Ploiesti

Sensul iniţial al expresiei „Ai carte, ai parte“ era total diferit de cel actual. Ce a determinat mutaţia semantică radicală

Folosită în mod curent pentru a susţine beneficiile educaţiei şi accesul la un viitor strălucit, expresia „Ai carte, ai parte“ desemna, iniţial, cu totul altceva. De altfel, în „Dicţionarul de expresii şi locuţiuni româneşti“, aceasta este explicată cu două sensuri, adică „ai acte de identificare, ţi se recunosc drepturile“ şi „ai terminat o şcoală, te bucuri de respect din partea celorlaţi“.

Primul sens este cel utilizat iniţial pe teritoriul României, în timp ce al doilea este doar o evoluţie semantică şi metaforică a expresiei.

Aceasta deoarece în trecut, „carte“ însemna orice act, document sau înscris, astfel că cel care „avea carte“ putea să dovedească, în caz de litigiu cu alte persoane sau instituţii ale statului că are drept de proprietate, adică „parte“, termenul desemnând „ceea ce aparţine cuiva“.

Prima utilizare a cărţii în contextul expresiei a apărut, cel mai probabil, în Ardeal şi Banat, în secolul al XVIII-lea, prin apariţia Cărţii Funciare, sub influenţa modelului austriac, unde erau înscrise pământurile, dar şi proprietarii acestora. Astfel, dacă „aveai carte“, „aveai şi parte“, adică proprietate, avere. „Cartea“ era de folos şi în caz de judecată, pentru că-ţi puteai dovedi dreptatea prin prezentarea acesteia.

Un sens asemănător a fost utilizat şi înainte de secolul al XVIII-lea, când „cartea“ desemna actele şi documentele domneşti, multe legate de împroprietărire. Dreptul de proprietate asupra unei „părţi“ trebuia probat cu aceste cărţi domneşti. Prin extensie, „cartea“ se putea referi şi la documente de stare civilă.

Accesul la educaţie a schimbat sensul expresiei

Treptat, prin accesul la educaţie şi al românilor din popor, o altă expresie a început să facă carieră, „a fi om cu carte“, adică cu învăţătură, care a trecut prin şcoală, cunoscător al literelor şi al manualelor, al „cărţilor“ în sensul larg.

„Cartea“ a deschis acestora posibilitatea de a ocupa funcţii din aparatul administrativ, de a avea salarii, un anume stil de viaţă şi prestigiu în comunitate. „A avea carte“ atrăgea avantaje de neconceput pentru oamenii obişnuiţi, majoritatea analfabeţi şi care îşi câştigau existenţa din munca câmpului sau diverse munci istovitoare şi prost plătite.

„Ai carte, ai parte“ a evoluat, astfel, de la proprietatea consfinţită prin act oficial la aceea că, „dacă ai ştiinţă de carte reuşeşti mai uşor în viaţă”.

Vă mai recomandăm:

De unde vine expresia „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”. Ce legătură are cu felinele care puteau fi admirate pe vremuri la circ

De unde provine expresia „a da ortul popii“ şi ce legătură are cu un obicei păgân practicat la înmormântări

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ploiesti
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Ploiesti

Consiliul Director al Fundației Județene pentru Tineret Prahova convoacă Adunarea Generală a Organizațiilor de/pentru Tineret a FJT Prahova

Stirile PH18/03/2021

Membrii Fundației Județene pentru Tineret Prahova solicită întrunirea Adunării Generale

Stirile PH17/02/2021

S-au finalizat reparațiile la Unitatea de Primiri Urgență de la Spitalul Județean Ploiești

Stirile PH12/02/2021

S-a dat startul înscrierilor pentru Bursa Generaţia lui John, bursă educaţională în valoare de 10.000 euro

redactie17/11/2020

Cum fac avere doi şarlatani din Sinaia cu un simplu anunţ pe internet. Escrocheria pe care procurorii nu o pot opri

redactie17/11/2020

Prăpăd la spitalul suport COVID-19 din Câmpina: trei medici pentru 60 de bolnavi, ceilalţi doctori sunt pacienţi

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.