International

România, învinsă în scrutinul pentru o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU / Reacţia preşedintelui Iohannis

România, învinsă în scrutinul pentru o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU / Reacţia preşedintelui Iohannis | Cele mai noi stiri din Prahova

România, învinsă în scrutinul pentru o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU / Reacţia preşedintelui Iohannis

Estonia a obţinut o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, în detrimentul României, informează organizaţia internaţională.

1362 afişări

Imaginea articolului România, învinsă în scrutinul pentru o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU / Reacţia preşedintelui Iohannis

România, învinsă în scrutinul pentru o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU

Estonia a obţinut o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, în detrimentul României, informează organizaţia internaţională.

Estonia a obţinut locul de membru nepermanent după două tururi de scrutin, desfăşurate pe data de 7 iunie la sediul Naţiunilor Unite de la New York, în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale.

După un prim tur care s-a încheiat cu un rezultat neconcludent, Estonia a câştigat runda decisivă cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susţinută de 58 de ţări, relatează presa internaţională.

Locurile de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) sunt distribuite în funcţie de regiuni.

România şi Estonia se aflau în competiţie pentru locul nepermanent alocat Grupului Est-European, pentru perioada 2020-2021.

România a mai făcut parte din Consiliul de Securitate ONU de patru ori, în 1962; 1976-1977; 1990-1991 şi 2004-2005, potrivit Ministerului de Externe de la Bucureşti.

În această calitate, România a iniţiat şi a participat la adoptarea unor rezoluţii referitoare, printre altele, la: pacea şi securitatea internaţională; lupta împotriva discriminării rasiale; operaţiunile de menţinere a păcii ale ONU; accelerarea progreselor în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, pentru a menţiona doar câteva tematici.

În ultimul mandat, desfăşurat în intervalul 2004-2005, România a dovedit capacitatea de a se adapta peisajului complex şi în schimbare rapidă al provocărilor globale şi de a propune soluţii, de la un nou focus asupra diplomaţiei preventive până la reconstrucţia postconflict şi creşterea eficienţei sistemului ONU.

România a fost, de asemenea, implicată energic în dezbaterile şi deciziile legate de ajutorul umanitar şi drepturile omului. O atenţie deosebită a fost acordată găsirii de soluţii la problemele de dezvoltare, cu accent asupra categoriilor vulnerabile.

Klaus Iohannis reacţionează după ce România a pierdut locul Consiliul de Securitate al ONU

Klaus Iohannis a reacţionat, după ce România a pierdut poziţia de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Şeful statului a afirmat că a luat cu regret notă de acest fapt, precizând că apreciază efortul depus de diplomaţia română.

Preşedintele Iohannis „a luat notă, cu regret, de faptul că România nu a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru intervalul 2020-2021, în urma votului care a avut loc vineri, 7 iunie a.c., în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York”, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, remis MEDIAFAX.

„În ciuda demersurilor diplomaţiei române – care a reuşit să obţină un număr considerabil de angajamente de susţinere din partea statelor membre – o serie de declaraţii politice nediplomatice, iresponsabile şi contraproductive, contrare unor poziţii tradiţionale de politică externă ale statului, formulate fără mandat şi în afara competenţelor lor de unii reprezentanţi de nivel înalt ai autorităţilor române – faţă de care Preşedintele României a luat poziţie fermă la momentul producerii lor – au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere şi la reticenţă faţă de candidatura României. Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României faţă de dosare de politică externă importante, sensibile şi complexe”, completează sursa citată.

Şeful statului a mai spus că acest rezultat nedorit s-a produs în ciuda efortului îndelungat şi substanţial depus de echipa Ministerului Afacerilor Externe, compusă din diplomaţi şi experţi, alături de misiunile diplomatice ale României, între care s-a distins Misiunea Permanentă de la New York, pe toată durata campaniei de promovare a candidaturii şi mai ales în ultimii ani.

Preşedintele Iohannis a mai transmis că apreciază tot efortul depus de diplomaţia română.

„De-a lungul acestei campanii – plasate sub imperativul promovării Păcii, Justiţiei şi Dezvoltării durabile – Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut constant şi ferm acest obiectiv major de politică externă şi s-a implicat activ în demersurile diplomatice desfăşurate în acest scop. Astfel, au fost realizate numeroase demersuri scrise către omologi străini, această prioritate fiind evocată de asemenea atât în discursurile publice ale şefului statului, din ţară sau din străinătate, inclusiv la sesiunile anuale ale Adunării Generale a ONU, precum şi în cadrul tuturor interacţiunilor de nivel înalt, de tip bilateral şi multilateral, cu omologii şi partenerii străini. Totodată, Administraţia Prezidenţială a sprijinit şi a cooperat îndeaproape cu Ministerul Afacerilor Externe pentru buna desfăşurare a campaniei de promovare”, a completat sursa menţionată.

Şeful statului a mai precizat că reconfirmă ataşamentul ţării noastre faţă de diplomaţia multilaterală şi faţă de principiile şi valorile consacrate în Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite. Iohannis le-a mulţumit „tuturor statelor partenere care au acordat încrederea şi votul lor României şi felicită Estonia – contracandidatul din cadrul Grupului Est-European – pentru succesul înregistrat şi pentru profesionalismul echipei care a condus acest efort”.

„România va continua să îşi mobilizeze expertiza şi resursele în serviciul Organizaţiei şi va lucra neobosit pentru bunăstarea tuturor naţiunilor, precum şi pentru pacea şi securitatea internaţionale. România se angajează să colaboreze cu toate statele membre pentru sporirea eficienţei Consiliului de Securitate al ONU, care ghidează comunitatea globală spre realizarea Păcii, Justiţiei şi Dezvoltării. Calitatea de membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite a reprezentat pentru România, de-a lungul celor 64 de ani de la aderare, un angajament activ şi onest, Organizaţia continuând să fie pentru diplomaţia românească o platformă valoroasă pentru negocieri multilaterale”, conchide sursa Preşedinţia română.

Reacţia şefului statului vine după ce Estonia a obţinut o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, în detrimentul României, informează organizaţia internaţională. Estonia a obţinut locul de membru nepermanent după două tururi de scrutin, desfăşurate pe data de 7 iunie la sediul Naţiunilor Unite de la New York, în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale.

După un prim tur care s-a încheiat cu un rezultat neconcludent, Estonia a câştigat runda decisivă cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susţinută de 58 de ţări, relatează presa internaţională.

Tomac: Dragnea şi PSD au şters cu buretele ani de muncă în relaţiile internaţionale

Eugen Tomac a afirmat că România a pierdut locul în Consilul de Securitate al ONU din cauza unor „analfabeţi funcţionali” care conduc instituţii ce distrug afacerile externe ale ţării. Preşedintele PMP a precizat că Dragnea şi PSD au şters cu buretele ani de muncă în relaţiile internaţionale.

„Din păcate, când analfabeţi funcţionali cocoţaţi în fruntea unor instituţii intră cu picioarele în afacerile externe ale României, ţara pierde din influenţă şi ratează oportunităţi. România a pierdut astăzi (vineri – n.r.) un loc pe care îl meritam în Consiliul de Securitate al ONU, nu pentru că nu avem diplomaţi buni care să ne apere interesele, ci pentru că Dragnea şi tot PSD-ul au şters cu buretele ani de muncă în relaţiile internaţionale dându-şi cu părerea despre teme sensibile, pe care doar nişte nulităţi le pot interpreta într-o manieră simplistă”, a scris Eugen Tomac, vineri, pe Facebook.

Liderul PMP că în aceste condiţii Viorica Dăncilă şi Teodor Meleşcanu trebuie să demisioneze imediat din funcţiile de premier, respectiv ministru de Externe.

„România a pierdut în faţa unei ţări precum Estonia, care are o populaţie de 1,3 milioane de cetăţeni. Estonia a primit 132 de voturi, noi doar 58. Dancilă şi Meleşcanu trebuie să plece imediat din funcţie! Demisia, după acest eşec masiv, e prea puţin!”, a conchis Tomac.

Reacţia acestuia vine după ce Estonia a obţinut o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, în detrimentul României, informează organizaţia internaţională. Estonia a obţinut locul de membru nepermanent după două tururi de scrutin, desfăşurate pe data de 7 iunie la sediul Naţiunilor Unite de la New York, în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale.

După un prim tur care s-a încheiat cu un rezultat neconcludent, Estonia a câştigat runda decisivă cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susţinută de 58 de ţări, relatează presa internaţională.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

BREAKING NEWS: De nerecunoscut! Reacţie ciudată a Simonei Halep, pe aeroport, la revenirea în România! Totul a fost filmat

PROSPORT.RO

Cunoscut om de afaceri, executat după ce a violat 25 de adolescente, „eleve tinere”. A dus minorele la hotel, iar ce a urmat e TERIFIANT / Planul diabolic pe care l-a pus la cale miliardarul

GANDUL.INFO

FOTO | Surpriză totală. Un fost luptător de K1 din România a fost surprins la cimitirul din Valea Uzului. Ce a postat apoi pe Facebook

TELEKOMSPORT.RO

PREŞEDINTEŢE PSD şi-a dat demisia! Haos total după arestarea lui Dragnea. O nouă plecare de RĂSUNET la vârful partidului

ZF.RO

Cum arată „Veneţia” României, satul de vacanţă care deţine cea mai mare piscină plutitoare din Europa – GALERIE FOTO

BUSINESSMAGAZIN.RO

MAS Raport special – REGIUNEA EXTINSĂ A MĂRII NEGRE – Mai 2019

MONITORULAPARARII.RO

Facebook, WhatsApp şi Instagram INTERZISE pe telefoanele HUAWEI

GO4IT.RO

DNA dezvaluie numarul magistratilor interceptati

MONITORULJUSTITIEI.RO

Peste jumătate dintre şoferii din România pot lua amendă pentru aceasta neregulă!

PROMOTOR.RO

ULTIMA ORǍ

vezi mai multe

ŞTIRILE ZILEI

  • Update!astăzi, 19:14

    România, învinsă în scrutinul pentru o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU / Reacţia preşedintelui Iohannis

    Imaginea articolului România, învinsă în scrutinul pentru o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU / Reacţia preşedintelui Iohannis
  • astăzi, 18:46

    Lider PSD: Dăncilă a spus că dacă PSD îi cere demisia, se supune partidului

    Imaginea articolului Lider PSD: Dăncilă a spus că dacă PSD îi cere demisia, se supune partidului

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

International
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din International

Poliţia din Noua Zeelandă a introdus hijabul în uniforma sa

redactie17/11/2020

Coronavirus. Washington a aprobat distribuirea testului rapid pentru uz individual

redactie17/11/2020

Bitcoin se apropie de 18.000 de dolari

redactie17/11/2020

Marea Britanie interzice vânzarea maşinilor pe benzină şi motorină începând din 2030. Anunţul făcut de Boris Johnson

redactie17/11/2020

COVID-19 în lume, 18 noiembrie. După Slovacia o nouă ţară din UE anunţă o testare masivă a populaţiei

redactie17/11/2020

Trump l-a concediat pe şeful Agenţiei pentru securitate cibernetică, după ce l-a contrazis în legătură cu fraudarea votului

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.