International

Procedura de învestire a Guvernului Republica Moldova a fost finalizată / Dodon: Azi e o zi istorică / Reacţia lui Plahotniuc

Procedura de învestire a Guvernului Republica Moldova a fost finalizată / Dodon: Azi e o zi istorică / Reacţia lui Plahotniuc | Cele mai noi stiri din Prahova

Procedura de învestire a Guvernului Republica Moldova a fost finalizată / Dodon: Azi e o zi istorică / Reacţia lui Plahotniuc

Deputaţii din Parlament au votat unanim sâmbătă numirea liderului PAS, Maia Sandu, în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, precum şi lista noii componenţe a Guvernului, relatează Unimedia.

4382 afişări

Imaginea articolului Procedura de învestire a Guvernului Republica Moldova a fost finalizată / Dodon: Azi e o zi istorică / Reacţia lui Plahotniuc

Maia Sandu, noul premier al Republicii Moldova: Preşedintele Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcţie

UPDATE: Vladimir Plahotniuc acuză Blocul ACUM şi PSRM de tentativă de uzurpare a puterii în stat

Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat că deciziile luate sâmbătă în Parlament reprezintă o încălcare a Constituţiei şi a acuzat Blocul ACUM şi PSRM detentativă de uzurpare a puterii în stat, relatează Ziarul de Gardă.

În cadrul unei conferinţe de presă, Vladimir Plahotniuc a transmis că partidul său nu consideră legitime deciziile luate sâmbătă în Parlament şi a anunţat că „va insista pentru alegeri prezidenţialeşi parlamentare anticipate”.

Liderul Partidului Democrat a transmis că au existat negocieri pentru crearea unei majorităţi parlamentare între PDM şi PSRM, dar acestea au eşuat.

„Confirm negocierile pe care le-am avut cu Igor Dodon. Timp de trei luni am avut multe discuţii. Am încercat o formulă de parteneriat tehnic pentru că înţelegeam că nu putem face o coaliţie politică,având în vedere divergenţele mari, ideologice, şi de alt gen. Am reuşit să găsim un consens, însă discuţiile intrau în impas pentru că apăreau cerinţe noi, în special pe zona geopolitică, pe care PDMnu le putea accepta”, a menţionat Plahotniuc.

„Am înţeles în ultimele zile că Dodon şi PSRM fac acel joc al negocierii cu ACUM ca să ne forţeze pe noi să acceptăm anumite condiţii, cea mai importantă fiind federalizarea ţării. Pot probasuplimentar acest lucru. A căzut în ultimul moment când nu am acceptat să semnez documentul de federalizare”, a mai spus Plahotniuc.

„Coaliţia PD-PSRM era aproape făcută, dar a căzut în ultimul moment, când am refuzat să semnez documentul legat de federalizare”, a adăugat Plahotniuc.

Liderul PD a declarat că semnarea acestui document ar fi însemnat să îşi trădeze ţara, colegii de partid, şi să devină un complice la planul odios al lui Igor Dodon pentru Republica Moldova.

Vladimir Plahotniuc a transmis că Igor Dodon şi PSRM au încălcat deliberat Constituţia şi nu au legitimitatea sa mai participe la formarea unei majorităti Constituţionale şi a Guvernului, deoarece„există dovezi că partidul a fost finanţat din exteriorul ţării”.

Partidul Democrat urmează să ia măsuri legale şi democratice pentru ca „planul ilegal de preluare al instituţiilor”, efectuat de Igor Dodon, să nu aibă loc, a transmis Plahotniuc.

„Începând de azi, consider că noi, cetăţenii Republicii Moldova, nu mai avem un preşedinte legitim al statului. Poporul e în drept să îşi aleagă un nou preşedinte, care să nu fie compromis, care sănu fie vulnerabil la alte interese decât interesele ţării”, a concluzionat Plahotniuc, reiterând faptul că va insisa pentru alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.

UPDATE: Procedura de învestire a Guvernului Republica Moldova a fost finalizată / Dodon: Azi e o zi istorică

Miniştrii din Guvernul condus de Maia Sandu au depus jurământul în faţa preşedintelui Igor Dodon şi a preşedintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

„Astăzi este o zi istorică. Va rămâne în istoria modernă a R. Moldova ceea ce am făcut cu toţii. Mă mândresc că în legislatura acestui Parlament avem aşa bravi deputaţi. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, demonstrează că putem găsi limbă comună. De dvs depinde, de capacitatea Maiei Sandu depinde cât de funcţional va fi acest Guvern. Haideţi să fim mai înţelepţi! Să mergem la compromis, să dăm dovadă de curaj, pentru copii noştri, pentru nepoţi!”, a declarat preşedintele Igor Dodon.

„Noi vom reuşi să facem diferenţa. (…) Haideţi să asigurăm o tranziţie paşnică a puterii!”, a declarat Maia Sandu după ce a rostit jurământul.
UPDATE: Tomac, despre decizia lui Dodon de a o numi pe Maia Sandu: E frica de Plahotniuc
Eugen Tomac preşedinte PMP, scrie pe Facebook că decizia preşdintelui moldovean de a o numi pe Maia Sandu premier îşi găseşte explicaţiile în teama faţă de preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.
„Chişinău fierbe scena politică. Preşedintele Dodon, ajuns la putere cu un discurs profund antieuropean, a propus-o astăzi pentru funcţia de premier pe Maia Sandu, lider politic proeuropean. Ce l-a determinat pe Dodon să facă acest pas? Simplu: frica de Plahotniuc.
Urmează vremuri interesante peste Prut, pe care merită sa le urmărim”, scrie Eugen Tomac, pe Facebook.
Preşedintele Igor Dodon a semnat sâmbătă decretul de numire a liderului formaţiunii PAS, Maia Sandu, în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, relatează site-ul Unimedia.md.

UPDATE: Maia Sandu, votată de Parlamentul Republicii Moldova în funcţia de premierâ

Deputaţii din Parlament au votat unanim sâmbătă numirea liderului PAS, Maia Sandu, în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, precum şi lista noii componenţe a Guvernului, relatează Unimedia.

De asemenea, a început procedura de învestire în funcţie a noilor membri ai Guvernului, în sala de şedinte a Parlamentului.

„Astăzi am obţinut o victorie asupra fricii. Astăzi deputaţii s-au unit în ciuda tuturor diferenţelor, pentru a pune capăt unui regim odios. Astăzi începe procesul de curăţare a Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu, după ce a preluat funcţia de prim-ministru, conform publicaţiei Ziarul de Gardă.

De asemenea, Maia Sandu a menţionat că priorităţile pe durata mandatului său vor fi eliberarea statului din captivitate, scoaterea ţării din izolare internaţională şi creşterea calităţii vieţii.

„Oamenii au încetat să mai creadă în instituţii şi în legi şi au ales să plece. Avem o ţară golită de cei mai activi cetăţeni. Dezbinarea a luat locul unităţii. Nu suntem siguri de durata mandatului acestui Guvern, dar echipa are suficient curaj şi dragoste de ţară ca să înceapă schimbări profunde şi necesare pentru cetăţeni. Nu ştim cât va dura acest mandat, dar indiferent de durată, ne vom da străduinţa ca la sfârşit să putem spune că ne-am făcut datoria”, a adăugat Maia Sandu.

UPDATE: Igor Dodon a numit-o pe Maia Sandu în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova

Preşedintele Igor Dodon a semnat sâmbătă decretul de numire a liderului formaţiunii PAS, Maia Sandu, în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, relatează site-ul Unimedia.md.

„În conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracţiunilor parlamentare am decis să desemnez la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova pe Dna Maia SANDU”, a transmis Igor Dodon prin intermediul unei postări pe Facebook.

Conform publicaţiilor Unimedia şi deschide.md, componenţa Guvernului condus de Maia Sandu va fi: Andrei Năstase (Ministerul Afacerilor Interne), Vasile Şova (Ministerul pentru Reintegrare), Nicolae Popescu (Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene), Georgeta Mincu (Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului), Pavel Voicu (Ministerul Apărării), Vadim Brânzan (Ministerul Economiei şi Infrastructurii), Liliana Nicolăescu-Onofrei (Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării), Natalia Gavriliţa (Ministerul Finanţelor), Stanislav Pavlovschi (Ministerul Justiţiei), Ala Nemerenco (Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale).

UPDATE: Curtea Constituţională a Republicii Moldova declară neconstituţională numirea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat neconstituţională numirea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, conform unui comunicat publicat sâmbătă pe site-ul instituţiei.
„Se declară neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a din 8 iunie 2019 pentru alegerea doamnei Zinaida Greceanîi în funcţia de Preşedinte al Parlamentului”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale şi actele legislative adoptate sâmbătă de deputaţi.
Decizia CCM vine la aproximativ o oră după ce preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Andrian Candu, a transmis că partidul va sesiza CCM pentru a contesta numirea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului, conform Unimedia.md.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova emisese sâmbătă dimineaţă o decizie conform căreia orice activitate parlamentară organizată va fi declarată nulă, deoarece termenul de formare a organelor din Parlament a expirat vineri.

Cu toate acestea, a fost organizată o şedinţă în Parlament, la care a participat şi preşedintele Igor Dodon, care ar fi trebuit să dizolve sâmbătă Parlamentul, conform unei decizii CCM emise vineri.

UPDATE: Zinaida Greceanîi este noul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova

Zinaida Greceanîi a fost aleasă prin vot în funcţia de preşedinte al Parlamentului Republicii Modova, în cadrul şedinţei convocate sâmbătă de Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), relatează site-ul Unimedia.

Zinaida Greceanîi a primit voturile a 56 de deputaţi dintre cei 61 prezenţi.

De asemenea, s-a votat ca Parlamentul să aibă patru vicepreşedinţi, la propunerea Blocului ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase.

Trei dintre vicepreşedinţi vor fi Mihai Popşoi (platforma PAS), Alexandru Slusari (platforma DA), Ion Ceban (PSMR), al patrulea urmând să fie ales din opoziţie.

Urmează să se voteze comisiile parlamentare şi biroul parlament al Parlamentului.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis sâmbătă o nouă decizie, care vizează şedinţa parlamentară convocată la ora 12.30 de către Blocul ACUM şi PSRM.

Conform deciziei emise sâmbătă, orice act adoptat sâmbătă în Parlament este nul, deoarece termenul de formare a organelor din Parlament a expirat vineri.

„Orice acţiune şi/sau act legislativ care are drept scop desfăşurarea activităţii Parlamentului după apariţia circumstanţelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituţionale şi sunt nule”, se menţionează în documentul emis de Curtea Constituţională a Republicii Moldova.

Igor Dodon nu va dizolva astăzi Parlamentul, contrar deciziei date de Curtea Constituţională. Şedinţă extraordinară în Plen/ Ce vrea să facă liderul de la Chişinău

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, a anunţat sâmbătă că nu va semna momentan decretul de dizolvare a Parlamentului şi va organiza luni o serie de consultări cu fracţiunile parlamentare, relatează site-ul deschide.md.

Şedinţa Parlamentară convocată de Blocul ACUM şi fracţiunea PSRM a început la ora 13.00, la aceasta participând şi preşedintele Igor Dodon şi ambasadorii Rusiei şi Statelor Unite în Republica Moldova, relatează publicaţia Ziarul de Gardă.

Blocul ACUM, condus de Andrei Năstase şi Maia Sandu, negociază cu Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) formarea unui nou Guvern.

Pe ordinea de zi a şedinţei se menţionează alegerea conducerii şi a organelor de lucru ale Parlamentului, aprobarea programului de activitate, lista membrilor Guvernului, precum şi adoptarea unor proiecte de lege.

Preşedintele Partidului Democrat, Andrian Candu, a anunţat că membrii formaţiunii sale nu au fost invitaţi la şedinţă.

Deputatul socialist Ion Ceban a anunţat că cei 35 de deputaţi ai fracţiunii PSRM vor semna „înţelegerea politică temporară cu blocul ACUM privind dezoligarhizarea şi readucerea Republicii Moldova în albia Constituţionalităţii”.

Documentul ce urmează să fie semnat de deputaţi prevede, printre altele, votarea Maiei Sandu în funcţia de prim-ministru, relatează publicaţia Ziarul de Gardă.

Igor Dodon nu va dizolva Parlamentul, contrar deciziei date de Curtea Constituţională

„Conform Constituţiei, preşedintele poate dizolva Parlamentul doar după consultarea fracţiunilor. Nici o lege nu mă obligă să dizolv azi Parlamentul. Nu voi semna azi decretul. În funcţie de situaţie, luni voi invita pentru consultări fracţiunile, aşa cum prevede Constituţia. Ştiu că este decizia CCM care obligă Preşedintele să dizolve Legislativul. Partidele pot să mai negocieze, poate azi vor găsi compromis”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, deputaţii Blocului ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, au convocat o şedinţă a Parlamentului sâmbătă, la ora 12.30.

„Azi şedinţă a Parlamentului la 12:30. Participă deputaţii ACUM şi PSRM”, a anunţat deputatul ACUM, Radu Marian, prin intermediul unei postări pe Facebook.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este obligat de Curtea Constituţională să dizolve Parlamentul, dacă nu e funcţional până la finalul zilei de vineri, după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare, se arată într-o decizie a Curţii.

Din decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău rezultă că vineri, 7 iunie, a fost ultima zi în care putea fi format un Parlament funcţional. În caz contrar, preşedintele este obligat să dizolve sâmbătă, 8 iunie, Parlamentul.

CCM a emis o nouă decizie, care vizează şedinţa parlamentară convocată de PSRM şi ACUM

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis sâmbătă o nouă decizie, care vizează şedinţa parlamentară convocată la ora 12.30 de către Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), relatează site-ul deschide.md.

Conform deciziei emise sâmbătă, orice act adoptat sâmbătă în Parlament este nul, deoarece termenul de formare a organelor din Parlament a expirat vineri.

„Orice acţiune şi/sau act legislativ care are drept scop desfăşurarea activităţii Parlamentului după apariţia circumstanţelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituţionale şi sunt nule”, se menţionează în documentul emis de Curtea Constituţională a Republicii Moldova.

Deputaţii Blocului ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, au convocat o şedinţă a Parlamentului sâmbătă, la ora 12.30.

„Azi şedinţă a Parlamentului la 12:30. Participă deputaţii ACUM şi PSRM”, a anunţat deputatul ACUM, Radu Marian, prin intermediul unei postări pe Facebook.

Citește și: BREAKING Statele Unite şi Mexic au ajuns la un acord privind fluxul de migranţi. Mexicul a acceptat să ia „măsuri fără precedent”

Citește și: Erdogan, invitat de onoare la nunta lui Mesut Ozil. Vedeta de la Arsenal s-a căsătorit cu o fostă Miss Turcia, pe malul Bosforului | VIDEO

Citește și: HOROSCOP de weekend, 8 – 9 iunie: Zodiile care vor avea noroc în dragoste

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Cea mai sexy jucătoare de tenis „a comis-o” din nou! FOTO | Cum s-a afişat în camera de hotel

PROSPORT.RO

Te trec fiori: Detaliul HALUCINANT din incidentul militar de vineri, care putea declanşa un război mondial. Este ULUITOR ce au surprins camerele pe heliportul distrugătorului rus care a fost la un pas să se ciocnească cu un crucişător american | FOTO, VIDEO

GANDUL.INFO

Tun după tun pentru Simona Halep! N-a cucerit niciun trofeu, dar are o sumă uriaşă în conturi. Câţi bani a încasat românca în 2019

TELEKOMSPORT.RO

Vine APOCALIPSA financiară: AVERTISMENT fără precedent de la unul dintre cei mai puternici investitori din lume. Vine cea mai mare criză din toate timpurile. Guverne vor cădea, ţări vor da faliment, companii vechi de sute de ani vor dispărea. Este IMINENT

ZF.RO

Cum arată „Veneţia” României, satul de vacanţă care deţine cea mai mare piscină plutitoare din Europa – GALERIE FOTO

BUSINESSMAGAZIN.RO

MAS Raport special – REGIUNEA EXTINSĂ A MĂRII NEGRE – Mai 2019

MONITORULAPARARII.RO

IPHONE-urile sunt în PERICOL! Vânzările scad în fiecare an, iar APPLE nu are o soluţie

GO4IT.RO

DNA dezvaluie numarul magistratilor interceptati

MONITORULJUSTITIEI.RO

Peste jumătate dintre şoferii din România pot lua amendă pentru aceasta neregulă!

PROMOTOR.RO

ULTIMA ORǍ

vezi mai multe

ŞTIRILE ZILEI

  • astăzi, 19:22

    Prima femeie care îşi anunţă candidatura la prezidenţialele din iarnă

    Imaginea articolului Prima femeie care îşi anunţă candidatura la prezidenţialele din iarnă
  • astăzi, 19:18

    Atenţionare nowcasting de vreme severă, pentru două judeţe

    Imaginea articolului Atenţionare nowcasting de vreme severă, pentru două judeţe

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

International
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din International

Poliţia din Noua Zeelandă a introdus hijabul în uniforma sa

redactie17/11/2020

Coronavirus. Washington a aprobat distribuirea testului rapid pentru uz individual

redactie17/11/2020

Bitcoin se apropie de 18.000 de dolari

redactie17/11/2020

Marea Britanie interzice vânzarea maşinilor pe benzină şi motorină începând din 2030. Anunţul făcut de Boris Johnson

redactie17/11/2020

COVID-19 în lume, 18 noiembrie. După Slovacia o nouă ţară din UE anunţă o testare masivă a populaţiei

redactie17/11/2020

Trump l-a concediat pe şeful Agenţiei pentru securitate cibernetică, după ce l-a contrazis în legătură cu fraudarea votului

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.