Ploiesti

„Reparaţiune“. Ion Luca Caragiale devine cetăţean de onoare al Ploieştiului, la peste un veac de la moartea sa

Deşi s-a născut în satul Haimanale, actualul I.L. Caragiale din judeţul Dâmboviţa, Caragiale (1852-1912) s-a considerat întotdeauna ploieştean. Şi nu degeaba, pentru că anii petrecuţi la Ploieşti, unde a copilărit şi a învăţat, şi-au pus o amprentă profundă asupra sa. Tot la Ploieşti îşi au originile multe dintre personajele sale care au făcut carieră, în lumea pestriţă a republicanilor „de o zi“ şi din totdeauna, a funcţionarilor, a profesorilor şi negustorilor.

De-a lungul vieţii, Caragiale a revenit la Ploieşti în multe rânduri, unde avea foarte mulţi prieteni, printre cei mai cunoscuţi numărându-se Constantin Dobrogeanu-Gherea. Şi nu a ezitat să ia peste picior în operele sale, cu tandră ironie, Ploieştiul şi ploieştenii.

După ce şi-a asumat titlul de „urbea lui Caragiale“, Ploieştiul vine şi cu o „reparaţiune“ tardivă faţă de scriitor, printr-un proiect care prevede acordarea titlului de cetăţean de onoare, post-mortem, dramaturgului, la 104 ani de la moartea sa.

„Înscrierea numelui său în ampla galerie a Cetăţenilor de Onoare ai Ploieştiului este o datorie civică pe care, deşi cu oarecare întârziere, avem obligaţia morală să o ducem la îndeplinire“, se arată în raportul de specialitate care însoţeşte proiectul de Consiliul Local.

Printre motivele enumerate de specialişti privind acordarea titlului de cetăţean de onoare sunt „uriaşa contribuţie adusă la îmbogăţirea zestrei de valori a literaturii române“, precum şi „ataşamentul şi preţuirea manifestate faţă de oraşul Ploieşti şi comunitatea locală, cele care i-au fost sursă de inspiraţie pentru majoritatea creaţiilor sale“.

De Caragiale se leagă în Ploieşti numele unui colegiu naţional, al unei străzi, al unei case memoriale şi al Casei de Cultură. De asemenea, dramaturgul are în oraş două busturi şi un ansamblu statuar care „veghează“ Palatul Administrativ.

Proiectul va fi dezbătut şi votat în Consiliul Local Ploieşti joi, 25 februarie.

Mai puteţi citi

Catalogul elevului I. L. Caragiale: documentul arată un şcolar cu note bune la matematică, dar mici la limba română şi la purtare

Cinci lucruri mai puţin ştiute despre Caragiale. Legistul care i-a făcut autopsia: „Nu am văzut creier mai frumos, nici ateroscleroză mai avansată“

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ploiesti
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Ploiesti

Consiliul Director al Fundației Județene pentru Tineret Prahova convoacă Adunarea Generală a Organizațiilor de/pentru Tineret a FJT Prahova

Stirile PH18/03/2021

Membrii Fundației Județene pentru Tineret Prahova solicită întrunirea Adunării Generale

Stirile PH17/02/2021

S-au finalizat reparațiile la Unitatea de Primiri Urgență de la Spitalul Județean Ploiești

Stirile PH12/02/2021

S-a dat startul înscrierilor pentru Bursa Generaţia lui John, bursă educaţională în valoare de 10.000 euro

redactie17/11/2020

Cum fac avere doi şarlatani din Sinaia cu un simplu anunţ pe internet. Escrocheria pe care procurorii nu o pot opri

redactie17/11/2020

Prăpăd la spitalul suport COVID-19 din Câmpina: trei medici pentru 60 de bolnavi, ceilalţi doctori sunt pacienţi

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.