Ploiesti

UPDATE Primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, a fost reţinut pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Edilului i s-a făcut rău în arest

UPDATE ORA 21.30

Primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu (PSD), a ajuns la spital, marţi seară, la scurt timp după ce a fost reţinut, iniţial el fiind dus la spitalul din Câmpina şi ulterior transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, în condiţiile în care este diabetic şi dependent de insulină.

Potrivit unor surse judiciare, lui Iulian Bădescu i s-a făcut rău în timp ce era dus spre arestul Poliţiei Judeţene Prahova, situat în municipiul Câmpina, potrivit Mediafax.

Iniţial, el a fost dus la Spitalul Municipal din Câmpina, iar după investigaţii medicii de aici au decis să îl transfere la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti.

Primarul Iulian Bădescu a rămas internat, sub pază, la secţia de cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, el având hipertensiune arterială şi glicemia crescută.

ORA 18.30

Primarul Iulian Bădescu a fost reţinut marţi după-amiază, după aproape şapte ore de audieri, pentru 24 de ore pentru infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, iar faţă de alte două persoane, Oana Cristina Iacob, secretarul Primăriei Ploieşti, şi Iulia Alina Alexandru, director executiv la Direcţia administraţie publică, juridic – contencios, achiziţii publice, contracte din cadrul Primăriei municipiului Ploieşti, s-a dispus începerea urmăririi penale sub control judiciar pentru 60 de zile.

Primarul Iulian Bădescu a ieşit cu cătuşe din sediul DNA Ploieşti şi dus în arestul IJP Prahova. Edilul a negat toate acuzaţiile care i s-au adus şi a spus că este nevinovat, că nu există nici o dovadă în cauză, ci doar un denunţ al patronului echipei Petrolul, Daniel Capră.

Potrivit rechizitoriului DNA Ploieşti, Iulian Bădescu, în calitate de primar al municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, a semnat, la data de 21 ianuarie 2013, un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploieşti şi, la data de 28 iunie 2013, a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare.

De asemenea, a dispus plata sumei de 8 milioane de lei, în trei tranşe, către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală. Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior menţionată, precum şi obţinerea de către Asociaţia Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploieşti a unui folos necuvenit de aceeaşi valoare.

Iulian Bădescu i-a pretins unui reprezentant al Asociaţiei Comunitare „Lupii Galbeni 2012” Ploieşti (cel mai probabil Daniel Capră, patronul Petrolului – n.r.), în schimbul derulării contractului de asociere şi a regulamentului de aplicare a contractului, precum şi a efectuării plăţilor către Asociaţie, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal.

Totodată, a cerut şi foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului şi a cazării, în perioadele ianuarie – februarie 2013, respectiv ianuarie – februarie 2014, la două hoteluri din Turcia unde inculpatul Bădescu Iulian a însoţit echipa în desfăşurarea cantonamentului.

Oana Iacob, secretarul Primăriei Ploieşti. FOTO Adevărul Ploieşti

Iulian Bădescu a fost ajutat de secretarul Oana Iacob, care a avizat pentru legalitate Hotărârile Consiliului Local Ploieşti prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploieşti şi Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotărâri adoptate cu încălcarea dispoziţiile legale. Acestea au fost semnate şi de Iulia Alina Alexandru.

Filmul audierilor de marţi de la DNA Ploieşti

Periplul politicienilor din Ploieşti şi din Prahova la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a continuat marţi, 3 martie, cu cel al primarului municipiului reşedinţă de judeţ, Iulian Bădescu. Procurorii au descins mai întâi la sediul Primăriei Ploieşti, unde nu l-au găsit pe primar, dar de unde au ridicat mai multe documente, şi apoi la locuinţa edilului, dintr-un cartier luxos din marginea oraşului. De aici, primarul Iulian Bădescu a fost adus cu o maşină a DNA la sediul Serviciului Teritorial Ploieşti, pentru audieri.

Citat în calitate de suspect, acesta a spus că nu ştie acuzaţiile care i se aduc. Potrivit informărilor iniţiale ale procurorilor, percheziţiile au legătură cu “o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie comise în perioada 2013-2014”.


Istoria contractului cu Petrolul Ploieşti

Surse judiciare vorbeau încă de dimineaţă despre faptul că dosarul vizează finanţarea echipei de fotbal Petrolul Ploieşti din bugetul oraşului. Înainte de demararea campionatului din sezonul 2012-2013, Primăria Ploieşti a încheiat un contract de performanţă cu ONG-ul Asociaţia Lupii Galbeni, prin care administraţia locală se angaja să premieze echipa de fotbal în anumite condiţii, respectiv câştigarea Cupei României şi clasarea echipei în primele cinci în campionat. Contractul de performanţă, aprobat prin hotărâre de Consiliu Local, stabilea o primă de 3 milioane de euro pentru atingerea celor două obiective, fapt care s-a şi realizat în vara anului 2013.

În toamna 2013, după mai multe scandaluri publice care i-au avut ca protagonişti atât pe patronul echipei, Daniel Capră, cât şi pe primarul Iulian Bădescu, administraţia locală a virat către club aproximativ 1,8 milioane de euro, urmând ca restul banilor să fie plătiţi eşalonat.

La începutul anului 2014, însă, primarul Iulian Bădescu a anunţat îngheţarea plăţilor către Petrolul în condiţiile în care procurorii DNA Ploieşti au deschis un dosar penal privind legalitatea plăţii tuturor fondurilor achitate în ultimii ani către echipă.

Două contracte de finanţare a echipei

În momentul în care Iulian Bădescu a venit la conducerea Ploieştiului, în 2012, exista un contract de asociere între Primăria Ploieşti şi SC Petrolul Ploieşti, societate privată, prin care municipiul a dat timp de trei ani câte 17 milioane de lei pentru finanţarea echipei de fotbal. Contractul, despre care un control al Curţii de Conturi a arătat că este ilegal, a fost reziliat, iar sumele plătite fără justificări în baza acestuia au fost recuperate.

Ulterior, primarul Bădescu a explicat în numeroase ieşiri publice că al doilea contract, încheiat în mandatul său, între primărie şi ONG-ul Asociaţia Lupii Galbeni, (normele UEFA nu permit finanţarea echipelor de fotbal din ajutoare statate, implicit din bugetele locale decât prin intermediul unui ONG) este legal, fiind verificat de instituţiile abilitate.

La începutul lui 2014, Bădescu a fost audiat ca martor la DNA Ploieşti, la fel ca majoritatea consilierilor locali ai oraşului, pentru finanţările la echipă. Cauza penală instrumentată de DNA pe această temă nu a fost finalizată nici acum.

Iulian Bădescu a acuzat un denunţ al patronului Petrolul, Daniel Capră

Audierea de marţi a primarului Bădescu ar fi adus, tot potrivit surselor judiciare, informaţii noi în această anchetă, edilul fiind suspectat că ar fi primit mită pentru a încheia contractul de performanţă cu Asociaţia Lupii Galbeni, al cărei preşedinte este patronul Petrolul, Daniel Capră. De altfel, la intrarea în sediul DNA, Iulian Bădescu a spus că percheziţiile şi audierea sa sunt urmare a unui posibil denunţ al lui Daniel Capră, care este, de la sfârşitul anului trecut, în arest preventiv într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 15 milioane de euro.

Probabil că domnul Capră, de acolo din arest, a fost sfătuit sau presat să dea o declaraţie împotriva mea. Acest zvon circulă de mult timp în piaţa ploieşteană”, a spus Iulian Bădescu.

Edilul s-a declarat mirat şi de faptul că documentele Curţii de Conturi care vizează vechiul contract ilegal de finanţare din bugetul oraşului, de pe vremea fostului primar Andrei Volosevici, nu sunt luate în calcul, ci unele din prezent, care sunt “foarte legale”.

În ceea ce priveşte acuzaţiile care i se aduc, de trafic de influenţă, abuz în serviciu şi luare de mită, Bădescu le-a catalogat drept “aberaţii”.

De altfel, încă de marţi dimineaţă a postat şi următorul mesaj pe Facebook: “În această dimineaţă, am fost contactat de magistraţii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Ploieşti pentru a clarifica unele aspecte legate de finanţarea clubului de fotbal Petrolul Ploieşti. Dupa cum se ştie, Primăria Ploieşti a premiat performanţa realizată de Asociaţia “Lupii Galbeni” în temeiul unei hotărâri a Consiliului Local al municipiului. Îmi exprim convingerea că toate problemele care ţin de relaţia contractuală dintre administraţia publica locală şi clubul de fotbal vor fi lămurite în cel mai scurt timp posibil, astfel încât activitatea celor două instituţii să se desfăşoare în cele mai bune condiţii”.

Primarul Iulian Bădescu va fi prezentat miercuri Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Pe aceeaşi temă

Scandal la Petrolul pe tema primei de 3 milioane de euro. Jucătorii se tem că vor lua „ţeapă“ de la Primăria Ploieşti. Prima de 3 milioane de euro promisă de municipalitate echipei Petrolul pentru performanţele din sezonul competiţional trecut inflamează spiritele înainte de meciul cu Swansea. Jucătorii s-au plâns la Cosmin Contra că vor lua „ţeapă“, iar primarul Iulian Bădescu spune că rămâne cum s-a stabilit: tranşele vor fi virate până în vara lui 2014.

VIDEO Iulian Bădescu, primarul Ploieştiului, a explicat cum va achita prima de 3 milioane de euro pentru performanţele echipei Petrolul. La votul pentru bugetul din acest an Ploieştiului, în urmă cu doar câteva luni, consilierii locali au alocat 3 milioane de euro echipei Petrolul dacă va câştiga Cupa României şi dacă se va clasa pe unul din primele 5 locuri în campionat. Lucrurile s-au mai schimbat între timp

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ploiesti
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Ploiesti

Consiliul Director al Fundației Județene pentru Tineret Prahova convoacă Adunarea Generală a Organizațiilor de/pentru Tineret a FJT Prahova

Stirile PH18/03/2021

Membrii Fundației Județene pentru Tineret Prahova solicită întrunirea Adunării Generale

Stirile PH17/02/2021

S-au finalizat reparațiile la Unitatea de Primiri Urgență de la Spitalul Județean Ploiești

Stirile PH12/02/2021

S-a dat startul înscrierilor pentru Bursa Generaţia lui John, bursă educaţională în valoare de 10.000 euro

redactie17/11/2020

Cum fac avere doi şarlatani din Sinaia cu un simplu anunţ pe internet. Escrocheria pe care procurorii nu o pot opri

redactie17/11/2020

Prăpăd la spitalul suport COVID-19 din Câmpina: trei medici pentru 60 de bolnavi, ceilalţi doctori sunt pacienţi

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.