Politic

Virgil Popescu atrage atenția Guvernului: „Cine este vinovat de acest dezastru?”

Virgil Popescu

Vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL), Virgil Popescu, atrage atenția Guvernului și a Corpului de Control al Premierului, în privința dezastrului legat de modernizarea Porților de Fier: „un miliard de dolari s-a scurs pe Dunăre la Porțile de Fier”. 

„Modernizarea Porților de Fier (PF) a costat statul român aproximativ un miliard de euro, iar această sumă se pare că nu a fost suficientă pentru a remedia problemele de la compania statului. Patru agregate de la Porțile de Fier au fost oprite pentru reparații, la începutul acestui an, deoarece fie sunt deterioritate, fie nu mai dau randamentul scontat. De pe urma acestui dezastru, statul român pierde zilnic peste 300.000 de euro, iar Porțile de Fier se dovedesc o gaură neagră pentru bugetul statului.

Îmi aduc aminte că în 1997, firma elvețiană Sulzer Hydro – absorbită ulterior de o altă firmă elvețiană, VA TECH – a primit contractul de modernizare al PF I, în valoare de 160 de milioane de dolari, fără să se organizeze o licitație. La acea vreme, ministru al economiei era Călin Popescu Tăriceanu, iar premier Victor Ciorbea. Numai că acel contract a ajuns să se ridice la suma de 300 de milioane de dolari, fără să se ofere prea multe explicații despre costurile exagerate.

Intenția Guvernului Victor Ciorbea de a moderniza Porțile de Fier a fost preluată de Guvernul PSD, instalat la conducere între 2000 și 2004, care a găsit un mod prin care să irosească banii statului. În acest proces al modernizării al Porților de Fier apare și numele fostului ministru al economiei, Dan Ioan Popescu, din partea PSD. În 2001, contractul de moderizare al Porților de Fier II a fost acordat direct firmei VA TECH, deși PF II împlinea vârsta de retehnologizare abia în anul 2016. Cu toate că firma elvețiană nu a făcut nimic la PF II timp de doi ani, prețul contractului ajunsese la 200 de milioane de dolari. Pentru modernizarea PF II, statul român a mai pierdut aproximativ 500 de milioane de dolari. PSD a investit aproape 700 de milioane de dolari, în cei patru ani de guvernare.

De-a lungul timpului, în modernizarea Porților de Fier s-a investit aproximativ un miliard de euro, care s-a scurs pe apa Dunării, până în buzunarele unor oameni de afaceri. Responsabilitatea mea nu este să investighez acest dezastru, ci să solicit autorităților statului să vină, în cel mai scurt timp, cu precizări.

Surse din Hidroelectrica au precizat că la dezastrul de la PF a contribuit și Remus Borza, care în goana sa de a scoate Hidroelectrica din insolvență și a demonstra că poate raporta un profit cât mai mare, a redus la minim costurile de întreținere și reparații ale Porților de Fier, iar această decizie a agravat situația PF. Cu siguranță Hidroelectrica trebuia salvată, dar nu cu aceste costuri. Dacă PF vor avea în continuare costuri de mentenanță la minim e puțin probabil ca această companie să-și revină și să funcționeze la capacitate.

Consider că această situație trebuie să intre în atenția Guvernului și a Corpului de Control al Premierului. Este incredibil că s-a investit suma de un miliard de euro în modernizarea Porților de Fier, iar astăzi suntem în situația de a opri mai multe agregate deterioritate. De precizat că la PF II, unul dintre agregate a fost oprit din retehnologizare, iar în locul său este o mare groapă, care nu ne ajută la nimic. Nu putem tolera această bătaie de joc și risipă de bani. Corpul de Control al Premierului trebuie să se sesizeze și să ne ofere lămuriri despre situația de la această companie.

Nu acuz pe nimeni și nu vreau să ofensez, însă consider că, în primul rând, este datoria mea de cetățean al României să aflu cine este vinovat că s-a investit un miliard de dolari în modernizarea Porților de Fier, iar compania nu funcționează la capacitate. În al doilea rând, e responsabilitatea mea de politician să apăr interesele cetățenilor români și să solicit autorităților statului să ne ofere răspunsuri la întrebări. Și nu în ultimul rând, sunt cetățean al Mehedințiului și după falimentul RAAN trebuie să am garanția că PF nu vor intra iarăși în insolvență și nu vor închide porțile”, a arătat Virgil Popescu, într-un comunicat de presă remis PSnews.ro.

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Adauga Comentariu

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politic
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Politic

Marcel Ciolacu a trimis o solicitare partidelor parlamentare de a adopta de urgenţă un Pact pentru Sănătate

redactie17/11/2020

Circul provocat de USR în Parlament: gesturi obscene, proteste, scandaluri și legi pentru companii

redactie17/11/2020

Violeta Alexandru: Statul a plătit 41,5% din salarii pentru 600.000 de români

redactie17/11/2020

Reacția liberalilor după decizia CCR în cazul lui Florin Iordache: Curtea a făcut, din nou, jocul politic al PSD

redactie17/11/2020

Ce s-a discutat la ultima ședință de la Cotroceni. Iohannis: Vom reconstrui tot sistemul sanitar din temelii

redactie17/11/2020

Nicuşor Dan: Nu mai există întârzieri în anchetele epidemiologice desfăşurate de către DSP București

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.