Politic

Reacția liberalilor după decizia CCR în cazul lui Florin Iordache: Curtea a făcut, din nou, jocul politic al PSD

Liberalii au transmis, după ce Curtea Constituţională a respins sesizarea PNL şi USR şi a stabilit că este constituţională numirea lui Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ, că „CCR a făcut, din nou, jocul politic al PSD”.

După alegerile din 6 decembrie, PNL va reforma CCR, astfel încât să nu mai fie posibile astfel de decizii cu caracter politic”, mai spune sursa citată.

„Curtea Constituţională (CCR) a făcut, din nou, jocul politic al PSD. CCR şi-a dat aprobarea pentru menţinerea lui Florin Iordache, autorul OUG 13, în fruntea Consiliului Legislativ.

CCR a respins sesizarea depusă de PNL împotriva numirii deputatului PSD Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ. PNL a prezentat, în sesizare, argumente solide referitoare la neconstituţionalitatea hotărârii prin care Parlamentul l-a numit pe Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ.

Alegerea Preşedintelui Consiliului Legislativ, în persoana lui Florin Iordache, s-a realizat prin încălcarea dispoziţiilor art.9 alin.2 din Legea nr.73/1993 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ. Acest articol se află sub prezumţia de constituţionalitate şi dispune:

„Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului(…)”.

În contextul în care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile (majoritatea parlamentarilor prezenţi), nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege – 234 de voturi (majoritatea parlamentarilor de pe liste), pentru ca acesta să fie numit preşedinte al Consiliului Legislativ”, arată o postare miercuri, pe pagina de Facebook a PNL.

Sursa citată precizează că „Florin Iordache nu îndeplineşte condiţiile de bună reputaţie cerute de lege fiind iniţiatorul mai multor proiecte legislative, precum Ordonanţa 13, care au generat revoltă publică”.

Buna reputaţie este incompatibilă cu orice acţiune care generează revoltă publică. De asemenea este încălcat principiul legalităţii, art.1 alin.(5) din Constituţie.

Al treilea motiv de neconstituţionalitate este neîndeplinirea condiţiei prevăzute de lege care dispune că Preşedintele Consiliului Legislativ nu poate fi membru al unui partid politic.

La dosarul depus la Secretarul General al Camerei Deputaţilor nu există dovada că Florin Iordache a demisionat din PSD anterior înregistrării candidaturii”, mai spune sursa menţionată.

Liberalii adaugă că după alegerile parlamentare vor reforma Curtea pentru a nu mai fi posibile aceste decizii care au au caracter politic.

După alegerile din 6 decembrie, PNL va reforma CCR, astfel încât să nu mai fie posibile astfel de decizii cu caracter politic.

Deputatul PNL Ovidiu Ioan Sitterli a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege care modifică legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. Propunerea legislativă prevede că magistraţii CCR pot fi numiţi doar din rândul judecătorilor, iar candidaturile pot fi respinse dacă nu există avizul CSM sau dacă acesta este negativ”, conchide postarea.

Curtea Constituţională a discutat miercuri sesizările PNL şi USR privind numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, prin votul în plenul reunit al Parlamentului.

Tot miercuri este pe ordinea de zi şi obiecţia formulată de USR privind numirea senatorului USR George Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului Legislativ.

Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ. Votul a fost secret, cu buletine. Au fost 185 de voturi „pentru” şi 43 de voturi „împotrivă” la Florin Iordache.

Ionuţ Duli Mazâlu, propus de USR, a avut două voturi „pentru” şi 226 de voturi „împotrivă”, iar fostul judecător al CCR Augustin Zegrean, propus de PNL, a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „contra”.

Pentru funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost votat George Edward Dircă, senator USR. îFlorin Iordache a depus în 9 noiembrie jurământul ca preşedinte al Consiliului Legislativ.

El a trimis o notificare către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor în care anunţa că a depus jurământul în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

El mai informa conducerea forului legislativ că în termen de 15 zile va opta pentru una din cele două funcţii deţinute, cea de preşedinte al Consiliului Legislativ, respectiv cea de deputat.

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politic
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Politic

Marcel Ciolacu a trimis o solicitare partidelor parlamentare de a adopta de urgenţă un Pact pentru Sănătate

redactie17/11/2020

Circul provocat de USR în Parlament: gesturi obscene, proteste, scandaluri și legi pentru companii

redactie17/11/2020

Violeta Alexandru: Statul a plătit 41,5% din salarii pentru 600.000 de români

redactie17/11/2020

Ce s-a discutat la ultima ședință de la Cotroceni. Iohannis: Vom reconstrui tot sistemul sanitar din temelii

redactie17/11/2020

Nicuşor Dan: Nu mai există întârzieri în anchetele epidemiologice desfăşurate de către DSP București

redactie17/11/2020

Primarul Capitalei, despre luminițele de sărbători: Dacă tot s-au pus, o să le aprindem

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.