma de unul singur, sau în alianță cu ALDE și minorități o majoritate parlamentară. Dar o guvernare social-democrată ar exclude în mod evident Partidul Național Liberal, cel în jurul căruia majoritatea comentatorilor politici vehiculează că se va forma viitoarea guvernare. 

Nici pesediștii nu mai par a susține un guvern construit în jurul PNL. Dacă inițial Viorica Dăncilă spunea că ar susține un guvern PNL cu condiția ca liberalii să semneze Pactul Bunăstării propus de aceasta, deja mai multe voci din PSD susțin răspicat că nu vor vota noul guvern. Marcel Ciolacu, de pildă declara luni că PSD a decis să nu voteze noul guvern, considerând că este normal ca cei care dețin majoritatea care a dus la trecerea moțiunii de cenzură să asigure cvorumul pentru validarea Executivului. Doar că această majoritate nu poate fi obținută fără voturile venite de la partidul lui Ponta, ori acesta din urmă pare că are cu totul alte planuri, profitând la maxim de potențialul de șantaj al partidului pe care acesta îl conduce. 

USR-ul lui Barna se eschivează

Dacă Victor Ponta face un joc la două capete, USR-ul lui Barna se contrazice de la o zi la alta. După ce parlamentarul userist, Stelian Ion a propus luni intrarea partidului la guvernare, liderii USR au decis pe seară, să nu accepte propunerea parlamentarului. Barna încă visează la alegeri anticipate cu scopul de a-și crește reprezentarea în Parlament, fără să înțeleagă însă că anticipatele sunt quasi-imposibile în acest moment și că prin acțiunile sale nu face decât să prelungească interimatul Vioricăi Dăncilă, în detrimentul poporului.

Din păcate, victoria Opoziției de săptămâna trecută ar putea fi umbrită de acest joc dublu a lui Victor Ponta și de eschivele USR-ului. Fără cele două partide nu poate exista o majoritate parlamentară, iar PNL s-ar trezi în situația în care ar avea un guvern extrem de fragil, susceptibil oricând să cadă prin moțiune de cenzură. Barna pare că nu este pregătit în acest moment să preia puterea, USR-ului lipsindu-i deopotrivă experiența, dar și unitatea de grup. Ponta, mult mai experimentat în jocurile politice de culise își dorește fără îndoială guvernarea, dar țintește la o funcție mult mai importantă în stat decât ofertele venite din partea liberalilor. 

Dacă Opoziția va rămâne la fel de fragmentată s-ar putea să asistăm la un interimat mult mai lung al Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria. Propunerea de premier a președintelui Iohannis va trebui să găsească sprijinul parlamentarilor, iar cum cei de la PSD au anunțat că nu vor susține noul guvern, responsabilitatea va pica pe cei care au votat moțiunea. Rămâne de văzut dacă partidele din Opoziție vor trece și acest test al maturității și vor găsi cel mai mic numitor comun în ecuația preluării puterii.

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politic
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Politic

Marcel Ciolacu a trimis o solicitare partidelor parlamentare de a adopta de urgenţă un Pact pentru Sănătate

redactie17/11/2020

Circul provocat de USR în Parlament: gesturi obscene, proteste, scandaluri și legi pentru companii

redactie17/11/2020

Violeta Alexandru: Statul a plătit 41,5% din salarii pentru 600.000 de români

redactie17/11/2020

Reacția liberalilor după decizia CCR în cazul lui Florin Iordache: Curtea a făcut, din nou, jocul politic al PSD

redactie17/11/2020

Ce s-a discutat la ultima ședință de la Cotroceni. Iohannis: Vom reconstrui tot sistemul sanitar din temelii

redactie17/11/2020

Nicuşor Dan: Nu mai există întârzieri în anchetele epidemiologice desfăşurate de către DSP București

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.