Ploiesti

Ziua Mihai Eminescu. Poetul a venit de două ori la Ploieşti: a făcut una dintre puţinele sale fotografii şi s-a rugat la icoana donată de ţarul Alexandru al II-lea

Ziua lui Eminescu: cele două treceri prin Ploieşti

Poetul naţional a trecut o dată în 1878, când s-a rugat la Icoana cu trei mâini donată bisericii Maica Precista de ţarul Alexandru al II-lea al Rusiei, şi în 1881, când a făcut o fotografie, una dintre puţinele sale portrete, alături de Ioan Slavici şi Candiano Popescu.

Dovezile trecerii poetului Mihai Eminescu prin Ploieşti, destul de puţine, sunt, însă, susţinute de mărturii, rămase consemnate peste timp.

Una dintre ele figurează în istoria bisericii Maica Precista din Ploieşti, celebră pentru o icoană despre care se spune că este făcătoare de minuni şi care a fost donată de ţarul Alexandru al II-lea al Rusiei. Icoana „Maica Domnului cu Pruncul“ a fost donată de ţar în timpul războiului ruso-româno-turc, în 1877, după ce împăratul a petrecut Paştele la Ploieşti, înainte de a merge pe frontul Războiului de Independenţă, şi a fost impresionat de credinţa românilor şi de slujbele preoţilor.

Icoana este realizată dintr-o combinaţie de aur şi argint, iar cea de-a treia mână apare în colţul din dreapta jos al icoanei. Se spune că artizanul ei a făcut-o cu trei mâini pentru a-i proteja pe cât mai mulţi credincioşi cu puterea ei sau că pictorul a visat că mâna i-a fost retezată în război şi, sub impresia unui sentiment foarte puternic, a pus o mână în plus în tablou, pentru a nu rămâne niciodată fără ea. Toate aceste legende i-au sporit aura de mister.

Se pare că Eminescu a auzit de faima acestei icoane şi a vrut să o vadă, în 1878. Nu ar fi prima dată când poetul a ajuns la Ploieşti pentru a se ruga în biserica noastră. Poetul a mai venit în oraş şi în 1881, la înmormântarea unui prieten“, ne-a spus părintele paroh al bisericii, Ştefan Muşat.

În faţa icoanei au îngenuncheat, de-a lungul timpului, şi nume importante precum Mihail Kogălniceanu, actorul Toma Caragiu, istoricul Nicolae Iorga şi poetul Nichita Stănescu.

Ziua Mihai Eminescu: fotografia pierdută realizată la Ploieşti

În ceea ce priveşte a doua dată când Eminescu a ajuns la Ploieşti nu există date privind acea înmormântare amintită de preotul Ştefan Muşat, însă într-o scrisoare de-a lui Ioan Slavici către Valeria Micle-Sturza, întâia fiică a Veronicăi Micle, este menţionat: „Nu mă dau înapoi că am primit (…) de la sora dvs. Virginia Micle-Gruber, a doua fiică a Veronicăi Micle, un număr de cinci fotografii care mă leagă de M. Eminescu (…). Având şi astăzi aceste daruri preţioase, îmi fac datoria să le amintesc: o fotografie din 1881 în care mă aflu eu, Candiano Popescu şi Eminescu la Ploieşti, un bust Eminescu tânăr, un alt bust Eminescu din 1878, o fotografie din 1888, a mamei dvs. cu Eminescu la Botoşani, şi ultima posă l-a prins pe Eminescu cu dr. Iachimovici: Iahimoviciţ, la Odesa, în anul 1885“ (Ioan Slavici- Scrisoare datată ,,mai 1909” către Valeria Micle- Sturza ).

Alexandru Candiano-Popescu a fost un avocat, ziarist şi general al Armatei Române, iniţiatorul mişcării republicane antidinastice din 20 august 1870, cunoscută şi sub denumirea de Republica de la Ploieşti.

A existat, astfel, o fotografie a lui Eminescu împreună cu Slavici şi Candiano Popescu făcută la Ploieşti, una dintre puţinele portrete ale poetului. Aceste fotografii, despre care Ioan Slavici spune că le-a avut, au rămas la urmaşii săi, unul din cei şase copii ce i-a avut Slavici din a doua căsătorie cu Eleonora Tănăsescu şi, probabil, s-au transmis la urmaşii lor. Nu se ştie însă nimic despre ele şi este foarte posibil ca acestea să fie găsite în viitor.

Găsirea fotografiei realizată la Ploieşti de Mihai Eminescu ar putea avea o valoare cu atât mai mare cu cât ocaziile în care poetul s-a lăsat fotografiat au fost rare şi foarte rare. Există doar patru portrete ale lui Mihai Eminescu, la care se adaugă câteva poze care stârnesc şi astăzi controverse pentru că istoricii nu au căzut de acord dacă acestea îl înfăţişează ele sau nu pe scriitor.

Fotografia poetului care a intrat în istorie, cea din manualele de Limba Română, este realizată la Praga, în 1869, de fotograful ceh, Jan Tomáš, în Piaţa Sf. Wenceslas, atunci când Eminescu avea 19 ani. Poetul apare cu un profil aproape sculptural, frunte înaltă, păr pe spate şi papion.

Ziua lui Eminescu: 165 de ani de la naşterea poetului naţional

Pe 15 ianuarie se împlinesc 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, dată la care este sărbătorită şi Ziua Culturii Naţionale. Dublul eveniment va fi marcat la Ploieşti de depuneri de coroane la statuile poeţilor din oraş, matinee muzeale, recitări de poezii, evocări şi recitaluri muzicale, dar şi multe alte manifestări culturale.

Ca un lucru inedit, în această perioadă, la Ploieşti pot fi admirate, în cadrul unei expoziţii organizată la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, două linguriţe de argint care au aparţinut lui Eminescu şi iubitei sale, Veronica Micle.

Vă mai recomandăm

„Maladiile lui Eminescu şi maladiile imaginare ale eminescologilor” – un volum care prezintă o abordare nouă a morţii poetului. Volumul „Maladiile lui Eminescu şi maladiile imaginare ale eminescologilor”, editat de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, care prezintă o abordare nouă a maladiilor şi morţii lui Mihai Eminescu, va fi lansat joi, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, în sala Theodor Pallady a Academiei Române.

Inima lui Eminescu bate la Freiburg. Mulţi îşi fac chip cioplit din Eminescu sau se aruncă ca epigonii la picioarele sale. Unii vorbesc cu nonşalanţă despre poetul naţional, producând zgomot patriotic, având la baza cel mult poezii de gimnaziu. Eminescu, exclus din bibliotecile lor convenţionale, mentale, transformat în statuie, supravieţuieşte şi astăzi.

Ultima escapadă a Veronicăi Micle cu Mihai Eminescu. Cum şi-au petrecut cei doi îndrăgostiţi, ascunşi de ochii lumii, ultimele momente de fericire. Mihai Eminescu şi Veronica Micle şi-au trăit ultima parte a poveştii de dragoste în Botoşani, cu un an înainte de moartea amândurora. Timp de 12 zile, cei doi s-au întâlnit, ajutaţi şi de fiica Veronicăi, o tânără profesoară de matematică.

Servicii de arhivare fizica

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat. Documentele vechi nu sunt numai documente!

SOLUTII TERMICE cu RANDAMENT SPORIT

ÎNCĂLZIREA PRIN PELEȚI DIN LEMN SAU DIN HARTIE: Convenabila, accesibila si de durata!

Click aici si vezi oferta!

Ploiesti
@#

Stirile PH va prezinta informatii zi de zi atat din judetul Prahova cat si din tara.

Mai mult din Ploiesti

Consiliul Director al Fundației Județene pentru Tineret Prahova convoacă Adunarea Generală a Organizațiilor de/pentru Tineret a FJT Prahova

Stirile PH18/03/2021

Membrii Fundației Județene pentru Tineret Prahova solicită întrunirea Adunării Generale

Stirile PH17/02/2021

S-au finalizat reparațiile la Unitatea de Primiri Urgență de la Spitalul Județean Ploiești

Stirile PH12/02/2021

S-a dat startul înscrierilor pentru Bursa Generaţia lui John, bursă educaţională în valoare de 10.000 euro

redactie17/11/2020

Cum fac avere doi şarlatani din Sinaia cu un simplu anunţ pe internet. Escrocheria pe care procurorii nu o pot opri

redactie17/11/2020

Prăpăd la spitalul suport COVID-19 din Câmpina: trei medici pentru 60 de bolnavi, ceilalţi doctori sunt pacienţi

redactie17/11/2020

StirilePH © 2019 - Toate drepturile rezervate.