Politic

Situaţia alarmantă a pădurilor româneşti. Deputat PNL, solicitare urgentă către ministrul Mediului / DOCUMENT

padure

Persistă situaţia alarmantă a pădurilor româneşti. Un deputat PNL lansează o solicitare urgentă către ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer.

Deputatul de Mureş Cristian Chirteş vorbeşte (într-o declaraţie politică depusă joi în Parlament) despre „un aspect deosebit de important în ceea ce privește viitorul sectorului forestier, al administratorilor pădurilor României și mai ales al Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA”.

„Chiar dacă cei mai buni specialiști în silvicultură se consideră a fi în această regie, se pare că principala problemă a acestei instituții reprezentative pentru sectorul forestier este chiar statutul de monopol în ceea ce înseamnă administrarea fondului forestier.

Încă de anul trecut am atras atenția asupra necesității urgentării adoptării legislației subsecvente noului Cod Silvic. Din păcate fostul executiv nu a înțeles necesitatea adoptării acestor acte normative. Mai mult, chiar dacă în prevederile noului Cod legislativul a stabilit principii clare în ceea ce privește stimularea și protejarea capitalului autohton, se pare că cei care erau responsabili cu punerea în aplicare a acestor principii prin elaborarea noului regulament de vânzare a masei lemnoase, au înțeles greșit aceste dorințe și cerințe mult dezbătute în procesul de modificare a Codului Silvic. Prin această hotărâre de Guvern a fost favorizată o anumită parte a sectorului forestier și nu explica modalitatea de stabilire a prețurilor de pornire la licitația de masă lemnoasă pe picior, astfel că prețurile de pornire stabilite de către Romsilva au fost nejustificat de ridicate. Încă din luna noiembrie a anului trecut am întrebat retoric dacă se conturează un ,,cartel’’ al lemnului care dictează prețul pe piața din România.

În timp ce pe piața lemnului se duce un război tacit pentru supremație și control, zilnic intră în faliment și se închid zeci de firme cu capital autohton. Blocajul din sectorul forestier creat voit sau nu de ROMSILVA, va duce la eliminarea de pe piața lemnului a firmelor românești și implicit pierderea a zeci de mii de locuri de muncă la nivel național.

Marţi, 9 februarie, în comisia de agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, am întrebat reprezentanții ministerului ce facem cu  această Romsilva și am atras atenția asupra faptului că prețurile stabilite de aceasta sunt prețuri după care se alinează piața. Dacă în viitor, principalul indicator de performanță al Regiei Naționale a Pădurilor rămâne profitul, în dauna gestionării durabile a fondului forestier, multe din pădurile de valoare ale României vor dispărea.

Astăzi, de la această tribună a Parlamentului României, doresc să solicit public ministrului Mediului Mediului, Apelor şi Pădurilor prezentarea pachetului de legi subsecvente Codului Silvic și mai ales un program clar și urgent de reorganizare a Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA bazat pe principiile Codului Silvic”, continuă Chirteş (preşedintele PNL Reghin).

Puteţi citi AICI un extras din stenograma şedinţei de marţi a Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politic
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Politic

Marcel Ciolacu a trimis o solicitare partidelor parlamentare de a adopta de urgenţă un Pact pentru Sănătate

redactie17/11/2020

Circul provocat de USR în Parlament: gesturi obscene, proteste, scandaluri și legi pentru companii

redactie17/11/2020

Violeta Alexandru: Statul a plătit 41,5% din salarii pentru 600.000 de români

redactie17/11/2020

Reacția liberalilor după decizia CCR în cazul lui Florin Iordache: Curtea a făcut, din nou, jocul politic al PSD

redactie17/11/2020

Ce s-a discutat la ultima ședință de la Cotroceni. Iohannis: Vom reconstrui tot sistemul sanitar din temelii

redactie17/11/2020

Nicuşor Dan: Nu mai există întârzieri în anchetele epidemiologice desfăşurate de către DSP București

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.