
Aceeaşi instanţa a achitat-o şi pe Beatrice Rădulescu, secretarul Primăriei Sinaia, deferită justiţiei pentru complicitate la abuz în serviciu, dar şi pe judecătoarea Ruxandra Popescu, acuzată de luare de mită. Iniţial, magistratul a fost condamnat de Curtea de Apel Ploieşti la patru ani de închisoare cu suspendare.
Judecătorii Curţii supreme au apreciat că fapta de care a fost acuzat edilul din Sinaia nu este prevăzută de lege, prin urmare au decis achitarea definitivă.
Soluţia pe scurt conform portalului instanţelor de judecată
” Admite apelurile declarate de inculpaţii Popescu Ruxandra şi Oprea Vlad Gheorghe împotriva sentinţei penale nr. 167 din data de 20 decembrie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr.379/42/2016. Extinde efectele apelului inculpatului Oprea Vlad Gheorghe şi cu privire la inculpata Rădulescu Beatrice Eugenia. Desfiinţează, în parte, sentinţa apelată cu privire la: – soluţia de condamnare a inculpatei Popescu Ruxandra pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prevăzută de art. 254 alin. 1 din Codul penal din 1969, raportat la art. 6 şi art.7 din Legea nr. 78/2000 – temeiul achitării inculpaţilor Oprea Vlad Gheorghe şi Rădulescu Beatrice Eugenia şi, judecând cauza în aceste limite(…):
- achită pe inculpata Popescu Ruxandra sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită prev. de art. 254 alin. 1 din Codul penal din 1969, raportat la art. 6 şi art.7 din Legea nr. 78/2000. Înlătură măsura de siguranţă a confiscării speciale luată faţă de inculpata Popescu Ruxandra cu privire la suma de 500 euro, echivalent în lei la data plăţii effective. (…) dispune ridicarea măsurii sechestrului asigurător instituit asupra imobilului aparţinând inculpatei Popescu Ruxandra, respectiv asupra imobilului situat în …, având număr cadastral … şi ID electronic … şi număr de carte funciară ….
- Schimbă temeiul achitării inculpatului Oprea Vlad Gheorghe pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art.5 din Codul penal, din cel prevăzut de dispoziţiile art. 396 alin. 5 din Codul de procedură penală, raportat la art. 16 alin.1 lit. b teza a II-a din Codul de procedură penală, în cel prevăzut de dispozi?iile art. 396 alin 5 din Codul de procedură penală, raportat la art. 16 alin.1 lit. b teza I din Codul de procedură penală.
- Schimbă temeiul achitării inculpatei Rădulescu Beatrice Eugenia pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prevăzută de art. 48 din Codul penal, raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000, raportat la art. 297 alin. 1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, din cel prevăzut de dispozi?iile art. 396 alin. 5 din Codul de procedură penală, raportat la art. 16 alin.1 lit. b teza a II-a din Codul de procedură penală, în cel prevăzut de dispozi?iile art. 396 alin. 5 din Codul de procedură penală, raportat la art. 16 alin.1 lit. b teza I din Codul de procedură penală.
- Respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti împotriva aceleiaşi sentinţe penale”, conform protalului instanţelor de judecată.
Judecătoarea Roxana Popescu din Sinaia, în ziua în care a fost adusă la sediul DNA din Ploeişti pentru audieri
Vlad Oprea, Beatrice Rădulescu şi Ruxandra Popescu au fost trimişi în judecată în mai 2016. Conform unui comunicat remis presei de DNA, cei trei inculpaţi sunt acuzaţi că în vara anului 2010, în contextul în care, pe rolul instanţei, se afla un dosar civil ce privea un litigiu între Primăria Sinaia şi trei persoane, concesionari ai unor terenuri, Ruxandra Popescu, în calitate de judecător învestit cu soluţionarea cauzei, a acceptat promisiunea făcută de o persoană care, la acea dată, ocupa o funcţie de conducere în Poliţia oraşului de a i se plăti un folos necuvenit în schimbul pronunţării unei hotărâri favorabile.
DNA precizează că, ulterior, aceasta a şi primit, prin intermediar, un folos necuvenit în valoare de aproximativ 500 euro.
În acelaşi context, inculpatul Oprea Vlad Gheorghe, în calitate de primar, a încălcat prevederile Legii privind administraţia publică locală prin nesocotirea hotărârilor Consiliului Local care stabileau foarte clar condiţiile în care se puteau înstrăina, în anumite situaţii, terenurile respective.
Concret, acesta, printr-o adresă, a comunicat instanţei de judecată, că Primăria oraşului Sinaia îşi însuşeşte rapoartele de evaluare întocmite de către evaluatorul autorizat pentru terenurile a căror vânzare se solicitase, în condiţii favorabile celor trei concesionari şi cu nesocotirea hotărârilor Consiliului Local luate anterior în acest sens.
Cu aceeaşi ocazie, inculpatul Oprea Vlad Gheorghe a mai precizat că „rămâne la latitudinea instanţei oportunitatea vânzării ”, se arată în documentul citat.
Procurorii au apreciat că bugetul primăriei Sinaia a fost prejudiciat cu peste 200.000 de euro.
Situaţia edilului din Sinaia a fost una atipică. A câştigat alegerile locale din iunie 2016, deşi se afla în control juduciar şi avea interdicţie să se apropie de sediul primăriei. Oprea s-a aflat sub control judiciar şi în imposibilitatea de a-şi exercita funcţia timp de 11 luni. Procurorii DNA au impus această măsură preventivă din aprilie 2016 şi până în martie 2017. Imediat după ce a câştigat cu 60 la sută al patrulea mandat de primar, Vlad Oprea nu a putut să depună jurământul în clădirea Primăriei.
În tot acest timp, susţinătorii primarului din Sinaia au făcut chiar şi proteste în timpul cărora Mircea Negulescu, procurorul de caz, şi judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti care judecau dosarul edilului au fost huiduiţi.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:
{po[4] html}
SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT
ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!
Servicii de arhivare fizica
Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!
Facebook
LinkedIn
RSS