Politic

Prăbușirea lui Liviu Dragnea: de la tiran la paiață

Tiranul Dragnea a devenit din luna februarie doar Paiața Dragnea, un președinte al PSD care practic nu mai conducea decât comunicațional partidul aflat la guvernare. Viorel Hrebenciuc, Adrian Năstase, Octav Cozmâncă, Ioan Rus, Sebastian Ghiță, Gabriel Oprea și chiar Florentin Pandele erau cei care controlau, direct sau prin baroni locali, formațiunea politică.

Singura ”putere” lăsată lui Liviu Dragnea a fost cea de a schimba legislația în Justiție. Asta pentru că, de aceste schimbări beneficiau toți Greii PSD, însă imaginea negativă era în primul rând pentru Dragnea. Informațiile obținute de la liderii PSD sunt confirmate de ce s-a întâmplat după condamnarea lui Dragnea. Cozmâncă și Năstase au cerut reorganizarea PSD sub patronajul Greilor PSD.

Dăncilă, sprijinită de liderii istorici ai partidului, și PSD-ul continuă să controleze statul român, ca și cum Tiranul Dragnea nu ar fi existat și ar fi fost doar o paiață.

Întocmirea bugetului pe 2019 a fost ultimul act de lider politic adevărat al PSD făcut de Liviu Dragnea. După acest moment, PSD-ul a fost confiscat înapoi de liderii ”istorici” mai vechi sau mai noi ai formațiunii politice, cum ar fi Viorel Hrebenciuc, Ioan Rus, Adrian Năstase, Florentin Pandele, Gabriel Oprea și Sebastian Ghiță. Acești lideri sunt numiți de o parte dintre membrii partidului ca Greii PSD.

”Adevărul este că Liviu Dragnea nu mai era de mult liderul potent al partidului, dacă pot spune așa. După ce a ales să facă bugetul de stat pe cont propriu, ajutat de Darius Vâlcov, Nicolae Bădălău și Eugen Teodorovici, președintele PSD și-a pus toate organizațiile în cap. A fost greșeala care l-a costat cel mai mult. Întocmirea bugetului a fost o capcană în care a căzut Liviu Dragnea pentru că acest buget trebuia să fie un armistițiu între Dragnea și liderii istorici ai PSD”, ne-a spus un lider PSD, apropiat de Dragnea, care ne-a rugat să nu-i publicăm numele pentru moment.

Motivul pentru care Liviu Dragnea a mai rămas după februarie în fruntea PSD ține de un calcul meschin, așa cum ne-a explicat mai departe sursa din interiorul Partidului Social Democrat.

Începutul căderii: Primul pas în gol

Până să ajungem la motivul pentru care liderii istorici ai PSD l-au păstrat pe Liviu Dragnea în fruntea PSD, să ne întoarcem puțin la începutul căderii.

Liviu Dragnea a început să piardă controlul PSD în iulie anul trecut, atunci când au avut loc două momente importante pentru politica și administrația autohtonă. Mai întâi, președintele Klaus Iohannis a cerut și a obținut numirea lui Gabriel Vlase, membru al partidului social-democrat, în fruntea SIE. ”A fost momentul în care Klaus Iohannis a arătat că poate negocia cu o parte din PSD. Gabriel Vlase este un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc”, ne-a explicat sursa PSD.

Numirea lui Vlase a însemnat și faptul că Liviu Dragnea a pierdut Moldova. ”A încercat să-l avanseze pe Ionel Arsene, să-l facă cel mai influent om din regiune în cadrul partidului. Dar inițiativa lui Dragnea l-a enervat pe Oprișan, care din acel moment i-a devenit un adversar”, ne-a spus unul dintre liderii de filială din Moldova.

Viorel Hrebenciuc a avut înainte de alegerile europarlamentare o discuție cu un reporter Clever News Center, care a participat la procesul în care este acuzat de fapte de corupție. Hrebenciuc a spus atunci timid că nu mai este interesat de politică și nu mai are nimic de-a face cu PSD-ul și că partidul va rămâne puternic.

Al doilea pas: Răzbunarea Greilor

Apoi, peste câteva zile, pe 8 iulie, același președinte Iohannis a fost obligat de Curtea Constituțională s-o demită pe Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA. Aceasta a fost marea dorință de răzbunare a adevăraților baroni din PSD, cei care au fost ”alergați„ prin Justiție de Laura Codruța Kovesi: s-o umiliească și s-o oblige să plece de la DNA. Faptul că Iohannis a fost obligat de CCR s-o schimbe pe Kovesi a fost ca un bonus. Însă, paradoxal, după acest episod, Dragnea nu mai era așa important.

”După acest pas, liderii istorici ai partidului au simțit că nu mai au nevoie așa de mult de Dragnea. Acest lucru se poate vedea și din deciziile de la Curtea Constituțională a României. Valer Dorneanu și restul judecătorilor propuși de PSD sau ALDE nu sunt apropiați de Dragnea, dar sunt în relații bune cu Viorel Hrebeciuc, Adrian Năstase, Octav Cozmâncă sau Gabriel Oprea, care a crescut în PSD”, ne-a mai spus unul dintre ultimii colaboratori ai lui Dragnea.

Atacurile dintre Greii PSD și Tiranul Dragnea

În 2017 și până la mijlocul lui 2018, Dragnea nu s-a ferit să-i atace pe Greii PSD. Și nici aceștia nu s-au ferit să-l contreze pe cel care era considerat Tiranul României.

Septembrie 2017. Dragnea vs Hrebenciuc

Preşedintele PSD Liviu Dragnea susţine că Viorel Hrebenciuc a încercat să-l dea jos de la conducerea partidului. Potrivit unor surse politice, Hrebenciuc i-ar fi promis lui Adrian Ţuţuianu că-l va pune şef la PSD, însă Dragnea a aflat de discuţii, l-a scos pe Ţuţuianu din Guvern şi l-a tras pe linie moartă în partid.

”Sunt oameni care, de-a lungul anilor, au practicat tot felul de manipulări, să spunem, şi încearcă şi acum să se reşapeze, gen Viorel Hrebenciuc. Vorbeşte cu tot felul de membri, face conduceri, dă jos conduceri din PSD, spune cine trebuie să fie, cine nu trebuie să fie. Din ce în ce mai puţini se lasă păcăliţi. E trist că a ajuns în situaţia asta”, a declarat Dragnea la România TV.

Martie 2018. Oprea vs Dragnea

Atunci, fostul ministru Gabriel Oprea afirmă, într-o postare pe Facebook, că au existat multe momente în care faptul că a apelat la sprijinul său i-a fost de mare ajutor lui Liviu Dragnea, ajutor care „a fost decisiv pentru destinul lui politic si chiar personal”.

Decembrie 2018. Năstase vs Dragnea

Fostul premier Adrian Năstase critică modul în care Liviu Dragnea conduce PSD. Adrian Năstase susţine, într-un intreviu acordat Adevărul.ro, că Liviu Dragnea a introdus în partid delictul de opinie, referindu-se la excluderile celor care l-au criticat pe liderul PSD în ultimele luni.

Februarie 2019. Rus vs Dragnea

Ioan Rus, Liderul Grupului de la Cluj din PSD: ”Ceea ce fac Liviu Dragnea și PSD este fără precedent în țara noastră. Niciodată în istoria României nu a existat un partid care să promoveze în halul acesta mediocritatea, manipularea, impostura și eșecul profesional, așa cum face PSD de doi ani de zile. Avem de-a face, din păcate, cu o expansiune a mediocrității în funcții de conducere: la partid, la Guvern, la Parlament și în toate instituțiile pe care partidul ajunge să le țină sub talpă. Această expansiune a mediocrității se poartă împotriva românilor, împotriva bunului simț și în detrimentul oricăror valori naționale și europene”. Cu o lună înainte, acesta anticipase că PSD scade spre 20%.

Tentativa de puci din septembrie l-a dărâmat de fapt pe Dragnea

În luna septembrie 2018, Greii PSD au încercat cu adevărat să preia PSD-ul de la Dragnea și oamenii săi, asta pentru că se temeau că partidul va fi condus doar cu oameni din Teleorman sau cu oameni gen Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Chiar dacă a câștigat lupta din septembrie împotriva lui Paul Stănescu, Marian Neacșu și Gabriela Firea, Dragnea a ieșit cu rănit grav încât a cerut armistițiu.

Pacea

La sfârșitul anului trecut, între două cele două tabere s-a ajuns la o înțelegere. În noiembrie 2018, publicația g4media.ro relata că Liviu Dragnea și Gabriel Oprea s-au întâlnit la un restaurant din Capitală pentru a discuta despre o posibilă alianță dintre PSD și UNPR.

Întâlnirea a avut loc joi, 8 noiembrie, la un restaurant al MAI de pe Știrbei Vodă, unde Gabriel Oprea și-a sărbătorit onomastica de sfinții Mihail și Gavril. După toate indiciile, ar fi unul și același restaurant spre care se îndrepta Oprea într-o seară din octombrie 2015 când polițistul Bogdan Gigină, care escorta pe motocicletă coloana fostului ministru de interne, a suferit un accident în urma căruia și-a pierdut viața.

Înțelegerea: bugetul scris de Dragnea și cu oamenii Greilor

La acel moment s-a ajuns la un fel de armistițiu, ne-a declarat sursa din interiorul PSD: ”Liviu Dragnea a cerut Greilor PSD să nu-l mai atace și să-l lase în pace să schimbe legile din Justiție pentru că de aceste schimbări vor beneficia și aceștia. Liviu Dragnea le-a transmis că nu dorește decât să schimbe Justiția și că are nevoie de încă puține luni pentru amnistiere și grațiere, dar și pentru a schimba Codul Penal. S-a ajuns la o înțelegere, prin care lui Dragnea i s-a promis că va avea liniște în interiorul partidului”.

Acest armistițiu este demonstrat ușor de oamenii care au realizat bugetul pe 2019. Proiectul a fost realizat de Liviu Dragnea, apropiatul său Dariu Vâlcov, dar și de doi oameni apropiați de Greii PSD. Este vorba de Nicolae Bădălău, consiliat după propriile declarații de Adrian Năstase, și Eugen Teodorovici, un apropiat al grupului condus în trecut de Victor Ponta și Sebastian Ghiță.

Pe vreme de armistițiu, i-au furat premierul lui Dragnea

Însă, pe vreme de pace, în februarie, Dragnea a rămas fără premier. Liviu Dragnea a pierdut atunci al treilea premier pe care îl numește în funcție pe perioada acestui armistițiu. După Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, Dăncilă a fost al treilea prim-ministru care nu mai răspunde la comenzi. Dăncilă a trecut în barca Greilor PSD.

Dăncilă a început să se consulte din luna februarie cu mai mulți membri din Comitetul Executiv atunci când trebuia să ia o decizie, iar pe Liviu Dragnea doar îl informa asupra deciziei luate, așa cum ne-au confirmat mai multe surse  din guvern și din PSD.

Două au fost deciziile care au dus la independența premierului. Prima se referă la refuzul lui Dragnea s-o mai treacă pe lista pentru europarlamentare, ca răzbunare pentru faptul că Dăncilă a evitat să impună ordonanțe pe justiție.

În replică, din martie, Dăncilă a scăpat de toți acoliții lui Dragnea din Palatul Victoria, cum ar fi Anca Alexandrescu sau Darius Vâlcov, iar activitățile guvernului sunt administrate de Costin Mihalache, un fost colaborator al lui Ponta.

PSD nu era condus de un Tiran

După condamnarea din mai a lui Liviu Dragnea, PSD-ul nu se destrămat, iar pierderile au fost minime, dacă se ține cont că omul despre care se spunea că ar controla dictatorial partidul a dispărut la închisoare.

Iar Greii PSD și-au arătat imediat intențiile printr-un articol impulsiv scris de Adrian Năstase pe blogul său. Fostul prim-ministru şi fost președinte PSD, revine în prim-plan pentru a ajuta partidul să se refacă.

Potrivit lui Adrian Năstase, care a scris pe blogul său, se pare că PSD urmează să aibă parte de un grup de sprijin format de Năstase şi alţi foşti şi actuali lideri ai partidului.

”Împreună cu Octav Cozmâncă și cu alți foști și actuali lideri ai PSD, am decis să constituim Grupul de sprijin pentru actualul PSD, ținând seama de situația dificilă a partidului după alegerile europarlamentare”, a scris Năstase pe blog.

* Acest material este realizat de Clever News Center pentru PSnews.ro.

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politic
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Politic

Marcel Ciolacu a trimis o solicitare partidelor parlamentare de a adopta de urgenţă un Pact pentru Sănătate

redactie17/11/2020

Circul provocat de USR în Parlament: gesturi obscene, proteste, scandaluri și legi pentru companii

redactie17/11/2020

Violeta Alexandru: Statul a plătit 41,5% din salarii pentru 600.000 de români

redactie17/11/2020

Reacția liberalilor după decizia CCR în cazul lui Florin Iordache: Curtea a făcut, din nou, jocul politic al PSD

redactie17/11/2020

Ce s-a discutat la ultima ședință de la Cotroceni. Iohannis: Vom reconstrui tot sistemul sanitar din temelii

redactie17/11/2020

Nicuşor Dan: Nu mai există întârzieri în anchetele epidemiologice desfăşurate de către DSP București

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.