International

REPORTAJ: Tinerii din suburbiile defavorizate ale Parisului se plâng de discriminareREPORTAJ: Tinerii din suburbiile defavorizate ale Parisului se plâng de discriminare | Cele mai noi stiri din Prahova

REPORTAJ: Tinerii din suburbiile defavorizate ale Parisului se plâng de discriminare

 • Ştire
 • Foto (1)
 • Comentarii (0)

Yassin, un tânăr de 17 ani care a părăsit şcoala şi nu-şi mai face iluzii privind viitorul său, la fel ca mulţi alţi tineri din suburbiile defavorizate ale Parisului, se consideră victima unei discriminări sociale pe care premierul Manuel Valls a comparat-o cu apartheidul.

Tweet
 • Externe

REPORTAJ: Tinerii din suburbiile defavorizate ale Parisului se plâng de discriminare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

„Şcoala era prea grea”, spune adolescentul timid, care visa să ia bacalaureatul apoi să meargă la universitate. „Am rămas repetent, apoi am renunţat”.

În pofida frigului, el stă cu un prieten în faţa imenselor turnuri din Bobigny, construite iniţial pentru a oferi locuinţe decente familiilor cu venituri modeste, dar care au devenit simbolul stării precare a oraşelor defavorizate, unde trăieşte în majoritate o populaţie provenită din imigraţie.

Pe aleile dintre aceste imobile se face trafic de droguri noaptea, iar în oraşele cele mai „sensibile” bande conduse de tineri fac legea.

„Dacă mă întâlnesc cu un patron, cu originile mele şi zona în care trăiesc, cu greu m-ar angaja”, afirmă Yassin, fiul unor imigranţi algerieni.

Dificultăţile sociale sunt mai accentuate în aceste cartiere sensibile, unde trăiesc 4,7 milioane de persoane, reprezentând circa 7,5 la sută din populaţia franceză, potrivit Observatorului naţional al zonelor urbane sensibile.

Sărăcia este de trei ori mai mare acolo decât în alte părţi, analfabetismul de patru ori mai ridicat (12 la sută în 2012), rata şomajului este de 24 la sută, faţă de 10 la sută la nivel naţional, potrivit ultimului raport al acestui organism.

Premierul socialist a şocat anumiţi actori politici afirmând săptămâna trecută că există un „apartheid teritorial, social, etnic” în ţară.

Într-o Franţă bulversată de atentatele jihadiste comise de trei tineri musulmani proveniţi din imigraţie, care s-au soldat cu 17 morţi la începutul lui ianuarie, Manuel Valls a deplâns existenţa ghetourilor.

– Ca într-o grădină zoologică –

„I-au aruncat pe imigranţi în oraşe ca pe nişte animale în cuşti la grădina zoologică”, apreciază Mahomed, născut în Franţa din părinţi marocani, sosiţi odată cu marile valuri de imigranţi din anii ’60.

În aceste oraşe marcate de delincvenţă, „este mizerie, lipsă de bani şi asta îi împinge pe tineri să comită acte ilegale, jafuri”, adaugă tânărul de 32 de ani.

„Dacă m-ar chema Jean-Charles şi aş fi blond cu ochi albaştri, mi-aş găsi mai uşor de lucru”, subliniază el.

În căutarea unui loc de muncă, tinerii din aceste cartiere spun că sunt afectaţi de mai multe handicapuri: ofertele puţine (66 la sută), lipsa de experienţă (58 la sută), lipsa de reţele profesionale (36 la sută) şi dificultăţile legate de reşedinţă (9 la sută), conform raportului Observatorului naţional al zonelor urbane sensibile.

„Un tânăr provenit din aceste cartiere are de trei ori mai puţine şanse să-şi găsească de lucru”, subliniază Nadir Kahia, preşedintele asociaţiei „Suburbie plus”, care se ocupă de tinerii din aceste oraşe.

Acesta cere „măsuri veritabile împotriva apartheidului”, explicând că se vorbeşte despre un „Zid periferic” care separă aceste oraşe de Paris.

În opinia sa, principala prioritate este educaţia. „Mulţi tineri sunt neşcolarizaţi, marginalizaţi, în eşec şcolar”, afirmă el.

Nadir Kahia apreciază că „politica de integrare sau de asimilare a eşuat, pentru că politica nu i-a considerat pe locuitorii cartierelor populare drept cetăţeni cu drepturi depline, cetăţeni egali”.

– Un ghetou mental –

Totuşi, după revoltele din suburbiile franceze din 2005, Guvernul a luat măsuri şi a alocat miliarde de euro pentru a reabilita aceste oraşe.

În acelaşi timp, „din ce în ce mai mulţi tineri din aceste cartiere reuşesc, ceea ce le permite să acceadă în clasa de mijloc”, subliniază Kahia.

Dar „primul reflex” al celor care reuşesc este să părăsească aceste cartiere, deplânge scriitorul Rachid Santaki, un fiu al acestor oraşe.

„Există un ghetou mental”, subliniază acest tânăr care multiplică iniţiativele în aceste cartiere, apreciind că legăturile sociale pot fi consolidate de cultură.

Scriitorul este convins că locuitorii acestor oraşe, victime ale clişeelor, trebuie să renunţe la atitudinea de învinşi şi să-şi asume responsabilităţile.

„În primul rând, ei trebuie să înceapă să voteze (…) pentru ca suburbia să aibă influenţă politică”, afirmă el.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Andreea Marin, mesaj dramatic pe Facebook: ”Prima bătaie a fost cumplită, mă înnegrise peste tot”

GANDUL.INFO

Încă 2.000.000.000.000 de euro!

ZF.RO

FOTO | Gardoş, impresionat de un taximetrist român din Londra: „N-a vrut să-mi ia banii pe cursă”. Fundaşul schimbă denumirea campaniei sale şi oferă cadou tricoul din meciul cu Ipswich

PROSPORT.RO


 • Tweet

comentează și tuMomentan sunt 0 comentarii

Taguri:
FRANŢA ,
SUBURBII ,
DISCRIMINARE
 • rss
 • newsletter
 • twitter
 • mail
 • Ym
 • Printeaza

×Citeşte mai mult »
COMENTARII

comenteazǎ şi tu sau vezi ştirile zilei

Nu exista comentarii

COMENTEAZĂ ŞI TU

Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr

ULTIMA ORǍ

vezi mai multe

ŞTIRILE ZILEI
 • Ponta: E important să nu rămânem cu sistemul actual de alegeri
  Imaginea articolului Ponta: E important să nu rămânem cu sistemul actual de alegeri
  Politicastăzi, 11:51

  BPN al PSD s-a reunit, luni, pentru a stabili, printre altele, mandatul delegaţiei care va merge la consultările de la Cotroceni legate de noul sistem electoral, preşedintele partidului, Victor Ponta, precizând, în debutul şedinţei, că este important să nu rămână actualul sistem de alegeri. citeşte tot

 • REACŢIILE liderilor lumii după victoria partidului radical de stânga Syriza la alegerile legislative din Grecia
  Imaginea articolului REACŢIILE liderilor lumii după victoria partidului radical de stânga Syriza la alegerile legislative din Grecia
  Externeastăzi, 11:45

  Cei mai importanţi lideri ai lumii ai reacţionat după ce Alexis Tsipras a devenit primul lider european ales pentru respingerea explicită a politicilor dificile impuse de UE membrilor săi, odată cu victoria partidului radical de stânga Syriza la alegerile legislative din Grecia. citeşte tot

Versiunea: mobil | completa

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

International
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din International

Poliţia din Noua Zeelandă a introdus hijabul în uniforma sa

redactie17/11/2020

Coronavirus. Washington a aprobat distribuirea testului rapid pentru uz individual

redactie17/11/2020

Bitcoin se apropie de 18.000 de dolari

redactie17/11/2020

Marea Britanie interzice vânzarea maşinilor pe benzină şi motorină începând din 2030. Anunţul făcut de Boris Johnson

redactie17/11/2020

COVID-19 în lume, 18 noiembrie. După Slovacia o nouă ţară din UE anunţă o testare masivă a populaţiei

redactie17/11/2020

Trump l-a concediat pe şeful Agenţiei pentru securitate cibernetică, după ce l-a contrazis în legătură cu fraudarea votului

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.