Devenită o tradiţie pentru turiştii ruşi şi moldoveni, petrecerea Crăciunului şi a Revelionului pe stil vechi, pe Valea Prahovei, prelungeşte sezonul plin din staţiunile montane.
În general turişti cu foarte mulţi bani, aceştia vin la Sinaia, Buşteni sau Azuga pentru pârtiile pline de zăpadă, dar şi pachetele cu multe ore la SPA, mese bogate cu mâncare tradiţională românească, băuturi scumpe şi muzică bună.
Ca în fiecare an, aceştia au ales pachete de cazare la hoteluri de 4 stele, de 3, 5 sau 7 nopţi, cu mic dejun tip bufet şi cină festivă duminică, în Ajunul Crăciunului.
La Hotel Rina din Sinaia, de exemplu, pachetul „Crăciunul de rit vechi“ costă 85 euro/persoană pentru un loc într-o cameră dublă, timp de 3 nopţi, cu mic dejun bufet, cină festivă tradiţională în data de 6 ianuarie, cu program artistic, acces gratuit la centrul SPA (piscină, sala de fitness şi saună).
Tot la Sinaia, turiştii ruşi au cumpărat pachete pentru două persoane în valoare de 3.500 de lei (aproximativ 800 de euro) pentru Crăciun sau de 1.200 de euro pentru Revelion.
La Buşteni, o altă staţiune preferată de turiştii ruşi, la Hotelul Iri, un pachet de Crăciun pe rit vechi costă 590, 780 sau 960 de lei de persoană, în funcţie de numărul de nopţi (3,4 sau 5 nopţi) şi include cină în fiecare seară, iar pe data de 7 ianuarie, pomana porcului şi pentru cei mici Moş Crăciun. La acelaşi hotel, pachetele de Revelion costă mult mai mult – 1.100 lei, 1.400 lei sau 1.700 de lei de persoană, tot în funcţie de numărul nopţilor de cazare.
Ruşii şi ucrainienii sunt cunoscuţi şi pentru darurile bogate pe care le primesc de la Moş Crăciun sau le oferă iubitelor şi soţiilor cu această ocazie: bijuterii spectaculoase, excursii exotice ori maşini cu mulţi cai putere sub capotă.
Număr de turişti în scădere
În ultimii ani, numărul turiştilor ruşi care îşi petrec sărbătorile pe Valea Prahovei este în scădere. În 2012, aproximativ 900 de turişti au petrecut Crăciunul pe rit vechi în staţiunile prahovene, în timp ce, în 2008, erau 6.000 de astfel de turişti, iar în 2009 peste 3.000.Criza economică şi vizele pentru intrarea în România au micşorat numărul acestora de la an la an. Situaţia s-ar putea schimba anu acesta, în primul rând datorită zăpezii abundente de pe Valea Prahovei.
Diferenţele de calendar
Crăciunul pentru creştinii ortodocşi de rit vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie deoarece calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial.
Potrivit crestionortodox.ro, la Consfătuirea interortodoxă de la Constantinopol (1923), unde s-a produs îndreptarea calendarului, prin adoptarea unui nou sistem al anilor bisecţi, n-au participat toate Bisericile Ortodoxe autocefale sau naţionale.
De aceea, îndreptarea calendarului adoptată aici a rămas să fie introdusă de fiecare Biserică Ortodoxă la data pe care o va crede potrivită, pentru a nu da naştere la tulburări.
Biserica Ortodoxa Romană a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924.
Au rămas câteva Biserici Ortodoxe cu calendarul iulian neîndreptat, ca Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusăa şi Biserica Sârbă, precum şi Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepţia Vatopedului, care se numesc „pe stil vechi“, pentru că prăznuiesc Paştele şi toate sărbatorile după vechiul calendar.
Mai puteţi citi
10.000 de turişti sunt aşteptaţi pe Valea Prahovei de Revelion
FOTO VIDEO Ploieştenii au petrecut Revelionul 2015 în stradă, cu focuri de artificii şi concerte
Servicii de arhivare fizica
Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!
SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT
ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!
Facebook
LinkedIn
RSS